2013. augusztus 07., szerda 14:57

Szülés 35 felett – a terhesség nem akadály

Írta: 
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Mindegy hány éves, az egészséges szervezet a fő Mindegy hány éves, az egészséges szervezet a fő
A legtöbb egészséges nő biztos lehet abban, hogy 35 sőt 40 év felett is egészséges babának fog életet adni.
Hogyan lehet optimalizálni az egészséges baba fejlődését?
A várandósság megfelelő gondozása meghatározó. 35 éves kor fölött már nagyobb figyelmet kell fordítani a kockázati tényezők időben történő kiszűrésére. A korai és rendszeres terhes gondozás a terhesség első nyolc hetében nagyon fontos, mindenképpen növelheti az esélyét a biztonságos terhességnek, így az egészséges baba születésének is.


Minden szülőképes korú nőnek naponta ajánlott magzatvédő vitamin, amely legalább 400 mikrogramm folsavat tartalmaz, de nem több mint 1000-MCG (1 mg) ami kiemelten fontos lehet nem csak a terhesség első három hónapjában. A folsav jelentősen növeli a védelmet különösen a „későn szülő” nők esetében, mivel nagyobb a születési rendellenességek kialakulásának kockázata.

Hogyan mérsékelhető a kockázat?

Mielőtt teherbe esne érdemes konzultálni orvosával a terhesség előtti gyógyszerszedésről, esetleges krónikus egészségügyi problémákról, ilyen például cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.
Látogasson el fogorvosához, mert az egészséges fogak csökkentik a koraszülés esélyét, valamint csökkenti annak a kockázatát, hogy gyermekük alacsony születési súllyal szülessen.

Mennyiség helyett tudatos táplálkozás!

Fenn kell tartani az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet. Az egészséges élelmiszerek biztosítják mindazt a tápanyagot, amire egy anyának szüksége van. Válasszon sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány húsokat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Naponta fogyasszon legalább 4 adag tejterméket és a kalciumban gazdag élelmiszert. Ilyen például a teljes kiőrlésű kenyér, búzakorpa, bogyós gyümölcsök, brokkoli, spenót, hal, hogy fenntartsuk a fogak és a csontok egészségét, miközben a baba fejlődik. A jó ételek kitűnő folsavforrások! Ajánlott megbeszélni orvosával, hogy mennyit szeretne hízni. Ha túlsúlyos, mielőtt teherbe esne, orvosa javasolhatja, hogy a terhesség ideje alatt a súlygyarapodás ne legyen túl nagy, hiszen ez csökkenti annak az esélyét, hogy a baba lassan növekedjen, és ezzel együtt csökkenti a koraszülés esélyét is. Rendszeres mozgással pedig megőrizhetjük az ideális testsúlyunkat is.

 

Korral járó előnyök

Elfogadott tény hogy a harmincöt évesnél idősebb anyukák nevelési szempontból alkalmasabb szülőknek bizonyulnak, gyermekeik sokkal alkalmazkodóképessebbek, intelligensebbek. Általában idősebb anyák többet tudnak nyújtani gyermekeiknek, hiszen megértőbbek, sokkal türelmesebbek, mint fiatalabb korukban voltak. Egy bizonyos időn túl másképp látják magát a világot és így annak jobb megértése segít abban, hogy erkölcsösebb elvekkel neveljék fel gyermekeiket.

Kapcsolódó elemek

 • Nem kizárt, hogy pezsgőfürdőtől esik valaki teherbe
  Bár a spermiumok a női testben megfelelő körülmények között akár öt -het napig is életképesek, a tüszőből kiszabadult petesejt átlagos élettartama mindössze 12-24 óra. Így ha sikerül behatárolni az ovuláció időpontját, már „csak” az együttlét(ek) tökéletes időzítésére kell összpontosítani.
 • Lelki várandóság
  A gyermekvállaláshoz a legkedvezőbb időszak elsősorban az anya életkorától függ. Legkisebb a kockázat mind az anyára, mind pedig a gyerekre nézve, ha a szülő nő 20-35 év közötti. A 40 éves kor fölött szülő nőknél azonban számottevően emelkedhet a szövődmények és a magzati rendellenességek előfordulási valószínűsége.
 • Szabad terhesen szexuális életet élni?
  Normális lefolyású terhesség alatt a szex veszélytelen. Csak ha fokozott vetélésveszély, vérzések, idő előtti fájások vagy más terhességi komplikációk állnak fenn, akkor nem ajánlja az orvos a szexuális életet. Ez nem jelenti feltétlenül, hogy a szex a terhesség hátralévő részében tabu.
 • A csokiimádóknak édesebb a babája?
  Amint egy nő várandós lesz, a környezete máris bombázni kezdi a csecsemőkkel és a szüléssel kapcsolatos népi bölcsességekkel. A pocak formája tényleg megjósolhatja a baba nemét, a reggeli hányinger valóban az egészséges terhesség jele, és ha sok csokit eszünk, akkor édesebb lesz a babánk?
  Jena Pincott tudományos újságíró várandóssága alatt írt könyvében a legfrissebb orvosi tényekre alapozva fejti meg a nők e kivételes életszakaszával kapcsolatos legnagyobb rejtélyeket, és cáfolja meg a tévhiteket.
 • Pocakosan mire figyeljünk az étkezésben?
  Várandósan mindenképp szükségünk van folsavra. A folsav egy vitamin, amely segít a magzat idegrendszerének felépítésében, ezáltal főleg az úgynevezett velőcsőzáródási rendellenességeket előzi meg: a nyitott gerincet (spina bifida), illetve az ajak- és szájpadhasadékot. A folsav akkor hat legjobban, ha C- és B12-vitaminnal együtt vesszük magunkhoz. A táplálékok közül az árpa, a búzacsíra, a szója, a bab, a borjúmáj, a narancslé, a lencse, a borsó és a rizs tartalmaz folsavat.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST