2013. január 10., csütörtök 09:48

Izsóp – dísznövény, gyógynövény és fűszer

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A növényből készült illóolajat légúti betegségek kezelésére használják. A növényből készült illóolajat légúti betegségek kezelésére használják.
Az izsóp már sok száz évvel ezelőtt elfoglalta helyét a gyógynövények között. Az Ótestamentumban tisztítóként és fertőtlenítőként említik.


Ez a fertőtlenítő hatás azon nyugszik, hogy az izsóp levelein egy, a Penicillium fajhoz tartozó gomba nő, amelyet az izsópfürdők gyógyhatásáért tesznek felelőssé. A fürdőket annak idején a lepra gyógyítására alkalmazták. A rómaiaknál a közismert orvosságot a bor fűszerezésére használták.

Az izsóp a bencések révén került Közép-Európába. Ők gondoskodtak a betegekről, és elkerülhetetlen volt, hogy a gyógynövények tulajdonságaival foglalkozzanak. A kolostorok által így sikerült elérni, hogy az ősi tudás újjáéledjen.

Az izsóp eredetileg Kis-Ázsiából, Iránból, a Fekete-tenger területéről és a Földközi-tenger térségéből származik. A kolostorkertek idejében aztán megpróbálták a drágán importált gyógynövényeket hidegebb vidéken termeszteni.

A mai kertekben az izsóp elsősorban díszként szolgál. Szép időben a sötétkék virágok hívogatják a poszméheket és a pillangókat. Az izsóp több évig használható, és túléli az enyhe teleket a szabadban. Az izsópnak csak a föld feletti részeit használják fel, amelyeket virágzás idején gyűjtenek be, hogy aztán megszárítsák.

Az izsóp hatásai

Az izsóp segíti az emésztést, görcsoldó és nyákoldó hatása van. Ezért ezt a gyógynövényt köhögés, magas vérnyomás, asztma, menstruációs panaszok és hegek kezelésére alkalmazzák. Az izsópot belsőleg és külsőleg is felhasználhatjuk. Teaként vagy bortinktúraként belsőleg emésztési panaszok és köhögés ellen hat. Külsőleg sebek és a szájüreg tisztítására alkalmazzák.

Gőzlepárlással illóolajat nyernek, amelyet légúti betegségek kezelésére használnak. Az izsópolaj mellékhatásaként azonban helytelen adagolás esetén görcsrohamok léphetnek fel. Az izsópolajat továbbá parfümök és fürdőadalékok előállításához is felhasználják.

Fűszerként is nagyon kedvelt az izsóp. A nagyon intenzív aroma a salátákat és a mártásokat fűszeressé teszi. A gyógynövény sokoldalú alkalmazása hosszú évek tapasztalatán alapszik.

Kapcsolódó elemek

 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
 • Makrobiotikus táplálkozás
  A makrobiotika nem csak közönséges étrend vagy étkezési szokás, hanem alapvetően filozófiai életmód. Jellemzően egyfajta meggyőződés, hogy a mentális és fizikai állapot elválaszthatatlan egymástól.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST