2014. június 19., csütörtök 18:01

Táplálkozásterápia

Írta:  Impulser
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Betegség esetén nagyon fontos, sőt gyakran döntő jelentőségű az étrend és diéta megfelelő beállítása. Például az inzulinra nem szoruló cukorbetegek kezelése az étrend szabályozásával történik. Diéta esetén is alapvető és fontos szempont az, ami az egészséges ember számára is általános követelményt jelent a táplálkozásban.


Az étrendnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot, fehérjét, vitamint, zsírokat és kalóriát kell tartalmaznia. Fontos szerepe van a megfelelő időben történő megfelelő mennyiségű táplálék elfogyasztásának. Az étkezések legyenek rendszeresek, a táplálék pedig könnyen emészthető, hogy a beteg szervezet is könnyedén megemészthesse.

Étrend minőségi követelményei a fűszerezésre, só és zsírtartalomra vonatkoznak, míg a mennyiségi kritériumok megadják, hány gramm fehérjét, kalóriát, szénhidrátot tartalmazhat.

Könnyű-vegyes diéta


A gyógyétrendek egyik legelterjedtebb változata. Alapja, hogy nem terheli az emésztőrendszert. A húsokat meg kell tisztítani a nehezen emészthető kötőszövetes, inas részektől, puhára kell főzni, sütni. A könnyű-vegyes diétában az ételek csak kevés zsírt és fűszert tartalmaznak, a szilárd ételeket pedig konyhatechnikai eljárásokkal omlóssá kell alakítani. Száraz hüvelyesek, káposzta, kel és karalábéból készült főzelék nincs az ilyen diétában, ahogy kenyérfélék, élesztett tészták, fűszeres, zsíros húsfélék sincsenek.
Lázas, gyomor- és bélproblémák esetén ajánlott alkalmazni a diétát.

Pépes étrend


Olyankor használatos, amikor a páciens rágóképessége sérül vagy csökken például hiányos fogazat, különböző szájbetegségek esetén, illetve akkor, ha legyengült a beteg annyira, hogy a rágás is nehézkessé válik. Szilárd étel ebben az ételben nem szerepel, minden csak püré formájában, örülve, összeturmixolva. A pépes étrend is tartalmaz leveseket és folyékony táplálékokat, pl. tej.
Súlyos esetben szükség lehet a rágás teljes kiiktatására, ilyenkor folyékony étrendről beszélünk. Ebben az esetben üres levesek, tea, víz, tej, kakaó, gyümölcsből készült italok alkotják az étrendet.

Cukorbeteg diéta


Szigorúan meghatározott a szénhidrát és a fehérje napi mennyisége. Enyhébb betegség esetén elég a cukor kiiktatása az étrendből, helyette édesítőszereket használhat a beteg. Súlyosabb esetben azonban megszabott, hogy az étkezés során hány gramm fehérjét és szénhidrátot fogyaszthat a beteg. Általánosan napi 80 g fehérje és 150 g szénhidrát ajánlott. Ehhez táblázatok segítik már a pácienseket, hogy ki tudják számolni, melyik élelmiszer mennyi fehérjét és szénhidrátot tartalmaz.

Májbeteg diéta


A májbeteg diéta is könnyen emészthető, többnyire nem tartalmaz (vagy csak kis mennyiségben) zsíros ételeket. Vitamindús, szénhidrát gazdag és a legfontosabb, hogy alkoholmentes diéta.
Minden olyan étrend, ami a táplálkozást egyoldalúvá teszi huzamosabb ideig, kerülendő. Az egészséges étrend ugyanis változatos, hiszen az ember alapvetően „mindenevő”.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

Kapcsolódó elemek

 • Ünnepi csokoládés torta lett "Magyarország cukormentes tortája"
  Ma hirdették ki az Országházban, hogy a Nándori Cukrászda “Csokis kaland”-ja nyerte idén a “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indított el. Szakmai partnere a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Az édességet először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a nagyközönség.
 • Őszintén a narancsbőrről
  A narancsbőr általában a nők testén alakul ki, mivel a nők kötőszövetei lazábbak és testzsírszázalékuk nagyobb, mint a férfiaknak. A kötőszövet gyengesége miatt, a felgyülemlett zsírréteg átteszik a bőrön- ez a narancsbőr. Tévhit, hogy a testesebb hölgyek körében gyakoribb a cellulitisz kialakulása. A vékonyabb nők bőrén ugyanúgy kialakulhat, mivel a zsírszövet nagysága mindenkinél változó. A narancsbőr kialakulása egy folyamat, ahogy a zsírsejtek egyre nagyobb csomókban épülnek be a bőrszövet rostjai közé.
 • Az izmok megőrzése táplálkozással
  Már 30 éves kortól veszít az ember az izomtömegből – ez egy természetes folyamat. Idősebb korban azonban az izomveszteség problémává válhat, mert ezáltal növekszik az esések és sérülések kockázata. Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezte, hogyan lehet táplálkozással feltartóztatni a fokozatos erőveszteséget.
 • Húsvét, az egészséges táplálkozás ünnepe
  Az egészséges táplálkozás a húsvéti ünnepek alatt is lehetséges.
 • Koleszterinmentes táplálkozás = egészséges étkezés?
  A mai korban az egészséges táplálkozás fontos alapját képezi a jó közérzetünk, egészségünk megőrzésének és erősítésének.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST