2013. január 23., szerda 09:30

Táplálkozási mítoszok

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Személyes életkörülmények függvénye, hogy a nap melyik étkezését nyilvánítjuk főétkezésnek. Személyes életkörülmények függvénye, hogy a nap melyik étkezését nyilvánítjuk főétkezésnek.
Ha a táplálkozásról van szó, mindenkinek van néhány jó tanácsa – mindenesetre ezek erősen függnek az egyéni beállítottságtól.


A meggyőződéses vegetáriánus bizonyára sosem referálna a húsfogyasztás pozitív aspektusairól. A húsevő ellenben szívesen elsikkad a húsevés negatív vonatkozásai fölött.

A régi népi bölcsesség is, miszerint „Reggelizz mint egy császár, ebédelj mint egy király, vacsorázz mint egy koldus” megosztja a táplálkozástudósokat – elsősorban az ebédtől kezdve. A reggelinél örvendetes módon egyetértés van – természetesen attól függően, melyik kultúrkörben mozgunk. A déli országokban a reggeli viszonylag alacsony prioritású. Egy croissant, néhány keksz, egy tejeskávé – és kész. Az északi térségben ellenben a kiegyensúlyozott reggeli a nap jól sikerült kezdetét garantálja. Egy zsírszegény reggeli, ami szénhidrátban és fehérjében gazdag, biztosítja a szervezet számára az előtte álló pszichés és fizikai kihívásokhoz szükséges energiát.

Főétkezés délben vagy inkább este?

És mi a helyzet az ebéddel és a vacsorával? Itt megint megoszlanak a vélemények. Míg egyesek a bőséges ebédet részesítik előnyben, mások a gazdag vacsorára esküsznek. Táplálkozástudományi szempontból nincs egységes ajánlás. A fogyókúrázók körében szélesen elterjedt félelem, hogy a bőséges vacsora hizlal, nem megalapozott, ha a nap folyamán szükséges összkalória-mennyiséget nem lépjük túl. A legjobb példák erre a francia és az olasz nők, akiket a késői és pazar vacsorák ellenére sok helyen irigyelnek karcsú alakjukért. Az, hogy a nap melyik étkezését nyilvánítjuk főétkezéssé, bizonyára a személyes életkörülmények függvénye.

A táplálkozási szabályok testreszabása

A kiegyensúlyozott reggeli erőt adó energiaforrás – ez eddig rendben van. Az is vitathatatlan, hogy a túl zsíros ebéd déli fáradtsághoz vezet, ellenben a túlságosan bőséges vacsora szinte leküzdhetetlen akadályokat gördít az álommanó útjába. Hogy azonban a táplálékfelvétel és az energiafelhasználás kölcsönhatását ki hogyan akarja javára fordítani, az egyénileg különböző. Mindenesetre ha a táplálékfelvétel és a testsúly közötti összefüggésről van szó: hízni az fog, aki a nap folyamán többet eszik, mint amennyi energiára a szervezetének szüksége van. Hogy ez reggel, délben vagy este történik, az a szervezetnek valójában mindegy.

Kapcsolódó elemek

 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Táplálkozásterápia
  Betegség esetén nagyon fontos, sőt gyakran döntő jelentőségű az étrend és diéta megfelelő beállítása. Például az inzulinra nem szoruló cukorbetegek kezelése az étrend szabályozásával történik. Diéta esetén is alapvető és fontos szempont az, ami az egészséges ember számára is általános követelményt jelent a táplálkozásban.
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST