2013. január 18., péntek 13:46

Mikor jön az öregedés elleni gyógyszer?

Írta:  Origo
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Az öregedésbiológia aranykorát éli, egyre több próbálkozás van öregedést lassító gyógyszerek létrehozására. Az USA-ban azonban a fittség az új bűvszó öregedésgátlásban, az orvosok már receptre írják fel a mozgást, amely sokszor hatékonyabb, mint a pirulák.


Ha valaki egészségesen táplálkozik, nem dohányzik, mértékletesen fogyaszt alkoholt és még rendszeresen mozog is, mit tehet még az öregedése megelőzéséért, vagy legalábbis lassításáért? Léteznek-e már öregedést lassító gyógyszerek?

"Olyan megelőző típusú gyógyszer, amely a mellékhatások miatt sem jogilag, sem etikailag nem támadható, egyelőre nem létezik" - mondja dr. Székács Béla gerontológus, a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság elnöke. "Öregedésgátló gyógyhatású készítmények, táplálékkiegészítők vannak a piacon, de egy leendő gyógyszerrel kapcsolatban pesszimista vagyok. A jelenlegi molekuláris biológiai ismereteink szerint az öregedés lassításához legalább húsz helyen kéne beavatkozni a gének működésébe, de még így is kétséges az eredmény. A szervezet sérülékenysége ugyanis a kórral nő, és ezernyi lehetőség lehet a szervi elváltozásokra, nincs két ember, akinél a támadási pontok megegyeznek" - mondja a szakember.

Időseknek óvatosan az antibiotikumokkal!

Amit biztosan tudunk az öregedésről, hogy káros hatású vegyületek, úgynevezett szabadgyökök fokozott termelődése gyorsítja a folyamatot, így az antioxidáns hatású szerek ezt részben ellensúlyozhatják. Ilyen hatásúak a különböző vitaminok - például a C- és az E-vitamin, illetve az A-vitamin előanyagának számító karotinoidok -, a flavonoidok vagy a Q10-koenzim. "Ám ezek hosszútávú hatására humán adatok egyelőre nem állnak rendelkezésére. Egyrészt maga az öregedés egy elnyújtott, hosszú folyamat, a kutatások kezdete óta nagy időtávok még nem teltek el. Másrészt a kutatások többsége még csak a laboratóriumokban folyik, sokszor csak alsóbbrendű állatfajokon" - mondja dr. Tábi Tamás, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézetének munkatársa.

"Egyelőre szintén csak a konfrenciákon lehet róla hallani, de ígéretes kutatási terület az idősek immunrendszerének stimulálása is, hiszen ők a fertőzésekkel szemben szintén sérülékenyebbek. Az immunrendszer erősítését célozzák többek között a csecsemőmirigy újraaktiválására irányuló kutatások" - mondja Székács. "De az öregedés sebessége kapcsolatban állhat a bennünk élő baktériumfajokkal is. Kiderült, hogy több baktérium él bennünk, mint ahány testi sejtünk van, de ezek pontos szerepét még alig ismerjük. Az azonban biztos, hogy kiirtani felesleges őket, ezért a széles spektrumú antibiotikum kúrákkal időskorban különösen ajánlott óvatosan bánni" - teszi hozzá a gerontológus.


A mozgás a bűvös szó

"Egyes gyógyszerekről igazolt, hogy időskorban segítenek megelőzni a krónikus betegségek kialakulását. A kis dózisú aszpirin vagy a kolesztrincsökkentők például segíthetnek az infarktus vagy a stroke, illetve egyéb szív- és érrendszeri betegeségek megelőzésében" - mondja Tábi. Székács a mozgás szerepét is hangsúlyozza. "Nagy vizsgálatok már kimutatták, hogy a mozgás is lehet olyan hatásos, mint egy koleszterincsökkentő. Az USA-ban az öregedésgátlásban az új bűvszó a fittség" - mondja.

A mozgás gyógyszer (Exercise is Medicine) nevű amerikai életmód- és kutatási program célja, hogy a megelőzésnek, valamint a krónikus betegségek kezelésének egyre inkább része legyen a mozgás. Arra biztatják a programba bekapcsolódó orvosokat, hogy gyógyszer és táplálékkiegészítő mellett mozgást is írjanak "receptre" betegeiknek.

A kezdeményezéshez csatlakozók vállalják, hogy betartják a fizikai aktivitásra vonatkozó hivatalos amerikai ajánlást: azaz vagy heti 150 perc mérsékelt, közepesen intenzív, aerobic jellegű mozgást végeznek (ide sorolható például a dinamikus gyaloglás, a tánc vagy a kertészkedés), vagy heti 75 percen át kifejezetten intenzív mozgást végeznek, például kerékpároznak, futnak vagy úsznak.

A program eddigi legerősebb állítása, hogy a mozgás a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát 40 százalékkal csökkenti - annyival, mint a széles körben elterjedt koleszterincsökkentő gyógyszerek, a sztatinok. A mozgás ugyanis élénkíti a keringést, fellazítja és segít eltávolítani az érfalakon lerakódott zsírréteget, és kitágítja a kisebb ereket, amelyek elzáródása egyébként szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezethet.

A program egy másik fajsúlyos eredménye, hogy már a mérsékelt intenzitású mozgás is 58 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, azaz kétszer hatékonyabb, mint a kórkép megelőzésére leggyakrabban felírt gyógyszer.

A mozgás tehát képes megállítani az elhízást és korai szakaszban visszafordítani a cukorbetegséget, sőt az eddigi vizsgálatok szerint csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is. A program statisztikái szerint azoknál, akik heti 150 percet mozognak, 50 százalékkal alacsonyabb volt az emlőrák, és 60 százalékkal alacsonyabb a béldaganatok kialakulásának kockázata, mint a keveset mozgók körében. Ez körülbelül az a hatás, ami a kisdózisú aszpirin napi szedésével elérhető. Ismert az is, hogy a mozgás a béldaganatokat megelőző polipok kialakulása ellen is véd. E jótékony hatások mellett a mozgás lassítja a szellemi hanyatlást, az idegrendszer leépülését is.

Kapcsolódó elemek

 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • 27 éves kórtól öregszünk
  Ha egyre gyakrabban felejted el hova tettek a kulcsaid, ha már a gondolatamenetet is elszalasztod és elmúltál 25 éves nem feltétlenül vagy szerelmes, csupán öregszel.
 • Azonosították a gyulladásos betegségek kialakulásának egyik kulcsszereplőjét a SE Élettani Intézet munkatársai
  A Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének munkatársai kimutatták, hogy a daganatok kialakulásában központi szerepet játszó Src fehérjecsalád tagjai kulcsfontosságúak számos gyulladásos betegség létrejöttében is. A Dr. Mócsai Attila vezetésével, teljes egészében Magyarországon végzett többéves kutatómunka eredményeiről a Journal of Experimental Medicine számolt be, mely a kísérletes immunológia egyik legrangosabb nemzetközi folyóirata.
 • DNS-variációk okozhatják a testmagasságbeli különbségeket
  -
      A GIANT-konzorcium (Genetic Investigation of ANthropometric Traits) eredményeit a Nature Genetics hétfői száma közölte.
  A konzorcium 450 szakértője Ausztrália, az Egyesült Államok és Európa 300 kutatóintézetét képviseli, a tudósok célja felfedni azt a sok ezer rejtett tényezőt, amelyek befolyásolják a testmagasságot. A projekt keretében a kutatók 253 288 ember DNS-mintáját elemezték, az adott vizsgálat a maga nemében a legnagyobb szabású - olvasható a kutatásokat koordináló Exeteri Egyetem honlapján és a BBC hírei között.
 • Kozmikus becsapódás válthatta ki a hirtelen eljegesedést 13 ezer évvel ezelőtt
  -
      Washington, 2014. szeptember 15., hétfő (MTI) - Kozmikus becsapódás Észak-Amerika területén okozhatta 12 800 évvel ezelőtt a fiatalabb driászként ismert hirtelen eljegesedést - állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit a The Journal of Geology című folyóiratban ismerteti.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST