2014. október 07., kedd 18:09

Frontok és szülés: A klinikák tapasztalatai

Írta:  semmelweis.hu/
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(1 szavazat)
Nem lehet tudni pontosan, mi az oka annak, hogy a frontok beindíthatják a szülést, de ez valóban így van – ez a tapasztalat a Semmelweis Egyetem mindkét szülészeti klinikáján.


Dr. Rigó János elmondta, régóta ismert, hogy a különböző frontok jelentkezése során emelkedik a szülésszám. A feltétételezések szerint a légnyomás csökkenése összefügghet a burokrepedéssel, de ez csak feltételezés – fogalmazott a I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A klinikán az időjárás változásaival összefüggésben nem éreztek változásokat az elmúlt hetekben. Egész júniusban magasabb volt a születésszám, mint a korábbi hónapokban. Várhatóan ez igaz lesz erre a hónapra is.

Azt tanácsolta a kismamáknak, hogy azonnal menjenek be a kórházba, ha azt gyanítják, hogy megindult a szülés, és az orvos majd megmondja, pontosan mi a helyzet.

Dr. Bánhidy Ferenc, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettesének tapasztalatai szerint az időjárás-változás gyakran azoknál a nőknél is beindítja a szülést, akik egyébként nem érzékenyek a frontokra. Véleménye szerint a melegfront hatására gyakrabban kezdődik meg a szülés vagy a koraszülés, mint hidegfrontnál, de mindegyik időjárási front komoly fronthatással van a kismamákra.

Ha valaki tudja magáról, hogy frontérzékeny, akkor az ágynyugalom, a pihenés segíthet – hangsúlyozta. Azt javasolta a kismamáknak, hogy mérsékelten napozzanak és ha hosszabb ideig vannak meleg helyen, akkor igyanak sok folyadékot. Melegben kerülni kell a fizikai munkát is. A gyakori időjárás-változásokkal kapcsolatban még arra hívta fel a figyelmet, hogy ha hirtelen lehűl a levegő, akkor nagyon könnyen meg lehet fázni.

Kapcsolódó elemek

 • Hihetetlen fotók - A burokba született baba
  -
  Óriási szenzációt keltett a December 6.-án Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Centerbe született csecsemő az orvosok körében is. A csecsemő 3 hónappal korábban látta meg a napvilágot a vártnál, és híre most világszenzációként járja be a világot.
 • Agyhalott asszony csecsemőjét segítették világra a Semmelweis Egyetemen
  -
     Budapest, 2014. augusztus 6., szerda (MTI) - Agyhalott asszony csecsemőjét segítették világra a Semmelweis Egyetemen - közölte az egyetem szerdán az MTI-vel.
 • Egy agyhalott asszony gyermekét hozták világra Debrecenben
  -
  A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) által 2013. november 13-án közreadott képen a három hónapig agyhalottként a kórházban kezelt édesanya méhéből császármetszéssel segítik világra a babát a centrumban még a nyáron. A világon példa nélküli módon a szülés után a 31 éves agyhalott asszony öt szervét négy, szervátültetésre váró beteg kapta.
 • A női hajritkulás okairól
  A normális sűrűségű haj kb. 200 ezer hajszál. Természetesnek számít, ha ebből naponta 50-100 hajszál kihull. Ha egészségesek vagyunk és helyesen táplálkozunk, ezek mindig vissza is nőnek. Hajhullás többnyire télen figyelhető meg, de okozhatja fáradtság, kimerültség vagy elég egy átvészelt influenza.
 • Akupunktúra a terhesség alatt
  Az akupunktúra gyengéd és lazító hatású a terhesség alatt, sőt a szülést is megkönnyítheti. Az akupunktúra a terhesség alatt ésszerű „orvosság” a leendő anya számára: helyesen alkalmazva kockázatszegény, és nem terheli meg a babát.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST