2013. február 26., kedd 09:11

A baba látása és fogzása

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A kicsik nagy előszeretettel játszanak saját kezükkel és lábukkal is. A kicsik nagy előszeretettel játszanak saját kezükkel és lábukkal is.
A baba fejlődését a gyermekorvos és a védőnő is figyelemmel kíséri. Ha az a gyanúnk, hogy valami nem stimmel, nyugodtan kérdezzünk rá. Ők meg tudják mondani, hogy igazunk van-e, vagy a fejlődés teljesen normálisan alakul.


A baba látása

Minden baba lát már születésétől fogva, de először életlenül és csak szürke árnyalatokat. Kéthetesen képes mozgásokat követni, később arcokat felismerni, és többnyire 8-12 hetesen mutatja a felismerés első jeleit (pl. mosoly). 4-6 hetesen a baba tárgyakat bámul, és a szemével rövid ideig követi azokat. A saját kezeit általában 2-3 hónapos korban fedezi fel.

Sok csecsemő bandzsít, ez azonban idővel többnyire normalizálódik, általában az első hónapban. Ha a 8-12 hónapos baba szemei még mindig furcsán állnak, egy szemészeti vizsgálatot kell megejteni, mivel a korai kezelés megelőzheti a hosszú távú károsodásokat. Egy tapasztalt szemész akkor is képes megítélni a gyermek látóképességét, ha a baba nem működik együtt, tehát már csecsemőkorban. Az egyik vagy mindkét szemre csökkent látóképességet tehát a lehető legkorábban fel kell fedezni és kezelni, mert a vizsgálat elmaradása a gyermek fejlődését és jövőbeni látását is veszélyeztetheti.Mikor bújik ki az első fog?
Az időpont, amikor az első tejfogak megjelennek, nagyon különböző. Néhány gyerek szó szerint fogakkal születik, mások csak az első életév után kezdenek fogzani. Az első fog átlagosan 6 hónapos korban jön, ezután havonta kibújik egy újabb.

Az első fog az alsó állkapocsban mutatkozik, ez mindig egy metszőfog. Két és fél éves korra szinte minden kisgyermeknek teljesen kifejlődött tejfogazata van. Mossuk meg a gyermek fogát (fogkrém nélkül), amint kibújtak az első fogacskák. A baba szokja meg a szájában a fogkefe érzését. A 2. vagy 3. évben menjünk a gyermekkel először fogorvoshoz.

Kapcsolódó elemek

 • Benzintámogatás járhat a gyermekeid után!
  Nemrégiben változott az utazás költségtérítésének törvényi háttere! Új törvények szabályozzák, hogy ki és milyen esetekben kaphat támogatást utazásra, bérletre, benzinre.
 • Ma van a koraszülöttek világnapja
  -
  Budapest, 2015. november 17. Mester Maja koraszülött csecsemő a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház Neonatológiai és csecsemő osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
 • NOVEMBERRE ELKÉSZÜLHET AZ ANYÁK HÁZA A BETHESDA KÓRHÁZBAN
  Igazi Anyák napi hír, hogy novemberre elkészülhet a Bethesda Gyermekkórház mellett épülő Anyák Háza. A megnyitót őszre tervezik, de elképzelhető, hogy már júliustól igénybe lehet venni néhány szobát. Az épületet mintegy 50 millió forintból alakítják át, lehetőséget nyújtva az édesanyáknak arra, hogy gyermekük közelében lehessenek a hosszas gyógykezelés idején. Mindez nem csak a családoknak, de a 150 éves Bethesda Kórház dolgozóinak is jó, mert egy gyermek gyógyulását nagyban segíti, ha szülei a közelében vannak.
 • Amikor anyuka nincs otthon, apuka megtalálja a gyerekaltatás legjobb módját! – VIDEÓ
  Néha a gyereknevelésen levő anyák is „elszabadulnak“ csemetéjük mellől, tornázni járnak, wellnessezni, fodrászhoz, kozmetikushoz mennek, vagy csak összefutnak egy kis traccspartira a barátnőkkel.
 • Hihetetlen fotók - A burokba született baba
  -
  Óriási szenzációt keltett a December 6.-án Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Centerbe született csecsemő az orvosok körében is. A csecsemő 3 hónappal korábban látta meg a napvilágot a vártnál, és híre most világszenzációként járja be a világot.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST