2013. január 21., hétfő 10:11

Klorid – gyakran túladagoljuk

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A napi kloridszükségletet gyakran túllépjük, ami főleg a jóléti társadalmakban jellemző. A napi kloridszükségletet gyakran túllépjük, ami főleg a jóléti társadalmakban jellemző.
Kloridnak a klór elem negatív töltésű ionját nevezik. A természetben főleg más elemekkel együtt kémiai vegyületekben fordul elő.


Nátrium-kloridként vagy kálium-kloridként a klorid a tengervízben, valamint sok egyéb sólelőhelyen előfordul. Az élelmiszerek is tartalmazzák ezt az elemet. Az emberi szervezet kb. 100 gramm kloridot tartalmaz.

A klorid funkciója az emberi szervezetben

A legismertebb klorid bizonyára a nátrium-klorid, amely só vagy konyhasó néven ismert. A kloridot az emberi szervezetben is mindig más elemekkel együtt találjuk meg vegyületekben. Sokan a só napi fogyasztásával több mint elegendő kloridot vesznek magukhoz. Ezért javasolják az orvosok sok páciensnek, hogy korlátozzák sófogyasztásukat. A klorid túl kevés bevitele azonban ugyancsak problematikus, mivel az elem sok fontos funkciót tölt be. Így a klorid nátrium-klorid formájában a folyadékok elosztásáért felelős az emberi szervezetben.

A kloridok szabályozzák a folyadékáramlást az egyes sejtek között, és ezáltal szabályozzák az ozmotikus nyomást is. Továbbá azt a feladatot is ellátják, hogy a sav-bázis háztartás egyensúlyát fenntartsák. Ezen kívül a klorid a gyomorsav fontos alkotórésze, amelyet az úgynevezett parietális sejtek termelnek. A gyomorsav 0,3-0,5 százalékos sósav, amelyet hidrogén-kloridnak is neveznek. Továbbá a nátrium és a klorid felelősek az idegimpulzusok létrejöttéért és továbbadásáért is.

Túl sok és túl kevés klorid

A kloridhiány a jóléti társadalomban ritka. Többnyire gyakori hányás vagy erős hasmenés miatt jön létre, de az erős izzadás is vezethet ennek az ásványi anyagnak a hiányához. Egy hiány rendszerint a sav-bázis háztartás zavaraihoz vezet a szervezetben. A pH-érték megemelkedik, és alkalózis alakul ki. Ez általában olyan tünetekben mutatkozik meg, mint az izomgörcsök, felületes légzés és szívfunkciózavarok. Továbbá növekedési zavarok és izomgyengeség léphet fel következményként.

Miközben a só hiánya valószínűtlen, a túladagolás annál gyakoribb. A napi kloridszükségletet gyakran túllépjük, ami főleg a jóléti társadalmakban jellemző. Normál esetben a fölösleges klorid erős izzadással vagy a vizelettel kiválasztódik a szervezetből. Ennek az ásványi anyagnak a nagyon magas bevitele azonban magas vérnyomást okozhat, ebből pedig további következményes betegségek alakulhatnak ki.

 

Kapcsolódó elemek

 • Így tudsz megszabadulni a makacs fejfájástól ezzel a mágikus itallal!
  Aki gyakran szenved migrénes fejfájásban, tudja, hogy a probléma az egész életét meg tudja keseríteni.
  Érdemes megismerkedni az alternatív gyógymódokkal, hiszen rendszeres alkalmazásuk által könnyen megszabadulhatunk a hasogató fejfájástól. Felejtsük el a fájdalomcsillapítót, hiszen az alábbi keverék percek alatt enyhíti a fejfáját.
 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST