2014. április 07., hétfő 16:18

Hogyan előzzük meg a gyerekek túlsúlyát?

Írta:  Impulser
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Az, hogy mit esznek a gyerekek, nemcsak fejlődésük, hanem jövőjük szempontjából is fontos. Az pedig, hogy felnőtt korukban is egészségesek és teljesítőképesek maradnak-e, már az első életévekben eldől.


Egyre több a túlsúlyos gyerek. A fölösleges kilók nemcsak szépséghibának számítanak, hanem hosszú távon nézve egészségügyi kockázatot is hordoznak magukban. A kövér gyerekek nem boldogok a súlyukkal. Az ugratások és gúnyos megjegyzések éppúgy nehézzé teszik az életüket, mint a saját immobilitásuk. Gyakran következik be az önértékelés zavara. Azonban nem csak a pszichikai következmények adnak fontos okot a lefogyásra.

Az egészségügyi következményekről se feledkezzünk meg: a túlsúly megterheli az ízületeket, és később magas vérnyomáshoz, szív-érrendszeri és anyagcsere-betegségekhez vezethet. A fölösleges kilók leadásának valószínűsége a 10. életév után drasztikusan csökken. Hogyan támogathatjuk gyermekünket a fogyásban és a karcsúság megőrzésében? Az elegendő mozgás mellett az egészséges táplálkozás a legfontosabb, hogy a gyerekeknek ne legyen túlsúlyuk.

Egészséges táplálkozás alatt a következőket értjük:


Ha a gyerekeknek egy változatos, vegyes étrendet kínálunk, rendszerint jól el vannak látva. Az ételt lehetőleg frissen készítsük el. A gyerekek szívesebben esznek egészséges élelmiszereket, ha bevonjuk őket a főzési folyamatba. A friss fűszerek is az egészséges táplálkozáshoz tartoznak. A legnépszerűbb fűszerekhez tartozik többek között a bazsalikom, az oregánó, a metélőhagyma, a zsázsa, a petrezselyem és a rozmaring.

Három egyszerű szabály az egészséges vegyes étrendre:


Használjunk bőségesen növényi élelmiszereket, mint pl. gyümölcsöt, zöldséget és gabonát.
Állati eredetű élelmiszereket (tejtermékek, tojás, hús és hal) csak mértékkel alkalmazzunk.
A zsírban gazdag élelmiszereket és az édességeket természetesen nem lehet teljesen száműzni az étrendből, de mindkettő csak mérsékelten kerüljön fogyasztásra.

A túlsúlyt bizonyítottan meg lehet akadályozni, ha a gyerekek kevés zsírt és cukrot vesznek magukhoz, naponta esznek gyümölcsöt és zöldséget, naponta elegendőt mozognak (legalább egy órát), és lehetőleg kevés időt töltenek a televízió vagy a számítógép előtt (egy óránál kevesebbet).

Kapcsolódó elemek

 • Benzintámogatás járhat a gyermekeid után!
  Nemrégiben változott az utazás költségtérítésének törvényi háttere! Új törvények szabályozzák, hogy ki és milyen esetekben kaphat támogatást utazásra, bérletre, benzinre.
 • Ma van a koraszülöttek világnapja
  -
  Budapest, 2015. november 17. Mester Maja koraszülött csecsemő a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház Neonatológiai és csecsemő osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
 • NOVEMBERRE ELKÉSZÜLHET AZ ANYÁK HÁZA A BETHESDA KÓRHÁZBAN
  Igazi Anyák napi hír, hogy novemberre elkészülhet a Bethesda Gyermekkórház mellett épülő Anyák Háza. A megnyitót őszre tervezik, de elképzelhető, hogy már júliustól igénybe lehet venni néhány szobát. Az épületet mintegy 50 millió forintból alakítják át, lehetőséget nyújtva az édesanyáknak arra, hogy gyermekük közelében lehessenek a hosszas gyógykezelés idején. Mindez nem csak a családoknak, de a 150 éves Bethesda Kórház dolgozóinak is jó, mert egy gyermek gyógyulását nagyban segíti, ha szülei a közelében vannak.
 • Amikor anyuka nincs otthon, apuka megtalálja a gyerekaltatás legjobb módját! – VIDEÓ
  Néha a gyereknevelésen levő anyák is „elszabadulnak“ csemetéjük mellől, tornázni járnak, wellnessezni, fodrászhoz, kozmetikushoz mennek, vagy csak összefutnak egy kis traccspartira a barátnőkkel.
 • Hihetetlen fotók - A burokba született baba
  -
  Óriási szenzációt keltett a December 6.-án Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Centerbe született csecsemő az orvosok körében is. A csecsemő 3 hónappal korábban látta meg a napvilágot a vártnál, és híre most világszenzációként járja be a világot.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST