2013. január 25., péntek 12:22

A férfiinfluenza létezik

Írta:  Hír24
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A neurológusok szerint a férfiak agyában van a magyarázat arra, miért szenvednek jobban, ha betegek.


Sokszor egyszerű nyavalygásnak tűnik, ám a neurológusok szerint van magyarázat arra, hogy a férfiak miért „rosszabb" betegek. A válasz az agyukban rejtőzik, méghozzá a hőmérséklet érzékeléséért felelős területben.

Dr. Amanda Ellison, a Durham University neurológusa évek óta tanulmányozza az úgynevezett férfiinfluenza jelenségét. Úgy véli, a férfiak mérhetően jobban szenvednek egy lázas betegség miatt, mint a nők, mert az agyukban sokkal több a hőmérséklet érzékeléséért felelős receptor.

Mivel a legtöbb, betegséget okozó baktérium és vírus magas hőmérsékleten elpusztul, ezért egy fertőzés esetén a szervezet automatikusan azzal védekezik, hogy emeli a testhőt. Ez a láz. Mivel a férfiak agyának hőmérséklet-érzékelő területe a tesztoszteron hatására kamaszkorban valamelyest megnő, ezért felnőttként több lesz a hőmérsékletérző receptoruk is. Így ha lázasak, intenzívebben érzik annak tüneteit is, ezért jobban szenvednek, mint a nők.

A gyerekek esetében ez még nincs így: kamaszkorig a kisfiúk és a kislányok agyának ez a területe pont ugyanolyan nagy, így a fájdalomérzetük is hasonló. Dr. Ellison állításait a férfi és női agyon elvégzett vizsgálatai támasztják alá. Mindazonáltal úgy véli, az eredmények valószínűleg felszítják majd a vitát a „férfiinfluenza” körül, eddig ugyanis csak kevés egyértelmű magyarázatot találtak arra, hogy a férfiak miért szenvednek jobban.

Kapcsolódó elemek

 • Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év felettiek
  -
      London, 2015. március 4., szerda (MTI) - Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év feletti felnőttek, miközben a vírus a gyerekeket kétévente is megfertőzi - állapította meg egy brit, amerikai és kínai tudósok készítette tanulmány.
 • 7 betegség, amely könnyen leolvasható a bőrről!
  A betegségek általában még idejében „jeleznek”. Vannak olyan ismertető jelek, melyekből arra következtethetünk, hogy valamilyen probléma van szervezetünkben. Figyeljünk oda az intő jelekre!
 • Egy cseppnyi odafigyelés
  Életünkért önmagunk felelünk, ne minden esetben hárítsuk orvosra a felelősséget testi és lelki épségünk érdekében, hiszen a betegség nem tartozhat az emberhez.
 • A stressz
  A stressz korunk leghangsúlyozottabb betegségei közé tartozik, amely alattomosan támad és alig tudjuk tetten érni.
  A stressz mai értelmében a fokozott és tartós idegesség, amely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott állandósult válaszreakció a szervezet részéről.
 • A kullancsok által terjesztett betegségekről
  Járványos agyvelőgyulladás

  A kullancsok terjeszthetnek olyan vírusokat, amelyek az úgynevezett járványos agyvelőgyulladást okozzák. Nem minden kullancs terjeszt vírust, de ha igen, akkor a fogékony szervezetben elszaporodva súlyos betegséget okozhat.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST