2013. január 03., csütörtök 18:15

A sokoldalúan hasznosítható teafaolaj

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A teafaolaj egy világos, fűszeres illatú keverék, amely kb. 100 összetevőt tartalmaz. A teafaolaj egy világos, fűszeres illatú keverék, amely kb. 100 összetevőt tartalmaz.
A teafaolajat a teafa leveleiből nyerik. A teafa hivatalos neve Melaleuca. Ehhez a nemzetséghez több mint 150 különböző fa és cserje tartozik.


A teafa bizonyára legismertebb fajtái a Melaleuca alternifolia, amelynek nagyon zsenge ágai és levelei vannak, és a Melaleuca leucadendron, amelynek inkább széles levelei és erős ágai vannak.

A teafát már 1770-ben felfedezték Ausztráliában, ahol még ma is szélesen elterjedve nő. Mivel az ausztrálok ennek a fának a leveleit és kérgét egy főzet előállításához használták fel, amelyet aztán sokféle panaszra alkalmaztak, James Cook elnevezte ezt a fát teafának.

Az 1920-as években a teafa a tudomány számára is nagy jelentőséget nyert. Innentől kezdve a teafát közelebbről is szemügyre vették, mert hasonlóan hatékony fertőtlenítő a természetben addig még nem volt. A teafa illóolaja máig sem veszített jelentőségéből, ma is gyakran alkalmazzák baktériumok, vírusok és elsősorban gombák ellen.

A teafaolaj előállításához ma a leveleket és az ágcsúcsokat használják, az olajat vízlepárlással nyerik. Ennek az eljárásnak az eredménye egy világos, fűszeres illatú keverék, amelyben kb. 100 összetevő van jelen. A terméktől függően ezeknek az összetevőknek az összetétele mégis erősen különbözhet.

A nagyon jó minőségű teafaolajból azonban nem hiányozhat két fontos fő hatóanyag. Egyrészt a monterpén alkohol, amely legalább 30%-ban jelen kell, hogy legyen, másrészt a cineol, amelynél fontos, hogy ne lépje túl a 4%-os arányt. Különösen ez a két hatóanyag a felelős a teafaolaj fertőtlenítő, baktériumölő és gombaölő hatásáért. Ezáltal nagyon sokoldalúan alkalmazható.

Az olaj ezen kívül izzasztó hatású, és elősegíti köhögéskor a váladék ürülését. Az immunrendszer erősödése a teafaolaj örvendetes mellékhatása, de fájdalmakat és nyílt sebeket is csodásan kezelhetünk ezzel a sokoldalú olajjal. Még a napégést is enyhíti az olaj. További alkalmazási területek: akné, tetvesség, fertőzések, bőrbetegségek, nátha, arcüreggyulladás, köszvény stb.

A teafaolaj sok kozmetikai termékben megtalálható. Különösen az érzékeny bőrre való termékekben, mint pl. szappanokban, folyékony szappanokban, dezodorokban, parfümökben, sőt szájvizekben is. De háztartási tisztítószerekben is alkalmazzák a teafaolajat.

 

Kapcsolódó elemek

 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
 • Makrobiotikus táplálkozás
  A makrobiotika nem csak közönséges étrend vagy étkezési szokás, hanem alapvetően filozófiai életmód. Jellemzően egyfajta meggyőződés, hogy a mentális és fizikai állapot elválaszthatatlan egymástól.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST