2015. március 04., szerda 16:11

Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év felettiek

Írta:  MTI
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Elektromos mikroszkóp alatt az influenza vírus Elektromos mikroszkóp alatt az influenza vírus CDC
    London, 2015. március 4., szerda (MTI) - Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év feletti felnőttek, miközben a vírus a gyerekeket kétévente is megfertőzi - állapította meg egy brit, amerikai és kínai tudósok készítette tanulmány.


    Az influenzaszerű megbetegedések hátterében számos kórokozó állhat, ezért nehéz megmondani, milyen gyakori a valódi influenzafertőzés - írta a The Daily Telegraph internetes kiadása a PLOS Biology című szaklapban megjelent tanulmány alapján.

    Az immunrendszer az influenzavírusokra ellenanyag termelésével válaszol, amelyek a vírus felületén található fehérjéket célozzák meg. Ezek a fehérjék a vírus átalakulásával változhatnak, azonban a vérben megmarad az ellenanyag, vagyis a szervezet "emlékezik" azokra a vírustörzsekre, amelyekkel már találkozott.

    A kutatók dél-kínai önkéntesek vérmintáit vizsgálták meg, amelyekben kilenc különböző, 1968 és 2009 között terjedő influenzatörzs ellen termelt ellenanyagot, vagyis antitesteket kerestek. A tudósok ezzel a módszerrel képesek voltak a csoport vírustörténetének felvázolására.
    Adam Kucharski, a kutatásban résztvevő egyik tudós elmondta, sok vita folyik arról, hogy valójában hányszor kapják el az emberek az influenzát, ellentétbe állítva azokkal az influenzaszerű megbetegedésekkel, amelyeket más vírusok okozhatnak.

    Egy másik kutató, Steven Riley hozzátette, hogy a felnőttek esetében az influenza sokkal ritkább, mint azt általában az emberek hiszik. A betegség a gyerek- és serdülőkorban jelentősen gyakoribb, valószínűleg azért, mert ebben az életkorban többet jár az ember közösségbe. Az influenzafertőzések gyakorisága a kezdeti gyerekkori kétévente történő megbetegedéshez képest folyamatosan csökken az évek alatt.
    A kutatók egy matematikai modellt is kifejlesztettek, amely segíthet megérteni, hogyan változik az influenzával szembeni immunitás, miközben új vírustörzsekkel találkozik az emberi szervezet.

    A tudósok mostani eredményei alátámasztják azokat a korábbi kutatásokat, amelyek szerint a szervezet erősebb immunreakciókkal válaszol az olyan influenzavírusokkal szemben, amelyekkel fiatalabb korában találkozik.

    Az eredmények segítségével a tudósok megérthetik, hogy a lakosság immunitása miként hat a vírus a fejlődésére és megjósolhatják, hogyan változhat a vírus a jövőben. Arról is kaphatnak információt, a különböző múltbéli vírustörzsekkel szembeni immunitás miként hat a jövőbeli oltóanyagok működésére és eredményességére.

    "A tanulmányban azt vizsgáltuk, hogyan épül fel egy ember influenzafertőzésekkel szembeni immunitása az évek alatt. Ez segíthet megérteni az egész lakosság érzékenységét és azt, hogy milyen könnyen terjedhetnek az új szezonális vírustörzsek" - magyarázta Adam Kucharski.

Kapcsolódó elemek

 • Elterjedhetnek a fejlett kibertámadási technikák
  -
  Jövőre a fejlett kibertámadási eszközök üzleti célú alkalmazásának terjedésére, a kiberbűnözői csoportok tevékenységének a diverzifikálódására, valamint a fizetési rendszerek ellen intézett támadások számának a növekedésére számítanak a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat szakemberei.
 • Symantec: Új biztonsági kihívások a kibertérben
  A változó felhasználói magatartás és az internetre kapcsolt "okos készülékek" terjedése új kibervédelmi követelményeket támaszt - hívta fel a figyelmet a Symantec Magyarország csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • Jótékony őrző-védőnk, a nyirokrendszer
  -
  Több ezer nyirokcsomó őrködik szétszórtan a test minden részében. Különböző testtájakon, mint például a nyak, hónalj, lágyék, a tüdő vagy bélfodor. Ezek a nyirokcsomók szűrő feladatukon kívül immuntevékenységet is végeznek.
 • Felnőtteknél is sikerült leküzdeni a HIV-vírust
  14 eset ismert, ahol a korai kezelés komplett remisszióba kergette a fertőzést.
 • Segítség emésztőrendszeri vírus ellen
  Ha emésztőrendszeri vírustól szenvedünk, az nagyon kellemetlen dolog, nem szabad félvállról venni. Ilyenkor többnyire elég kicsi az étvágyunk. Létezik néhány háziszer, amely segít a szervezetet tehermentesíteni.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST