2014. október 06., hétfő 19:26

DNS-variációk okozhatják a testmagasságbeli különbségeket

Írta: 
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
    A GIANT-konzorcium (Genetic Investigation of ANthropometric Traits) eredményeit a Nature Genetics hétfői száma közölte.
A konzorcium 450 szakértője Ausztrália, az Egyesült Államok és Európa 300 kutatóintézetét képviseli, a tudósok célja felfedni azt a sok ezer rejtett tényezőt, amelyek befolyásolják a testmagasságot. A projekt keretében a kutatók 253 288 ember DNS-mintáját elemezték, az adott vizsgálat a maga nemében a legnagyobb szabású - olvasható a kutatásokat koordináló Exeteri Egyetem honlapján és a BBC hírei között.


    A kutatók több mint 2 millió genetikai faktort elemeztek, olyanokat, amelyek a vizsgálatok résztvevőinek legalább 5 százalékánál megtalálhatók. Összesen 697 olyan genetikai variációt azonosítottak a genom 424 régiójában, amelyek összefüggést mutatnak a testmagassággal. A vizsgálat rávilágított egyebek mellett arra, hogy a testmagasságot meghatározó tényezők több mint a fele egy olyan egyszerű génvariációval köthető össze, amely az emberek legalább 10 százalékánál fordul elő.
A kutatásnak köszönhetően megkétszereződött a termetre befolyással lévő genomrégiók ismert száma, az eredmények óriási előrelépést jelentenek egy olyan területen, amelyről gyakorlatilag semmit sem tudtak 2007-ig, amikor felfedezték az első gént, amely a testmagasságot szabályozza.

"Közismert, hogy a magas szülők gyermekei is általában jó növésűek, ám megdöbbentő, hogy milyen összetett a kép, hiszen közel 700 genetikai variáns játszik közre a folyamatban" - fogalmazott a vizsgálatokat irányító Tim Frayling, az Exeteri Egyetem professzora. Egyben arra is figyelmeztetett, hogy a kutatásoktól még hosszú út vezet a testmagassággal összefüggő olyan kórképek gyógyításáig, mint a csontritkulás (oszteoporózis), rák, vagy szív- és érrendszeri betegségek.

Andrew Wood, a tanulmány vezető szerzője az eredményeket értékelve hangoztatta, hogy a nagyszabású, akár több millió résztvevővel végzett genetikai kutatások révén ismerhetők meg azok a finom variációk, amelyek befolyásolják az ember egészségét, viselkedését, magasságát, mindazokat a tényezőket, amelyeknek köszönhetően azok, akik. 

Kapcsolódó elemek

 • Azonosították a gyulladásos betegségek kialakulásának egyik kulcsszereplőjét a SE Élettani Intézet munkatársai
  A Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének munkatársai kimutatták, hogy a daganatok kialakulásában központi szerepet játszó Src fehérjecsalád tagjai kulcsfontosságúak számos gyulladásos betegség létrejöttében is. A Dr. Mócsai Attila vezetésével, teljes egészében Magyarországon végzett többéves kutatómunka eredményeiről a Journal of Experimental Medicine számolt be, mely a kísérletes immunológia egyik legrangosabb nemzetközi folyóirata.
 • Kozmikus becsapódás válthatta ki a hirtelen eljegesedést 13 ezer évvel ezelőtt
  -
      Washington, 2014. szeptember 15., hétfő (MTI) - Kozmikus becsapódás Észak-Amerika területén okozhatta 12 800 évvel ezelőtt a fiatalabb driászként ismert hirtelen eljegesedést - állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit a The Journal of Geology című folyóiratban ismerteti.
 • Potenciálisan lakható bolygót találtak


  A University of New South Wales kutatói felfedeztek egy szuperföldet, amely a Gliese 832 nevű csillag lakható zónájában kering. A vörös törpe csillagról korábban azt lehetett tudni, hogy egy Jupiter-szerű hideg exobolygót tartalmaz, a 832b-t, amit 2009-ben fedeztek fel. A rendszer 16 fényévre kering a Földtől, a Daru csillagképben. A bolygót csillagának gravitációs vonzása alapján fedezték fel. Az eredményekről szóló szakcikk az Astrophysical Journalban jelent meg.
 • Az idősebb spermadonorok eredményei ugyanolyan jók, mint a fiatalabbaké
     London, 2014. június 30., hétfő (MTI) - Az idősebb spermadonorok eredményei éppen olyan jók, mint a fiatalabb férfiaké - derült ki egy átfogó brit kutatásból. A szakemberek azonban nem ajánlják az apaság halogatását, hiszen csak azok az idősebb férfiak lehetnek donorok, akiknek kitűnő minőségű a spermája.
 • A mentális betegségek gyakoribbak a meddőséggel küzdő nők gyermekeinél
  -
      Koppenhága, 2014. június 30., hétfő (MTI) - A mentális betegségek 33 százalékkal nagyobb eséllyel alakulnak ki a meddőséggel küzdő nők gyermekeinél, mint azoknál, akiknél ilyen előzmény nem volt - derült ki a témában született eddigi legátfogóbb kutatásból.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST