2013. április 15., hétfő 11:43

A rozmaring mint gyógynövény

Írta:  IMPULSERMAGAZIN
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A rozmaring valóságos csodaszer, nem hiányozhat egyetlen házi patikából sem. A rozmaring valóságos csodaszer, nem hiányozhat egyetlen házi patikából sem.
A rozmaringot sokan mediterrán fűszerként ismerik, harmonikus ízt ad egy pizzának vagy egy olasz tésztás fogásnak. Az viszont, hogy a rozmaring ezen felül egy nagyon értékes gyógynövény is, már csak kevesek számára ismert.


Különösen a túl alacsony vérnyomás kezelésében alkalmazható jó eredménnyel. Ehhez némi rozmaring illóolajat meleg vízhez adunk, majd mindkét karunkat néhány percre ebbe a vízbe mártjuk.

Ha gyógynövényként alkalmazzuk a rozmaringot, felhasználhatjuk mind a levelét, mind a virágát. A levelekből elsősorban rozmaringteát készítünk, a virágokból nyert illóolajat ellenben krémek vagy gélek formájában külsőleg használjuk. Belsőleges alkalmazásra az olaj kevésbé alkalmas, mivel nagyon erősen koncentrált összetevőket tartalmaz, és ezzel irritálhatja a gyomor-béltraktust és az emésztést.

Az alacsony vérnyomás elleni hatása révén a rozmaring nagyon alkalmas szívritmuszavarok és keringési problémák elleni szerként is. A takaréklángon zajló keringést stabilizálja, az ember fittebbnek, éberebbnek és teljesítőképesebbnek érzi magát. Hasonló hatásokat ér el a rozmaring idegi eredetű fájdalmak és mindenféle idegi probléma esetén, így például heves migrénes rohamokat és egyéb akut fájdalomrohamokat is kezelhetünk vele.Ezzel azonban még korántsem merült ki a rozmaring alkalmazási területe. A tipikus női panaszoknál is, mint a kimaradt havi vérzés vagy a menstruációs görcsök, enyhítő és fájdalomcsillapító hatást eredményez a rozmaring, ezen kívül alkalmas a változókori panaszok leküzdésére. Csupán a várandós nőknél nem ajánlott a rozmaring felhasználása a részben meglehetősen agresszív illóolajai miatt.

A rozmaring illóolaja egy nagyon frissítő és kellemes illatú légfrissítőt eredményez, amennyiben például egy illatlámpában víz segítségével elpárologtatjuk. Fürdőadalékként is nagyon kedvelt a rozmaring, mindenesetre óvatosan adagoljuk, mivel már az illóolaj legkisebb mennyisége is erős hatásokat képes kiváltani. Amint láthatjuk: a rozmaring valóságos csodaszer, nem hiányozhat egyetlen házi patikából sem.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST