2013. november 07., csütörtök 17:05

El lehet kerülni a koraszülést?

Írta:  Impulser
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A fogantatás utáni 21. napon az anyai és a magzati vér között megkezdődik a tápanyagcsere. A méhlepény a 12. hét után rohamos fejlődésnek indul. Az oxigént, a táplálást és a kiválasztást egyaránt a méhlepény biztosítja a baba számára.


A méhlepény a legkülönfélébb helyeken tapadhat meg a méhben, a baba szempontjából nincs jelentősége. Az mellső falon tapadó méhlepény esetén előfordulhat, hogy csak később érezhető a magzatmozgás. Gondot csak az okozhat, ha a méhszáj környékén tapad meg a méhlepény, ugyanis a terhesség vége felé, a mélyen fekvő lepényvérzéseket okozhat és általában ebben az esetben császármetszéssel hozzák világra a babát. Előfordulhat, hogy a lepény leválik, ami meglehetősen ritka szövődmény és az okai sem tisztázottak, viszont egyértelmű jele a nagy mennyiségű vérzés. A koraszülést általában genetikai és környezeti tényezők is befolyásolják.

Fenyegető koraszülés


Koraszülésről beszélünk, ha a baba 37. terhességi hét előtt jön a világra. Kis súlyúnak nevezzük az újszülöttet, ha a születési súlya kevesebb 2500 grammnál, igen kissúlyú, ha 1500 gramm alatt van. A koraszülést a terhességet fenntartó hatások megszűnése okozza. Leggyakoribb kiváltója mégis általában valamilyen fertőzés.
Első helyen a húgyúti fertőzés, második helyen a bakteriális hüvelyi fertőzés, harmadik helyen a gyomor-bélgyulladás áll. A húgyúti fertőzések megelőzése és kezelése napi 2-3 l folyadék bevitelével, rendszeres orvosi vizsgálattal, vizeletvizsgálattal, szükség esetén pedig antibiotikummal megoldható.

Az emésztőrendszer betegségei is fokozott figyelemmel megelőzhetők. Fenyegető koraszülés jelei a rendszeres méhösszehúzódás, a méhszáj tágulása és méhszájelsimulás együttes előfordulása. Az anyai stressz is jelentős szerepet játszik. Ezek a folyamatok a kismama szervezetében növelik a stressz hormonok szintjét.

Elsősorban a fertőzések tartoznak ide, amelyek védekezésre késztetik a szervezetet. Ilyen hatása lehet például a fogágybetegségnek, a gennyes foggyökérnek, a krónikus vesemedence-gyulladásnak. Ha túl sok felkavaró vagy ijesztő esemény történik, a stresszhormon mennyisége is megnő, ennek következtében a kelleténél sűrűbben tapasztalhatók a méhösszehúzódások. Az anya állapota természetesen a magzatra is hatással van. Azoknak, akiknek vérében a 20. héten magasabb stresszhormonszintet mértek, a későbbiekben sokkal gyakrabban végződött koraszüléssel a terhesség.

Kiküszöbölhető a koraszülés?


A koraszülések egy része megfelelő orvosi ellátással, illetve az egészség megtartásával kiküszöbölhető lehet. Az észlelt tünetekkel még időben orvoshoz kell fordulni, gyógyszeres kezelés és szigorú ágynyugalom mellett van esély arra, hogy a kismama végül 9 hónapra szüljön.
Ez azonban csak akkor lehetséges, ha nem szivárog a magzatvíz, és nem nyílt ki túlzottan a méhnyak. Az első és legfontosabb az, hogy időt nyerjünk a baba számára, hiszen minden egyes méhben töltött nap javítani fogja az esélyeit. Így, az újszülött veszélyeztetettsége a lehető legkisebb mértékű lesz.


Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

Kapcsolódó elemek

 • Benzintámogatás járhat a gyermekeid után!
  Nemrégiben változott az utazás költségtérítésének törvényi háttere! Új törvények szabályozzák, hogy ki és milyen esetekben kaphat támogatást utazásra, bérletre, benzinre.
 • Ma van a koraszülöttek világnapja
  -
  Budapest, 2015. november 17. Mester Maja koraszülött csecsemő a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház Neonatológiai és csecsemő osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
 • NOVEMBERRE ELKÉSZÜLHET AZ ANYÁK HÁZA A BETHESDA KÓRHÁZBAN
  Igazi Anyák napi hír, hogy novemberre elkészülhet a Bethesda Gyermekkórház mellett épülő Anyák Háza. A megnyitót őszre tervezik, de elképzelhető, hogy már júliustól igénybe lehet venni néhány szobát. Az épületet mintegy 50 millió forintból alakítják át, lehetőséget nyújtva az édesanyáknak arra, hogy gyermekük közelében lehessenek a hosszas gyógykezelés idején. Mindez nem csak a családoknak, de a 150 éves Bethesda Kórház dolgozóinak is jó, mert egy gyermek gyógyulását nagyban segíti, ha szülei a közelében vannak.
 • Amikor anyuka nincs otthon, apuka megtalálja a gyerekaltatás legjobb módját! – VIDEÓ
  Néha a gyereknevelésen levő anyák is „elszabadulnak“ csemetéjük mellől, tornázni járnak, wellnessezni, fodrászhoz, kozmetikushoz mennek, vagy csak összefutnak egy kis traccspartira a barátnőkkel.
 • Hihetetlen fotók - A burokba született baba
  -
  Óriási szenzációt keltett a December 6.-án Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Centerbe született csecsemő az orvosok körében is. A csecsemő 3 hónappal korábban látta meg a napvilágot a vártnál, és híre most világszenzációként járja be a világot.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST