2013. január 02., szerda 15:32

Baby blues – nehézségek a szülés utáni napokban

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Tipikusak a baby blues időszakában az anya önvádjai. Tipikusak a baby blues időszakában az anya önvádjai.
A baby blues teljesen normális, az egyes nőknél különböző intenzitású jelenség, a gyermekágyi depresszióhoz, ami már komoly, kezelést igénylő betegség, semmi köze.
Aki amúgy is érzékeny – és a szülés utáni napokban szinte minden nő az –, az természetesen minden problémát nagyobbnak érzékel. Ezért a gátmetszés vagy gátszakadás utáni varrat ilyenkor különösen fáj, nem beszélve a császármetszés hegéről.

Ami tovább rontja a helyzetet, hogy a baba is úgy viselkedik, mintha megbabonázták volna: sok babánál pont most jön elő a sárgaság, egyeseknél enyhébben, másoknál erősebben. Hogy a baba kedvetlen vagy rosszul szopik, hogy talán speciális terápiára van szüksége, ezt a tényt az anyák ebben a nehéz időszakban nem képesek csak úgy félretenni. Mert semmi nem rosszabb az anyák számára, mint az, ha a babával valami nincs rendben. Nem sokat használ, ha elmagyarázzák nekik, hogy nem betegségről van szó, hanem – bizonyos értelemben – az anya testén kívüli élethez való alkalmazkodási folyamatról.

A felfúvódások is, amelyektől néhány baba szenved, kétségbe ejthetik az anyákat. Ha a baba a szeretetteljes törődés ellenére sem hagyja abba az ordítást, az anyák még inkább úgy érezhetik, hogy kudarcot vallottak, úgymond nem nőttek fel az anyaszerephez.

Tipikusak a baby blues időszakában az anya önvádjai, mert azt hiszi, szülés közben kudarcot vallott, amiért gerincérzéstelenítőt kért, amiért császármetszésre volt szükség, vagy amiért a babát fogóval vagy vákuumszívóval kellett világra segíteni. Közben pedig minden nő nagy teljesítményt hajtott végre: egy gyermeket hozott a világra, az ehhez vezető út tulajdonképpen másodlagos. De mégis más nők büszke beszámolóit, akik teljesen természetes úton adtak életet gyermeküknek, a nehezen szülő anyák a legkevésbé sem bírják elviselni.

Láthatjuk, hogy néhány nappal a szülés után milyen sok minden éri az anyát. Amire most legsürgősebben szüksége van, az a párja szerető gondoskodása, az ápoló személyzet együttérző, hozzáértő ellátása és nyugalom, nyugalom, és még egyszer nyugalom.

Kapcsolódó elemek

 • Benzintámogatás járhat a gyermekeid után!
  Nemrégiben változott az utazás költségtérítésének törvényi háttere! Új törvények szabályozzák, hogy ki és milyen esetekben kaphat támogatást utazásra, bérletre, benzinre.
 • Ma van a koraszülöttek világnapja
  -
  Budapest, 2015. november 17. Mester Maja koraszülött csecsemő a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház Neonatológiai és csecsemő osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
 • NOVEMBERRE ELKÉSZÜLHET AZ ANYÁK HÁZA A BETHESDA KÓRHÁZBAN
  Igazi Anyák napi hír, hogy novemberre elkészülhet a Bethesda Gyermekkórház mellett épülő Anyák Háza. A megnyitót őszre tervezik, de elképzelhető, hogy már júliustól igénybe lehet venni néhány szobát. Az épületet mintegy 50 millió forintból alakítják át, lehetőséget nyújtva az édesanyáknak arra, hogy gyermekük közelében lehessenek a hosszas gyógykezelés idején. Mindez nem csak a családoknak, de a 150 éves Bethesda Kórház dolgozóinak is jó, mert egy gyermek gyógyulását nagyban segíti, ha szülei a közelében vannak.
 • Amikor anyuka nincs otthon, apuka megtalálja a gyerekaltatás legjobb módját! – VIDEÓ
  Néha a gyereknevelésen levő anyák is „elszabadulnak“ csemetéjük mellől, tornázni járnak, wellnessezni, fodrászhoz, kozmetikushoz mennek, vagy csak összefutnak egy kis traccspartira a barátnőkkel.
 • Hihetetlen fotók - A burokba született baba
  -
  Óriási szenzációt keltett a December 6.-án Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Centerbe született csecsemő az orvosok körében is. A csecsemő 3 hónappal korábban látta meg a napvilágot a vártnál, és híre most világszenzációként járja be a világot.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST