2013. január 17., csütörtök 13:07

Megtalálhatták az AIDS gyógymódját?

Írta:  Hír24
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Egy ausztrál orvosi áttörés végre segíthet kidolgozni az AIDS lehetséges gyógymódját.


A Queenslandi Orvostudományi Kutatóintézet közleménye szerint az intézet molekuláris virológiai laboratóriumában dolgozó David Harrichnek sikerült úgy módosítania a HIV vírus egyik fehérjét, hogy az erős, hosszan tartó védelmet nyújtson a szervezetnek a fertőzésekkel szemben. Bár ez a módszer nem jelent gyógymódot az AIDS kórokozójával szemben, biztosítja, hogy a vírus szunnyadó állapotban maradjon.

Hogy segít az eljárás? Az immunsejtekben található kérdéses fehérje a módosítást követően segíti az egészséges immunrendszer fenntartását, így a pácienseknek lesz esélyük megbirkózni a normális fertőzésekkel. "Olyan ez, mint tűzzel harcolni a tűz ellen - húzta alá a professzor. - Amit valójában tettünk, az nem más, mint hogy fogtunk egy normális vírus fehérjemolekuláját, amelyre a kórokozónak szüksége van a növekedéshez, majd megváltoztattuk, így az ahelyett, hogy a vírusnak segédkezne, valójában megakadályozza a sokszorozódását, ráadásul azt igen hatékonyan teszi... Az eljárás lehet az AIDS egyik lehetséges gyógymódja."

Amennyiben a klinikai tesztek sikeresnek bizonyulnak, akkor egyetlen hatékony kezeléssel helyettesíteni lehetne a jelenleg szükséges megannyi terápiát. A szakember elmondta azt is, hogy az új módszer jelentősen javíthatja a HIV-vírus hordozóinak életminőségét is.

Kapcsolódó elemek

 • 7 betegség, amely könnyen leolvasható a bőrről!
  A betegségek általában még idejében „jeleznek”. Vannak olyan ismertető jelek, melyekből arra következtethetünk, hogy valamilyen probléma van szervezetünkben. Figyeljünk oda az intő jelekre!
 • Azonosították a gyulladásos betegségek kialakulásának egyik kulcsszereplőjét a SE Élettani Intézet munkatársai
  A Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének munkatársai kimutatták, hogy a daganatok kialakulásában központi szerepet játszó Src fehérjecsalád tagjai kulcsfontosságúak számos gyulladásos betegség létrejöttében is. A Dr. Mócsai Attila vezetésével, teljes egészében Magyarországon végzett többéves kutatómunka eredményeiről a Journal of Experimental Medicine számolt be, mely a kísérletes immunológia egyik legrangosabb nemzetközi folyóirata.
 • DNS-variációk okozhatják a testmagasságbeli különbségeket
  -
      A GIANT-konzorcium (Genetic Investigation of ANthropometric Traits) eredményeit a Nature Genetics hétfői száma közölte.
  A konzorcium 450 szakértője Ausztrália, az Egyesült Államok és Európa 300 kutatóintézetét képviseli, a tudósok célja felfedni azt a sok ezer rejtett tényezőt, amelyek befolyásolják a testmagasságot. A projekt keretében a kutatók 253 288 ember DNS-mintáját elemezték, az adott vizsgálat a maga nemében a legnagyobb szabású - olvasható a kutatásokat koordináló Exeteri Egyetem honlapján és a BBC hírei között.
 • Kozmikus becsapódás válthatta ki a hirtelen eljegesedést 13 ezer évvel ezelőtt
  -
      Washington, 2014. szeptember 15., hétfő (MTI) - Kozmikus becsapódás Észak-Amerika területén okozhatta 12 800 évvel ezelőtt a fiatalabb driászként ismert hirtelen eljegesedést - állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit a The Journal of Geology című folyóiratban ismerteti.
 • Potenciálisan lakható bolygót találtak


  A University of New South Wales kutatói felfedeztek egy szuperföldet, amely a Gliese 832 nevű csillag lakható zónájában kering. A vörös törpe csillagról korábban azt lehetett tudni, hogy egy Jupiter-szerű hideg exobolygót tartalmaz, a 832b-t, amit 2009-ben fedeztek fel. A rendszer 16 fényévre kering a Földtől, a Daru csillagképben. A bolygót csillagának gravitációs vonzása alapján fedezték fel. Az eredményekről szóló szakcikk az Astrophysical Journalban jelent meg.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST