2012. december 29., szombat 22:43

B6-vitamint tartalmazó élelmiszerek

Írta: 
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A zabpehely is gazdag B6-vitaminban. A zabpehely is gazdag B6-vitaminban.

A napi szükséglet B6-vitaminból 1,5-2 mg között van. Mivel a B6-vitaminnak elsősorban az aminosav-anyagcsere szempontjából van jelentősége, a napi szükséglet erősen függ a proteinek bevitelétől. Így például az erősportolóknak megnövekedett szükségletük van B6-vitaminból. Ezen kívül a várandós vagy a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek, valamint az idősebbeknek is több B6-vitaminra van szükségük, mint az átlagembereknek.

 

A B6-vitamin sok állati és növényi élelmiszerben előfordul – különösen sok B6-vitamint tartalmaznak a belsőségek, bizonyos halfajták és a teljes kiőrlésű termékek. Például 2 mg B6-vitamint tartalmaz:
175 gramm szójabab,
200 gramm zabpehely,
200 gramm marhamáj,
250 gramm teljes rizs,
450 gramm borjúhús,
2 kilogramm gyümölcs (különösen a banán).
Ezen kívül jó B6-vitamin-forrás még a tejtermékek, a hal (különösen a szardínia és a makréla), a szárnyasok és a disznóhús, valamint a burgonya, diófélék és az avokádó. Hogy valójában milyen magas a mindenkori élelmiszer B6-vitamin tartalma, az erősen függ az elkészítés módjától. A hús főzésénél vagy sütésénél például az eredeti B6-vitamin-tartalom mintegy 30 százaléka megy veszendőbe. Fagyasztott élelmiszereknél a veszteség akár az 50 százalékot is kiteheti.

 

 

B6-vitamin-hiány
A B6-vitamin hiányának súlyos következményei lehetnek, mert a B6-vitamin a szervezetben sok további anyag képzésében is részt vesz. Így a B6-vitamin-hiánynak számos további hiányjelenség lehet a következménye. Mivel a B6-vitamin sok élelmiszerben megtalálható, hiánya csak viszonylag ritkán fordul elő. Különösen érintettek azok a személyek, akik bizonyos gyógyszereket, mint pl. antidepresszánsokat, görcsoldó szereket vagy tuberkulózis elleni gyógyszereket szednek. Már a B6-vitamin enyhe hiányától is a következő tünetek léphetnek fel:
akné;
a szájszeglet gyulladásos elváltozásai;
fáradtság és teljesítményromlás;
bélpanaszok, mint hasmenés, de hányinger és hányás is;
fokozott hajlam fertőzésekre;
növekedési zavarok;
fényérzékenység.
Nőknél ezen kívül B6-vitamin-hiány esetén erősödhetnek a menstruációs panaszok. Ha súlyos B6-vitamin-hiányról van szó, a máj és az idegrendszer funkciózavara következhet be. Ráadásul a szervezet már nem képes hasznosítani olyan fontos ásványi anyagokat, mint pl. a magnézium, a vas vagy a kalcium.

Tovább a kategóriában: A narancs mint „védőkoktél” »
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST