2014. június 10., kedd 15:26

A zenehallgatás balzsam a fülnek és a léleknek

Írta:  Impulser
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A klasszikus zene, különösen Mozart, nagyon népszerű a babáknál. A klasszikus zene, különösen Mozart, nagyon népszerű a babáknál.
Bizonyára mindannyian ismerjük az érzést: felhangzik a rádióban a kedvenc dalunk, és azonnal elmerülünk egy szép emlékbe, vagy hirtelen teljes békébe kerülünk magunkkal és a világgal. Miért van szükségünk a zenére?


Nos, zene azóta van, mióta ember létezik. Képzeljük el az elődeinket, ahogy körben ülnek a tábortűz körül, és egyikük hirtelen elkezd dobolni… Mi, emberek, reagálunk a hangokra, és a ritmikus kopogás rezgésbe hozza a testünket. Hogy akkoriban létezett-e már szórakoztató zene, az kérdéses – hisz nem tudjuk bizonyítani. Az mindenesetre biztos, hogy ez az ősi zene párzási rituáléként – tehát partnerválasztásra – szolgált.
 
Mi, emberek születésünktől fogva muzikálisak vagyunk? Igen, mert már az anyaméhben tanulja a magzat a hangok megértését. Azokat a dalokat, amelyeket a várandósság alatt énekelünk vagy gyakran hallgatunk, felismeri a baba a születése után. A klasszikus zene, különösen Mozart, nagyon népszerű a babáknál, sőt az egészséget is támogatja.
 
A zene okossá tesz! Azoknak a gyerekeknek, akik zenei nevelésben részesülnek és hangszert is tanulnak, többnyire jobbak a jegyeik is. Miért van ez? Mindenki, aki hangszeren játszik, tudja, hogy milyen nehéz eleinte kottából játszani. Ez nagyfokú koncentrációt és kitartást követel – illetve az ember megtanul koncentrálni, és nem adja fel rögtön. Ha a gyermek zenekarban játszik vagy kórusban énekel, a csapatképessége is fejlődik, mert muszáj összehangolódnia a többiekkel. A zene hat a fantáziára és az összes emberi érzékre.
 
Ahogy már említettük, a zene hangulatokat idézhet elő. Decemberben mindenütt karácsonyi dalok hangzanak fel a rádióban. És ha még ehhez metsző hideg is van kint, esetleg még a hó is leesett, akkor tényleg karácsonyi hangulatunk lesz. A szupermarketben aztán ünnepi hangulatban talán még bepakoljuk egyik-másik terméket, amit a háttérben szóló manipuláló zene nélkül valószínű nem vettünk volna meg.
 
Egy további jó példa erre a fajta manipulációra a televízió: alig létezik olyan reklámfilm vagy játékfilm, amiben ne fordulna elő zene. A zenének itt is meghatározott hangulatot kell keltenie, vagy egy már drámai helyzetet még drámaibbá tennie.
 
Ki csodálkozna azon, hogy a zene ereje még a gyógyulást is szolgálhatja. Léteznek úgynevezett zeneterápiák, melyeket túlnyomórészt más terápiás módszerek keretében kísérő terápiaként alkalmaznak. Elsősorban pszichoszomatikus betegségeknél érhetünk el nagy sikereket, mivel a páciensek megtanulják az érzelmeiket a zenével – a kommunikáció egy fajtájával – kifejezni és ezzel bánni.
 
A zene lazításra is nagyon jó. A kereskedelemben kaphatók már speciális CD-k, amelyek pl. az otthoni jógagyakorlatoknál hasznosak lehetnek. Akinek problémája van az elalvással, annak is hasznos segítség lehet a meditációs zene.

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST