2013. február 01., péntek 10:27

Mi az oka a reggeli émelygésnek?

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A tudósok feltételezik, hogy a HCG – egy terhességi hormon – okozza a terhességi émelygést. A tudósok feltételezik, hogy a HCG – egy terhességi hormon – okozza a terhességi émelygést.
Rosszul vagy minden reggel? Akkor nem vagy egyedül, mert a várandósok majdnem 75%-a küzd a reggeli émelygéssel. De miért is van ez így?


A kismamák több mint kétharmada a terhesség kezdetén émelygéssel küzd. Hogy milyen gyakran és milyen hosszan tart a terhesség alatt ez a rosszullét, az különböző.

Egyes nők a terhesség alatt reggelente felkelésnél émelyegnek, mások a grillezett hús vagy a kávé szagát nem bírják hirtelen, vagy a fogmosást kell félbeszakítaniuk a rosszullét miatt. Hogy négy kismamából három a terhesség első 3 hónapjában miért szenved ettől a rosszulléttől, az a kutatók számára nagyrészt még rejtély. A tudósok feltételezik, hogy a HCG – egy terhességi hormon – okozza a terhességi émelygést, mert minél magasabb a HCG-koncentráció, annál gyakrabban émelyegnek a leendő anyák. A legtöbb esetben a 12. és a 18. terhességi hét között a HCG-szint újra lecsökken: a terhességi émelygés olyan hirtelen marad el, ahogyan jött.
Idegenkedés bizonyos élelmiszerektől

Hogy mi értelme van a reggeli émelygésnek, azt a tudomány csak találgatni tudja. Egy nemzetközi tanulmány szerint valószínű, hogy az émelygés és az idegenkedés bizonyos ételektől az embrió védelmét szolgálja. Ebben az időben képződnek a szervek, és a születendő gyermek különösen érzékeny. A legtöbb nő, ahogy a kutatók kiderítették, ösztönösen a húst és más állati termékeket utasítja el. Olyan élelmiszereket tehát, amelyek könnyen fertőződhetnek kórokozókkal, és így a magzat számára veszélyesek lehetnének. Ezek után nem meglepő, hogy azokban a kultúrákban, ahol túlnyomórészt vegetáriánus módon táplálkoznak, a terhességi émelygés szinte ismeretlen.

Lelki okok is szerepet játszhatnak

Lelki oka is lehet annak, hogy miért érezzük magunkat hirtelen rosszul. Jóllehet a legtöbb nő örül a babának, a gondolat, hogy hamarosan anya lesz, aggódással is eltölti, és ez a gyomorra mehet. A gének is szerepet játszanak. Ha édesanyánk a terhesség alatt émelygésben szenvedett, nagyobb az esélyünk, hogy mi is így járunk.

Kapcsolódó elemek

 • Benzintámogatás járhat a gyermekeid után!
  Nemrégiben változott az utazás költségtérítésének törvényi háttere! Új törvények szabályozzák, hogy ki és milyen esetekben kaphat támogatást utazásra, bérletre, benzinre.
 • Ma van a koraszülöttek világnapja
  -
  Budapest, 2015. november 17. Mester Maja koraszülött csecsemő a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház Neonatológiai és csecsemő osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
 • NOVEMBERRE ELKÉSZÜLHET AZ ANYÁK HÁZA A BETHESDA KÓRHÁZBAN
  Igazi Anyák napi hír, hogy novemberre elkészülhet a Bethesda Gyermekkórház mellett épülő Anyák Háza. A megnyitót őszre tervezik, de elképzelhető, hogy már júliustól igénybe lehet venni néhány szobát. Az épületet mintegy 50 millió forintból alakítják át, lehetőséget nyújtva az édesanyáknak arra, hogy gyermekük közelében lehessenek a hosszas gyógykezelés idején. Mindez nem csak a családoknak, de a 150 éves Bethesda Kórház dolgozóinak is jó, mert egy gyermek gyógyulását nagyban segíti, ha szülei a közelében vannak.
 • Amikor anyuka nincs otthon, apuka megtalálja a gyerekaltatás legjobb módját! – VIDEÓ
  Néha a gyereknevelésen levő anyák is „elszabadulnak“ csemetéjük mellől, tornázni járnak, wellnessezni, fodrászhoz, kozmetikushoz mennek, vagy csak összefutnak egy kis traccspartira a barátnőkkel.
 • Hihetetlen fotók - A burokba született baba
  -
  Óriási szenzációt keltett a December 6.-án Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Centerbe született csecsemő az orvosok körében is. A csecsemő 3 hónappal korábban látta meg a napvilágot a vártnál, és híre most világszenzációként járja be a világot.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST