2014. november 19., szerda 18:07

A Goodyear UG9 nyerte az idei téligumi tesztet a Hungaroringen

Írta:  Goodyear
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Budapest, 2014. november 19. – A Goodyear UG9 abroncsa nyerte az immár hagyományos keretek között, a Hungaroringen található tanpályán szervezett, harmadik magyar Téligumi-tesztet. A vizsgálat célja, hogy az autósok hazai környezetben mért eredmények alapján tudják összehasonlítani az idei legnépszerűbb abroncstípusokat. A nonstopgumi.hu és Magyarország piacvezető járműhirdetési szolgáltatása, a 15 éve alapított Használtautó.hu által szervezett esemény – amely idén is egyedülálló az országban – 15 szettet vizsgált, köztük két négyévszakos, és egy nyári garnitúra is szerepelt a teljes körű összehasonlíthatóság érdekében.


A tesztek, melyeket a szakemberek 1-4 °C közötti hőmérsékleti értékek között végeztek, mind a száraz, mind a vizes, mind pedig a jeges (vizes műgyantával modellezett) úton való megállást vizsgálták különböző sebességek mellett. Emellett sor került a csúszós úton mutatott kapaszkodóképesség, a gördülési ellenállást mutató kigurulás, sőt, a zajszintek mérésére is. A teszt részletes eredményei az alábbi link alatt találhatók: www.autonavigator.hu/teligumi-teszt_2014

„Hamarosan téli útviszonyok közt kell helytállnunk, ezért sem árt, ha újbóli mérések is igazolják: komoly életveszélyt idézhetünk elő azzal, ha az autón a nyári gumit hagyjuk – hangsúlyozza Katona Mátyás, a Használtautó.hu csoport autós magazinjának főszerkesztője. – Míg a téli- és a négyévszakos gumik jeges úton, 40 km/órás sebességről fékezve 22-29 métert tettek meg a megállásig, a nyári gumival felszerelt tesztautónak ugyanehhez 45 méterre volt szüksége! Másképpen szemlélve: míg a legjobb téli gumik éppen megállítják az autót a 22 méterrel előrébb az úttestre lépő gyalogos előtt, a nyári gumival felszerelt autók 32 km/órával kaszálják el őt. A különbség aránya a sebesség növekedésével pedig egyre nő.”

A vizsgálatban részt vevő abroncsok az egyes szempontoknak különböző mértékben tettek eleget. Míg száraz és nedves úton a Pirelli SnowControl 3, jégen a Goodyear új, az idei ADAC teszt idején még be sem mutatott UG9-es modellje végzett az élen.

Az összesített eredmény az egyes kategóriákban mért teljesítményeknek – a tavalyival azonos – súlyozásával számolható ki. A magyar átlagos téli útviszonyoknak megfelelően a nedves aszfalton és jeges úton mért fékutakat 30-30 százalékos, a száraz úton mért fékutakat és a jégen való kapaszkodást 15-15 százalékos, míg a zajszintet és a gördülési ellenállást 5-5 százalékos súlyozással értékelve a hazai Téligumi-teszt 2014 győztese a Goodyear UG9, a további abroncsok sorrendje pedig az alábbi táblázatban látható:

Abroncs százalék* értékelés
Goodyear UG9 95% nagyon jó
Yokohama W.Drive V905 93% nagyon jó
Barum Polaris 3 92%
Bridgestone LM001 92%
Firestone Winterhawk 3 92%
Continental TS 850 92%
Michelin Alpin 5 91%
Hankook W442 91%
Taurus 601 XL 91%
Pirelli SnowControl 3 91%
Használt téli gumi 90% kielégítő
Kléber Quadraxer (négyévszakos) 90% kielégítő
Debica Navigator 2 (négyévszakos) 89% kielégítő
Imperial Snowdragon 88% kielégítő
Használt nyári gumi 80% nem ajánlott
 

*: százalékos pontszám, a teszten tapasztalt legjobb jellemzőkhöz viszonyítva
 

 

 „Bár az egyes abroncsok a különböző szempontoknak nagyon eltérő módon tettek eleget, az összesítésben ezek a különbségek a jó minőségű termékeknél nagyjából ellensúlyozták egymást. Így összességében idén olyan közeli eredményeket sikerült mérnünk, hogy az első 10 helyen lévő, egységesen megfelelő abroncsok közül teljesítményével egyedül a Goodyear és a Yokohama tudott érzékelhetően kiemelkedni. Ám fontos azt is hangsúlyozni, hogy az egyes szempontok eltérő súlyozása változtathat a fenti sorrenden. A súlyozás módosítására a teszt részletes eredményeit ismertető oldalon, itt:. www.autonavigator.hu/teligumi-teszt_2014 mindenkinek lehetősége van.” – hívta fel a figyelmet Katona Mátyás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST