2013. március 28., csütörtök 14:24

Jól fejlődik a babám?

Írta: 
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A státuszvizsgálatokon nagy figyelmet fordítanak a gyermek testi és lelki fejlődésére is. A státuszvizsgálatokon nagy figyelmet fordítanak a gyermek testi és lelki fejlődésére is.
Egyik kisgyermek fejlődése sem egyezik meg a másikéval. Még a testvérek fejlődése is gyakran nagyon különböző lehet. Honnan tudjuk, hogy gyermekünk megfelelően fejlődik-e?


Egy újszülött minden érzékszervét használja. Hall, lát, érez és rendelkezik bizonyos reflexekkel, mint a fogó-, szopó- vagy a síróreflex. Ezeket a reflexeket a gyerekorvos és a csecsemős nővér már a születés után megvizsgálja. A csecsemők annyira különböznek egymástól, mint a felnőtt emberek. Néhányan bizonyos képességeket nagyon gyorsan megtanulnak, másoknak valamivel több időre van szükségük hozzá.

A legtöbb országban (nálunk is) léteznek a babák, kisgyermekek és iskolások részére státuszvizsgálatok, amelyeket bizonyos életkorokban végeznek el. Ezeknél a vizsgálatoknál a gyerekorvos különös figyelmet fordít a gyermek testi és lelki fejlődésére, és arra, hogy már mindent tud-e, amit ebben az időpontban tudnia kellene. Így a gyerekorvos megtudja, hogy a gyermekünk megfelelően fejlődik-e, illetve idejekorán felismeri, ha problémák lépnek fel.Mikortól tud egy gyermek ülni, állni vagy járni?

Körülbelül 3-4 hónapos kortól képes egy csecsemő felemelni a fejét, ha a hasán fekszik. Mintegy 1-3 hónappal később tud egy baba a hátáról a hasára fordulni. A 6-8. hónaptól képes a csecsemő segítség nélkül ülni, és a következő hónapokban kezd el többnyire kúszni és mászni, gyakran először hátrafelé. Sok baba azonban egyáltalán nem mászik, hanem később megpróbál rögtön felállni.

A 8. és 10. hónap között nő a kíváncsiság. A baba elkezd a bútorokba és egyéb dolgokba kapaszkodva felhúzódzkodni. Innentől kezdve semmi nincs biztonságban, amit elérhet. Figyeljünk ezért az alacsonyan lévő hegyes és éles tárgyakra, pl. a dohányzóasztalon lévőkre. A legtöbb csecsemő 10-12 hónapos kortól segítséggel tud járni, kb. 12-16 hónapos kortól pedig aztán önállóan is jár. Ezek a fejlődési lépcsőfokok azonban nagyon változók. Vannak teljesen egészséges, gyakran különösen nagy és erős gyerekek, akik csak 16 vagy 18 hónaposan tanulnak meg járni.

Kapcsolódó elemek

 • Amikor anyuka nincs otthon, apuka megtalálja a gyerekaltatás legjobb módját! – VIDEÓ
  Néha a gyereknevelésen levő anyák is „elszabadulnak“ csemetéjük mellől, tornázni járnak, wellnessezni, fodrászhoz, kozmetikushoz mennek, vagy csak összefutnak egy kis traccspartira a barátnőkkel.
 • A szülők több mint fele nem találja el, milyen játékra vágyik gyermeke
  -
  Budapest, 2014. december 10. – Játéksziget bolthálózatot üzemeltető Formatex kutatása szerint a szülők 58 százaléka nem azt veszi meg a gyerekének, amivel a legszívesebben játszik. Az idén november elején a Gyerekvilág Kiállításon végzett felmérés is megerősítette azt a korábbi, 2012-es vizsgálati eredményt, miszerint továbbra is az építőjátékok a legnépszerűbbek, mivel a szülők is leggyakrabban vásárolják és a gyerekek is a legszívesebben játszanak vele.
 • Agyhalott asszony csecsemőjét segítették világra a Semmelweis Egyetemen
  -
     Budapest, 2014. augusztus 6., szerda (MTI) - Agyhalott asszony csecsemőjét segítették világra a Semmelweis Egyetemen - közölte az egyetem szerdán az MTI-vel.
 • Ab: alkotmányellenes a családi pótlék szabályozása
  -
      Budapest, 2014. május 6., kedd (MTI) - Az Alkotmánybíróság (Ab) szerint a közös háztartásban, együtt nevelt gyermekek után ugyanannyi családi pótlék jár akkori is, ha az őket nevelő szülők házasságban, és akkor is, ha élettársi kapcsolatban élnek. Ennek biztosítása azonban hiányzik a családtámogatási törvény családi pótlékról szóló szabályaiból, ezért az Ab felhívta az Országgyűlést, hogy az alaptörvény-ellenességet előidézett hiányosságot december 31-ig orvosolja.
 • Lelki várandóság
  A gyermekvállaláshoz a legkedvezőbb időszak elsősorban az anya életkorától függ. Legkisebb a kockázat mind az anyára, mind pedig a gyerekre nézve, ha a szülő nő 20-35 év közötti. A 40 éves kor fölött szülő nőknél azonban számottevően emelkedhet a szövődmények és a magzati rendellenességek előfordulási valószínűsége.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST