2014. január 21., kedd 15:26

A Kaláka új gyereklemezét mutatja be a MOM Kulturális Központban

Írta:  MTI
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
 Új gyereklemezét mutatja be szombaton a Kaláka együttes a fővárosi MOM Kulturális Központban. A CD tavaly év végén jelent meg a Ragyog a mindenség című erdélyi gyermekvers-antológia mellékleteként.


    "Néhány évvel ezelőtt a csíkszeredai Gutenberg Kiadó vezetője keresett meg azzal az ötlettel, hogy kortárs erdélyi költők gyerekverseiből összeállítana egy antológiát, mi pedig készítsünk el hozzá egy lemezt. A tervből 2013 végére lett valóság, egy gyönyörű könyv 24 költő verseivel, ezeket 14, szintén erdélyi grafikusművész illusztrálta, mi pedig a kötetben szereplő költők egy-egy versét zenésítettük meg" - mondta Gryllus Dániel, a Kaláka vezetője az MTI-nek.

    A 150 órás stúdióidőt egy NKA-pályázaton elnyert összegből finanszírozta a Gryllus Kiadó. A zeneszerzési munkát egyenlően osztotta meg egymás között az együttes: hat-hat dalt jegyez Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs. Gryllus Dániel kitért arra, hogy a hosszú évek során mindegyiküknek kialakult egyfajta saját stílusa, és különbözik az is, ki milyen munkatempóval dolgozik.
    "Becze Gábor például ritkán szokott zenékkel jelentkezni, pedig ez hiányzik a palettáról. A dalokat nem feltétlenül az énekelte fel, aki szerezte a zenét, a nyitódalt például éppen Gábor jegyzi, de Vili adta a hangját hozzá. Ez a hozzáállás régi hagyomány nálunk, mindig érezzük, kinek állna jól egy-egy dallam" - fejtette ki a zenekarvezető.

    A Kaláka 1981-ben turnézott először Erdélyben, akkor került közelebbi kapcsolatba az ottani irodalommal. Az erdélyi költők munkái közül elsőként Kányádi Sándor Az elveszett követ című versének megzenésítése került be a Kaláka repertoárjába. "Kilenc év szünet után 1990-ben mehettünk ismét Erdélybe, azóta mondhatni folyamatosan figyelemmel kísérjük az erdélyi irodalmat".

    A Ragyog a mindenség című CD-n szerepel mások mellett Jánk Károly, P. Buzogány Árpád, Tompa Gábor, Fekete Vince, Tolna Éva, Kányádi Sándor, László Noémi, Markó Béla, Kovács András Ferenc, Visky András, Lászlóffy Csaba vagy a már elhunyt Jánky Béla, Lászlóffy Aladár és Páll Lajos egy-egy gyerekversének megzenésítése. Egy vers van közöttük, amelyik szerepelt korábban Kaláka CD-n: Kányádi Sándor Krumplis meséje a 2009-ben a Hangzó Helikon-sorozatban megjelent Kaláka-Kányádi albumon a költő szavalatával hallható, erre most írt Gryllus Vilmos zenét.
    Az új album "klasszikus" Kaláka-lemez, a megszokott minőséggel és modern hangzással, amely a keverést és a maszterelést végző Kirschner Péternek köszönhető. Gryllus Dániel elmesélte, hogy az album tavaly novemberi marosvásárhelyi bemutatóján több fiatal erdélyi költővel, aki szerepel a lemezen és a könyvben, először találkoztak személyesen.

    Bár az együttes rendszeresen ad gyerekkoncerteket, meglehetősen régen, 2006-ban jelentkezett legutóbb "színtiszta" új gyereklemezzel.
    "Ennek nem volt különösebb oka, egyszerűen így hozta a sors, amúgy azon a CD-n is volt már néhány erdélyi szerző versének megzenésítése. A Kaláka zenéjében ott van a folyamatosság, de ahogy a környezetünk, a zenéhez, önmagunkhoz, a közönséghez való viszonyunk is sokat változott az elmúlt 45 évben. Ami engem illet, a citerával a nyolcvanas években indult együttélésem nyilván befolyásolja az általam írt zenéket, legyenek azok bibliai dalok vagy gyerekversek. Az új anyagon is van citerás szám, ilyen például a József Attila-díjas Visky András Tükör-ének című versére írt kompozíció" - mondta Gryllus Dániel.
    A Kaláka szerdán a Művészetek Palotájában lép fel a Weöres Sándor-emlékév záróeseményén. Szombaton a MOM Kulturális Központban a Ragyog a mindenség című lemez több mint felét eljátsszák, és természetesen régi ismert számokat is előadnak. A zenekar idei programjából Gryllus Dániel kiemelte, hogy Óbudán indul egy Hangzó Helikon-sorozat, a Marczibányi téren folytatják a családias hangulatú Kaláka kicsiknek című szériát, természetesen idén nyáron is lesz Kaláka fesztivál Egerben, és Kaláka versudvar Kapolcson, emellett több külföldi meghívást kaptak.

    A Kossuth-díjas Kaláka felállása 1996-tól változatlan: Gryllus Dániel (furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató), Becze Gábor (nagybőgő, gitár), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb) és Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba). Az idén 45 éves zenekar eddig 26 lemezt készített.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST