2014. szeptember 18., csütörtök 17:42

Egyedülálló magyar ikerkutatás

Írta:  MTI/Semmelweis Egyetem
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(1 szavazat)
Egyedülálló magyar ikerkutatás Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
A szívbetegségek öröklődését vizsgáló egyedülálló kutatás első fázisa zárult le a budapesti Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján.


A kutatásba 110 egy- és kétpetéjű ikerpárt vontak be - olvasható az egyetem honlapján. A vizsgálat már most életeket mentett.

A környezeti tényezők - életmód, dohányzás, egyéb rizikófaktorok - mellett a genetikának is szerepe lehet a koszorúér-betegségek és így a szívinfarktus kialakulásában, ezért akinek a családjában előfordult szívroham, annak már gyermekkorban el kell kezdenie a megelőzést - írták a kutatók.

Dr. Maurovich-Horvat PálIlyen nagyszámú ikerpár bevonásával első alkalommal végeztek kutatási céllal koszorúerek háromdimenziós CT-vizsgálatát. Az egypetéjű ikrek esetében vagy mindkettőjüknél diagnosztizáltak koszorúér-betegséget, vagy egyiküknél sem. Így az előzetes eredményekből már most látszik: a betegség kialakulásában a genetikai háttér szerepével is számolhatunk — mondta Dr. Maurovich-Horvat Pál, a Lendület Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport vezetője.

A kardiológus szerint azonban a hajlam nem minden: az életmód határozza meg a betegség súlyosságát, illetve azt is, hogy okoz-e valaha infarktust. A vizsgálatban részt vevő ikerpárok közül jóval előrehaladottabb volt a betegsége annak, akinek magasabb volt a vérnyomása és koleszterinszintje, dohányzott vagy stresszesebb életet élt, mint egészségesebb életmódot folytató testvérének. Rendkívül fontos tehát a megelőzés, főként akinél családi halmozódás fordul elő - tette hozzá.

Magyarországon újdonság a kutatásban alkalmazott háromdimenziós CT-vizsgálat, amelynek felvételein láthatóvá válnak az érfalon a lerakódás (plakk) meszes és koleszterindús részei.

Az ikerpárok vérmintáiból minden vizsgálatot elvégeztek, amelyekre a tudomány mai állása szerint lehetőség nyílik. Az eredmények segíthetnek annak kiderítésében, hogy mely környezeti tényezők milyen mértékben járulnak hozzá a koronária-betegséghez — vetítette előre a szakember.

A több — hazai és nemzetközi — együttműködés keretében zajló kutatás eddigi eredményei arra is rávilágítottak, hogyan öröklődik a koszorúerek struktúrája, geometriája. Ez azért fontos, mert az érhálózat formája meghatározza, hol alakul ki plakk és az milyen veszélyekkel jár. A kutatócsoport hosszú távú célja, hogy képalkotó és laboratóriumi vizsgálatokkal időben meg tudják határozni, melyik plakk okoz később infarktust.

A kiválasztott ikerpárok nem tudtak koronária-betegségükről, mégis számos esetben találtak nagykockázatú, súlyos fokú szűkületet okozó plakkokat a koszorúérben. Ezeknél a résztvevőknél néhány esetben szívkatéterezésre is szükség volt, amelyet Merkely Béla, a Városmajori Klinika igazgatója végzett, így a kutatás már most életeket mentett.

Az egypetéjű ikrek vagy mindkét tagjánál, vagy egyiknél sem volt szükség a beavatkozásra. Ráadásul, ha volt, a szűkület is mindig szinte teljesen ugyanott helyezkedett el és ugyanolyan mértékű volt — mondta Maurovich-Horvat Pál, aki szerint a klinikai kutatás végső eredményei hónapok múlva várhatók, mert a többirányú, részletes statisztikai elemzés időigényes.

Kapcsolódó elemek

 • Nehezen ismerhető fel a leggyakoribb örökletes betegség
  Bár sok tankönyvben még mindig a ritka betegségek között szerepel, a hemokromatózis, vagyis a vastúlterhelődés, a mai ismereteink szerint már a leggyakoribb örökletes betegségnek számít az északi féltekén. Becslések szerint minden 200. ember érintett, ami Magyarországon 50 ezer beteget jelent.
 • Azonosították a gyulladásos betegségek kialakulásának egyik kulcsszereplőjét a SE Élettani Intézet munkatársai
  A Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének munkatársai kimutatták, hogy a daganatok kialakulásában központi szerepet játszó Src fehérjecsalád tagjai kulcsfontosságúak számos gyulladásos betegség létrejöttében is. A Dr. Mócsai Attila vezetésével, teljes egészében Magyarországon végzett többéves kutatómunka eredményeiről a Journal of Experimental Medicine számolt be, mely a kísérletes immunológia egyik legrangosabb nemzetközi folyóirata.
 • Maradandó lehet a kaukázusi medvetalp okozta sérülés
  A kaukázusi medvetalp méreganyagai komoly hólyagos gyulladást és fájdalmas égési sérülést idézhetnek elő, ami maradandó hegesedéssel gyógyul – hívja fel a figyelmet Dr. Béni Szabolcs gyógyszerész, a Farmakognóziai Intézet igazgatója. Mivel ez az egyetlen olyan lágyszárú növény Magyarországon, ami még az embernél is magasabb, sőt akár négy-öt méteresre is megnőhet, gyakori, hogy a turisták mellé állva fényképezik egymást, a gyerekek pedig letörik és játszanak vele. Ennek azonban súlyos következményei lehetnek.
 • Kutatók éjszakája - Idén a nőknek tartanak szűrést a Semmelweis Egyetem érsebészeti klinikáján
  -
      Budapest, 2014. szeptember 10., szerda (MTI) - Az idei Kutatók éjszakáján a Semmelweis Egyetemen (SE) a nőknél bekövetkező infarktus, annak tünetei és a megelőzése lesz a középpontban; a tavalyi nagy sikerű 24 órás ingyenes szív- és érrendszeri szűrés után idén kifejezetten csak a nőket várják a klinikán, hiszen az infarktus megelőzésében is fontos szerepet játszik a megelőzés, a szűrés.
 • Évente 70 koraszülöttet mentenek meg a vakságtól a Semmelweis Egyetemen
  Egyedülálló módon végzik a koraszülöttek szemészeti szűrését és mentik meg ezzel évente 70 gyermek látását a SE Szemészeti Klinika és a Peter Cerny Alapítvány közös Csecsemő-Szem-Mentő Programjának keretében.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST