2013. május 07., kedd 13:03

Pocakosan mire figyeljünk az étkezésben?

Írta:  IMPULSERMAGAZIN
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Várandósan mindenképp szükségünk van folsavra. A folsav egy vitamin, amely segít a magzat idegrendszerének felépítésében, ezáltal főleg az úgynevezett velőcsőzáródási rendellenességeket előzi meg: a nyitott gerincet (spina bifida), illetve az ajak- és szájpadhasadékot. A folsav akkor hat legjobban, ha C- és B12-vitaminnal együtt vesszük magunkhoz. A táplálékok közül az árpa, a búzacsíra, a szója, a bab, a borjúmáj, a narancslé, a lencse, a borsó és a rizs tartalmaz folsavat.


A kismamáknak több vasra van szükségük, mint különben, mert a vérmennyiség megnövekszik, hogy a babát a placentán keresztül elláthassa tápanyagokkal. Vasat a zöld színű zöldségekben találunk, mint a spenót, brokkoli, valamint a céklában, a sárgabarackban és a gabonatermékekben, mint a müzli és a kenyér. A vas jobban felszívódik a szervezetben, ha némi C-vitamin-tartalmú ételt eszünk hozzá, pl. narancsot. A tea és a kávé ellenben gátolják a vas felszívódását.

Szintén a baba fejlődéséhez fontos a cink. Ha az eddigi ajánlásokat betartjuk, máris eleget veszünk magunkhoz belőle a táplálékunkkal.Terhesség alatt fontos, hogy kerüljük a nagyobb mennyiségű A-vitamint, mivel ez legrosszabb esetben a magzat károsodásához vezethet. A-vitamint legnagyobb részben a májban és májpástétomokban találunk. Kerüljük ezeket az ételeket várandósan, továbbá tartózkodjunk a nyers disznó- vagy marhahústól is, mert ezek toxoplazmákat tartalmazhatnak. A nyers tojás és a nem elég hosszú ideig főzött szárnyas is egy lehetséges veszélyforrást képvisel, mivel szalmonellát tartalmazhat. Mondjunk le a nagyobb mennyiségű kávéról vagy teáról, mert ezek izgatószerek, az alkohol pedig tabu a terhesség alatt.

Mennyit kell híznunk a várandósság során?

A 12-16 kg-os hízás normálisnak számít. A súlyfelvétel azonban alapvetően a terhesség előtti súlyunktól függ. Ha hetente 600 grammnál többet hízunk, az folyadékvisszatartás vagy cukorbetegség jele is lehet, de túl nagy súlynövekedést okoz a helytelen táplálkozás vagy a mozgáshiány is.

Kapcsolódó elemek

 • Nem kizárt, hogy pezsgőfürdőtől esik valaki teherbe
  Bár a spermiumok a női testben megfelelő körülmények között akár öt -het napig is életképesek, a tüszőből kiszabadult petesejt átlagos élettartama mindössze 12-24 óra. Így ha sikerül behatárolni az ovuláció időpontját, már „csak” az együttlét(ek) tökéletes időzítésére kell összpontosítani.
 • Hogyan előzzük meg a gyerekek túlsúlyát?
  Az, hogy mit esznek a gyerekek, nemcsak fejlődésük, hanem jövőjük szempontjából is fontos. Az pedig, hogy felnőtt korukban is egészségesek és teljesítőképesek maradnak-e, már az első életévekben eldől.
 • Lelki várandóság
  A gyermekvállaláshoz a legkedvezőbb időszak elsősorban az anya életkorától függ. Legkisebb a kockázat mind az anyára, mind pedig a gyerekre nézve, ha a szülő nő 20-35 év közötti. A 40 éves kor fölött szülő nőknél azonban számottevően emelkedhet a szövődmények és a magzati rendellenességek előfordulási valószínűsége.
 • Szabad terhesen szexuális életet élni?
  Normális lefolyású terhesség alatt a szex veszélytelen. Csak ha fokozott vetélésveszély, vérzések, idő előtti fájások vagy más terhességi komplikációk állnak fenn, akkor nem ajánlja az orvos a szexuális életet. Ez nem jelenti feltétlenül, hogy a szex a terhesség hátralévő részében tabu.
 • Szülés 35 felett – a terhesség nem akadály
  -
  A legtöbb egészséges nő biztos lehet abban, hogy 35 sőt 40 év felett is egészséges babának fog életet adni.
  Hogyan lehet optimalizálni az egészséges baba fejlődését?
  A várandósság megfelelő gondozása meghatározó. 35 éves kor fölött már nagyobb figyelmet kell fordítani a kockázati tényezők időben történő kiszűrésére. A korai és rendszeres terhes gondozás a terhesség első nyolc hetében nagyon fontos, mindenképpen növelheti az esélyét a biztonságos terhességnek, így az egészséges baba születésének is.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST