2014. január 23., csütörtök 16:11

Varga Mihály: népszerű befektetés az új babakötvény

Írta: 
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Az elmúlt másfél hónapban több mint 10 ezer Start-számlát nyitottak a Magyar Államkincstár fiókjaiban, így egyharmaddal nőtt a babakötvény számlák száma, a befizetett pénz megduplázódott - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek csütörtökön.

    Hozzátette: az új babakötvény december 2-tól jegyezhető, de már most látható, hogy a korábbinál több szülő él a lehetőséggel, másfél hónap alatt, az indulás óta mintegy 2,2 milliárd forintot helyeztek el a számlákon. A családbarát intézkedésnek máris pozitív fogadtatása van - jegyezte meg.
"Az új babakötvény a családi adórendszer, a rezsicsökkentés, a kiskeresetű családok adócsökkentése és a gyed-extra mellett decembertől újabb, jelentős segítséget jelent a gyermeket vállalóknak" - hangsúlyozta a miniszter.

A Magyar Államkincstár 27 258 Start-értékpapírszámlát kezel országosan, összesen 4 milliárd 251 millió 346 ezer 989 forint értékben.
A befektetés kizárólag a Start-számlán vezethető, amelynek nyitását és a babakötvény vásárlását a kormány adómentességgel, extra kamattal és állami támogatással ösztönzi. Az új babakötvény az éves átlagos inflációhoz képest három százalékos kamatprémiumot fizet évente, futamideje 19 év.

A Start-számlára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást utal. Ha valaki csupán havi 1000 forintot fizet be rendszeresen, akkor a futamidő végén közel 600 ezer forintos megtakarítása lesz a gyereknek, havi 5000 forintos rendszeres befizetésnél a futamidő végén mintegy 2,5 millió forintra nő a magtakarítás.

A szülőknek csak egyszer kell bemenniük a Magyar Államkincstár egyik fiókjába, vagy a járási hivatalba, amikor megnyitják a Start-számlát.A kötvény első sorozatát 2013. december 2-án bocsátották ki, ennek első kamatfizetési napja 2014. február 1. lesz. A 2014. január 31. után született gyermekeknek már 2014-es évjáratú kötvényeket lehet vásárolni. 

Kapcsolódó elemek

  • A babakötvény legnagyobb buktatói
    1.A babakötvényt törvény szabályozza.
    Az a törvény, amely a fiatalok életkezdési támogatásával kapcsolatos bármikor, bármilyen körülmények között, bárhogyan megváltoztatható, nincs rá garancia, hogy így is marad, akár ezen kormány, akár egy következő kormány alatt.A babakötvény jelenleg kedvező konstrució, ugyanis kamata magasabb, mint a hasonló értékpapíroké, nem terheli sem adó, sem további költségek, 10%-os állami támogatás jár hozzá.Ezek a feltételek azonban bármikor megszüntethetők.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST