2013. január 29., kedd 13:01

Saját készítésű bébiétel: mire kell figyelni?

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A baba étrendjét gazdagíthatjuk biozöldségekből készült pürével is. A baba étrendjét gazdagíthatjuk biozöldségekből készült pürével is.
Amikor a baba abba a korba kerül, hogy szilárd táplálékot kap, a boltok polcain már rengeteg kész püré áll rendelkezésre. Azonban nem kell ehhez az élelmiszeripar, anyu – vagy apu – saját kezűleg is elkészítheti a bébiételt. Hogyan?


A 6. hónap körül kezdődik: a baba már nem csak anyatejen él, ideje elkezdeni a hozzátáplálást. Ami régebben magától értetődő volt, nevezetesen hogy a bébiételt saját kezűleg kellett elkészíteni, azt az utóbbi évtizedekben az előre gyártott és csomagolt „készételek” háttérbe szorították. Azonban a növekvő ökológiai tudatosság nyomán a fiatal szülők ismét egyre inkább maguk készítik el a bébiételeket.

Ennek során néhány nagyon fontos tényezőt figyelembe kell venni: használjunk kizárólag minősített biozöldségeket, biogyümölcsöket, biogabonapelyheket, és kerüljük a fűszerezést. A sót például a gyermek veséje csak a 18. hónaptól képes feldolgozni. Fogadjuk el, hogy a saját felnőtt ízlésünknek vajmi kevés köze van a babáéhoz. Ha figyelünk ezekre a szabályokra, a házi bébiétel készítése egyszerű, és sok örömet okozhat.

Kezdjük egyetlen fajta párolt zöldséggel, pl. burgonyával vagy sárgarépával. Adjunk hozzá egy pici jó minőségű olajat, semmi mást. Ezzel a zöldségpürével gazdagítsuk az eddigi tejes étrendet. Hogy kiderüljön, az új ételt tolerálja-e a baba, egyszerre elég egyetlen fajtát adni néhány napon keresztül, mielőtt a következőt bevezetjük.

Következő lépésként a már megismert zöldségeket keverhetjük, pl. főtt burgonyát és sárgarépát keverünk össze és pürésítünk. A kevés olajat se feledjük. Ha a baba gond nélkül fogadja, adhatunk hozzá húst is, természetesen szintén bio minőségben. És jóllehet az étrend lassan közelít ahhoz, amit a felnőttek is ízletesnek találnak, továbbra is érvényes, hogy kerüljük a fűszerezést. A bébiételt gazdagíthatjuk teljes őrlésű zab- vagy kölespehellyel is.

A gabonapépek, amelyeket utolsó lépésként esti étkezésként adunk, a kis szervezet számára bizonyos kihívást jelentenek, ezért ajánlatos a könnyű emészthetőségük miatt gabonapelyheket alkalmazni. A gabonapelyhet vízben főzzük meg, és itt is érvényes, hogy ne fűszerezzünk, különösen a cukor hozzáadását kerüljük. Édesíthetünk gyümölcspéppel.

Kapcsolódó elemek

 • Benzintámogatás járhat a gyermekeid után!
  Nemrégiben változott az utazás költségtérítésének törvényi háttere! Új törvények szabályozzák, hogy ki és milyen esetekben kaphat támogatást utazásra, bérletre, benzinre.
 • Ma van a koraszülöttek világnapja
  -
  Budapest, 2015. november 17. Mester Maja koraszülött csecsemő a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház Neonatológiai és csecsemő osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
 • NOVEMBERRE ELKÉSZÜLHET AZ ANYÁK HÁZA A BETHESDA KÓRHÁZBAN
  Igazi Anyák napi hír, hogy novemberre elkészülhet a Bethesda Gyermekkórház mellett épülő Anyák Háza. A megnyitót őszre tervezik, de elképzelhető, hogy már júliustól igénybe lehet venni néhány szobát. Az épületet mintegy 50 millió forintból alakítják át, lehetőséget nyújtva az édesanyáknak arra, hogy gyermekük közelében lehessenek a hosszas gyógykezelés idején. Mindez nem csak a családoknak, de a 150 éves Bethesda Kórház dolgozóinak is jó, mert egy gyermek gyógyulását nagyban segíti, ha szülei a közelében vannak.
 • Amikor anyuka nincs otthon, apuka megtalálja a gyerekaltatás legjobb módját! – VIDEÓ
  Néha a gyereknevelésen levő anyák is „elszabadulnak“ csemetéjük mellől, tornázni járnak, wellnessezni, fodrászhoz, kozmetikushoz mennek, vagy csak összefutnak egy kis traccspartira a barátnőkkel.
 • Hihetetlen fotók - A burokba született baba
  -
  Óriási szenzációt keltett a December 6.-án Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Centerbe született csecsemő az orvosok körében is. A csecsemő 3 hónappal korábban látta meg a napvilágot a vártnál, és híre most világszenzációként járja be a világot.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST