2013. május 03., péntek 07:58

Vízitorma a kertben

Írta:  IMPULSERMAGAZIN
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Az enyhén csípős, mustárszerű aromával rendelkező fűszernövény szobahőmérsékleten csak egy napot bír ki. Az enyhén csípős, mustárszerű aromával rendelkező fűszernövény szobahőmérsékleten csak egy napot bír ki.
A tápanyagokban gazdag, kedvelt fűszernövény legjobban állandóan nedves talajon nő, nem véletlen az elnevezése sem. Az örökzöld növény rokona az ugyancsak ismert kerti zsázsának, és rendszerint zöldségként kerül felhasználásra. A növény első dokumentált tenyészetei 1650-ből származnak, azóta a vízitorma gyors ütemben terjedt el, és időközben majdnem mindenütt terem a világon.


Termesztés és gondozás

A vízitormát május végétől július elejéig vethetjük el egy vízzáró tálba, amelyet tartsunk állandóan nedvesen. A magokat takarjuk be némi földdel, hogy ne mosódjanak ki. Egy-három héten belül a magoncok kicsíráznak. Amikor a növények elérik a 4-6 cm-t, ültessük őket egymástól nagyobb távolságokra, hogy elegendő helyük legyen. Közben mindjárt selejtezzük ki a fonnyadt vagy károsodott növényeket is. Továbbra is tartsuk a vízitormát nedvesen, öntözéskor a víz akár egy centire is állhat a föld felett. Ha van kerti tavunk, a fűszernövényt annak partjára is ültethetjük. A víz legyen tiszta. Ha hűvösebbre fordul az idő, a vízinövényt ültessük a mélyebb vízbe, mert ott valamivel melegebb van.

Betakarítás

A növényt októbertől egészen a következő tavaszig takaríthatjuk be, amikor eléri a 12-15 centiméteres hosszúságot. A vízitormát közvetlenül a föld felett kell levágni. A növény a betakarítás után is még nagyon vízigényes. Ezért a tárolás időtartamától függően leginkább vízben vagy alternatívaként műanyag zacskóban tartsuk. Akár egy hétig eltartható fóliába csomagolva és a hűtőszekrényben tárolva.További információk

A vitaminban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag fűszernövény friss, enyhén csípős, mustárszerű aromával rendelkezik, és íze a kerti zsázsára emlékeztet. Elsősorban salátákban és levesekben vagy más fogások körítéséhez alkalmazzák. Vegyük figyelembe, hogy a vízitorma elveszíti ízét, ha megszárítják. Szobahőmérsékleten a növény csak egy napot bír ki, ezért gyorsan el kell fogyasztani.

Kapcsolódó elemek

  • Az 5 legütősebb légúttisztító táplálék allergia ellen
    -
    Az allergiára az okot környezetünkben kell keresni, mind a környezeti hatások, mind pedig a helytelen táplálkozás komoly szerepet játszik kialakulásában. Ha szénanáthával küzdesz fokozottan kell ügyelned légutaid egészségére, és a felső légúti szervek tisztán tartására. Segítségükkel biztosíthatod a nyálkahártya egészségének védelmét, emellett biztosítják a könnyű légzést, és gátolják a nátha, valamint az allergia tüneteinek kifejlődését.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST