2013. január 16., szerda 12:38

Lazítás orosz szaunában

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A nyírfaágakkal való csapkodás a felfrissülést és a vérkeringés serkentését szolgálja. A nyírfaágakkal való csapkodás a felfrissülést és a vérkeringés serkentését szolgálja.
Az orosz szauna – a „banja”, ahogyan ők nevezik – főként az aromás felöntéseivel nyűgöz le, és azzal, hogy akár 100°C-os is lehet, akárcsak a finn szauna.


Az orosz szaunában hagyományosan fatüzelésű kályhával fűtenek. A kályha maga kőből van, és rendszeres időközönként felöntéseket öntenek a kályha köveire. Ennek során rendszerint sok vizet használnak, így magas lesz a levegő páratartalma, ezáltal a hő különösen hatékonnyá válik.

Az orosz szauna belseje

Éppúgy, mint az európai szaunák, az orosz szauna is fából készült. Belül azonban különbözik azoktól. Az orosz szaunákban többnyire még egy szintet találunk. A hagyományos orosz szauna három helyiséggel rendelkezik. Az egyiket gőzkabinnak használják, a második helyiség egy mosakodó helyiség, a harmadikban pedig pihenni lehet. A mosakodó helyiségben váltakozva öblítenek meleg és hideg vízzel. A pihenő helyiségben csupán egy asztal és egy pár szék áll. A pihenést többnyire sörrel és egy kis majszolnivalóval kötik össze. Oroszországban az is szokás, hogy olykor alkoholt adnak a felöntővízhez, általában vodkát. Az illat, amely ezáltal keletkezik, erősen emlékeztet a kenyérre. Ha a banja csak két helyiségből áll, akkor a mosakodó és a pihenő helyiséget összevonták.

Csapkodás nyírfaággal

Pont mint a finn szaunában, az orosz szaunában is szokás magunkat vagy egymást nyírfaágakkal csapkodni. Ez a felfrissülést és a vérkeringés serkentését szolgálja. Ezen kívül a csapkodástól aromás nyírfaillat keletkezik. A nyírfás felöntés úgy készül, hogy az ágakat előzetesen felpuhítják egy vödör vízben. Az orosz szauna nyáron is népszerű: ilyenkor sok nyírfaágat használnak, mivel ezeket frissen lehet szedni. Fontos, hogy a levelek még az ágakon legyenek. Ha nincsenek, akkor a csapkodás nagyon fájdalmas lehet. Az orosz szauna azonban mindenképpen egy élményt jelent.

Kapcsolódó elemek

 • A szaunázás csökkenti a szívroham kockázatát a középkorú férfiaknál
  -
      Helsinki, 2015. február 24., kedd (MTI) - A szauna száraz melege meghosszabbíthatja a középkorú férfiak életét, mivel jelentősen csökkenti náluk a szívroham kockázatát - állapította meg egy hosszú távú finn tanulmány.
 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST