2013. február 19., kedd 10:28

Sportoljunk-e terhesség alatt?

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A megszokott mozgásunkat terhesség alatt is folytathatjuk. A megszokott mozgásunkat terhesség alatt is folytathatjuk.
A mérsékelt testmozgás a legjobb szüléselőkészítés – feltéve, ha a baba és a mama jól vannak. A szív- és érrendszer, a légzés, az izmok és a csontozat a terhesség és a szülés közben nagyon igénybe vannak véve. Ezért a várandósság alatt is maradjunk mozgásban.


A rendszeres edzéssel könnyebb lesz nem túllépni az „ajánlott” 10-12 kg-os testsúlynövekedést. Ezen kívül javul a kondíciónk, erősebbek leszünk, és ez segít, hogy könnyebben átvészeljük a szülést.

Ne feledjük azonban, hogy olykor némi pihenésre is szükségünk van. Gondoskodjunk a nyugalmi és mozgásfázisok kiegyensúlyozott kombinációjáról. Legalább naponta kétszer tegyük fel a lábunkat és lazítsunk.

A rendszeres gyakorlatok nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is kielégítőek lehetnek. A felszabaduló hormonok, pl. az endorfinok miatt érzelmi fellendülést élhetünk meg. A gyakorlatok azonban a babának is jót tesznek. Kap egy oxigénlöketet, ami serkenti az anyagcserét. Az endorfinok a babánál is jó közérzethez és elégedettséghez vezetnek. Ezen kívül a hintázó mozgások rendkívül megnyugtatóan hatnak.

Mindenfajta sportot űzhetünk?

A megszokott mozgásunkat terhesség alatt is folytathatjuk. A futás is lehetséges, ha edzett futók vagyunk. Az erőedzésnél az alacsonyabb terhelést gyakoribb ismétléssel kombináljuk. Kerüljük a túl kemény edzést. Hagyjuk abba, ha nem érezzük jól magunkat.

A szívünknek a terhesség alatt több vért kell pumpálnia a szervezetbe, ráadásul a placentát is el kell látnia. Hogy ne terheljük túl a szívünket, figyeljünk arra, hogy a pulzusunk ne emelkedjen percenként 140-145 fölé.

A kezdő sportolók számára a séta, a nordic walking vagy a kerékpározás alkalmas. Különösen ajánlott az aquafitnesz. Edzés előtt, közben és után igyunk bőségesen. Könnyebben izzadunk, mint különben, és ezért sok folyadékra van szükségünk.

Kapcsolódó elemek

 • Benzintámogatás járhat a gyermekeid után!
  Nemrégiben változott az utazás költségtérítésének törvényi háttere! Új törvények szabályozzák, hogy ki és milyen esetekben kaphat támogatást utazásra, bérletre, benzinre.
 • Ma van a koraszülöttek világnapja
  -
  Budapest, 2015. november 17. Mester Maja koraszülött csecsemő a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház Neonatológiai és csecsemő osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
 • NOVEMBERRE ELKÉSZÜLHET AZ ANYÁK HÁZA A BETHESDA KÓRHÁZBAN
  Igazi Anyák napi hír, hogy novemberre elkészülhet a Bethesda Gyermekkórház mellett épülő Anyák Háza. A megnyitót őszre tervezik, de elképzelhető, hogy már júliustól igénybe lehet venni néhány szobát. Az épületet mintegy 50 millió forintból alakítják át, lehetőséget nyújtva az édesanyáknak arra, hogy gyermekük közelében lehessenek a hosszas gyógykezelés idején. Mindez nem csak a családoknak, de a 150 éves Bethesda Kórház dolgozóinak is jó, mert egy gyermek gyógyulását nagyban segíti, ha szülei a közelében vannak.
 • Amikor anyuka nincs otthon, apuka megtalálja a gyerekaltatás legjobb módját! – VIDEÓ
  Néha a gyereknevelésen levő anyák is „elszabadulnak“ csemetéjük mellől, tornázni járnak, wellnessezni, fodrászhoz, kozmetikushoz mennek, vagy csak összefutnak egy kis traccspartira a barátnőkkel.
 • Hihetetlen fotók - A burokba született baba
  -
  Óriási szenzációt keltett a December 6.-án Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Centerbe született csecsemő az orvosok körében is. A csecsemő 3 hónappal korábban látta meg a napvilágot a vártnál, és híre most világszenzációként járja be a világot.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST