2013. február 01., péntek 13:15

Egyre fiatalabban kell figyelni a mellekre

Írta:  Origo
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A káros környezeti hatások és az egészségtelen életmód miatt egyre fiatalabb korban alakulhat ki emlőrák. Ezért is érdemes idejében elkezdeni a mellek rendszeres önvizsgálatát, sőt megelőzés céljából is lehet ultrahang-vizsgálatot kérni.


"Míg a negyvenéves praxisom elején harminc év alatti emlőrákos nővel nem találkoztam, most nem ritka, hogy a betegség már ilyen fiatal korban kialakul. Az okok pedig leginkább külső tényezőkben, a káros környezeti hatásokban, az életmódban keresendők" - mondta el az [origo]-nak dr. Nagykálnai Tamás klinikai onkológus. A páciensek zöme azonban ma már gyógyítható, az ötéves túlélési arány a fejlett országokban meghaladja a 80 százalékot. Ehhez azonban a daganatot időben kell felismerni.

Fiatal nők ultrahangon

"Az időben történő felismeréshez az első lépcső a rendszeres önvizsgálat, amelyet havonta egyszer ajánlott elvégezni minden nőnek. A tükörrel szemben állva megvizsgáljuk, hogy változott-e az előző hónaphoz képest a mell formája, majd lefekve a jobb kézzel a bal mellet, a ballal pedig a jobbat finoman áttapogatjuk" - mondja az onkológus.

Ha az önvizsgálat során korábban nem tapasztalt csomót találunk a mellben, nőgyógyászhoz kell fordulni. Ilyenkor egy hármas vizsgálat következik: egyrészt az orvos is végez egy tapintásos vizsgálatot, másrészt a pontos diagnózishoz szükség van röntgen (mammográfia) és ultrahang (mammoszonográfia) felvételre is. "45 év alatti nőknél az emlő állománya még nagyon sűrű, a röntgenfelvételen nem igazán lehet látni az elváltozásokat. Az ő esetükben az ultrahang ad pontos képet az elváltozásról" - mondja Nagykálnai.

Egy fiatal nőnek mell-ultrahangra alapvetően akkor ajánlott elmenni, ha probléma merül fel (és ilyenkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az OEP finanszírozza is), de aki akar, megelőzés céljából is végeztethet ilyen vizsgálatot (ez indokolt lehet például fogamzásgátló vagy hormontartalmú gyógyszer szedése esetén). A privát ultrahang-vizsgálatok ára 5-7 ezer forint között mozog.

Ha egy nő elmúlt 45 éves, megelőzés céljából már választhatja a mammográfiás vizsgálatot is. A 45 és 65 év közötti nők itthon a népegészségügyi szűrés keretében kétévente kapnak is behívót mammográfiás vizsgálatra, amelyet az egészségbiztosító finanszíroz. A lehetőséggel mégis csak a nők 40 százaléka él.

A fiatal mell nem "átlátszó"

A szakemberek az emlőket szerkezetük szerint öt csoportra sorolják, attól függően, hogy milyen arányban van bennük zsír, kötőszövet, illetve mirigyállomány. Az egyik véglet, amikor szinte csak zsírt tartalmaz a mell - ez nagyon jól átengedi a röntgensugarakat, szinte tökéletesen "átlátszó", így mammográfiával igen jól vizsgálható, az esetleges elváltozások szembetűnőek. A fiatalabbakra viszont általában a másik véglet, az úgynevezett denz emlő jellemző, mikor sok kötőszövet és mirigy van a mellben, vagyis "sűrű", és ilyenkor a röntgen nem megbízható egy esetleges daganat kimutatásában.

Időzített bombaként ketyegő szervek

"Akinek a családjában volt 40 éves kora előtt melldaganattal diagnosztizált beteg, vagy volt emlőrákos férfi a családban, esetleg emlőrák és petefészkrák együttesen lépett fel valamely közeli rokonnál, ott nagyon-nagyon gyanús, hogy az illető is hordozza a mellrákra hajlamosító BRCA1 és BRCA2 jelű géneket. E mutáns gének hordozóinak több mint 50 százalékánál előbb vagy utóbb kialakul a daganat" - mondja dr. Nagykálnai Tamás.

Az onkológus ilyen családi kórtörténet esetén javasolja a genetikai vizsgálatot, amelyet indokolt esetben finanszíroz az OEP. "Ha egy nő hordozza a mutáns géneket, évente ajánlott az emlő MR és a kismedencei ultrahang-vizsgálat elvégeztetése. A gének ugyanis a petefészkekben is előidézhetnek daganatos elváltozásokat." A statisztikák szerint a BRCA gének öröklött mutációi következtében alakul ki itthon az emlőrákok körülbelül 7 százaléka, a petefészekrákok 11 százalék, valamint a férfi emlőrákok 33 százaléka. A géneket hordozó nőknek az onkológus azt tanácsolja, hogy szüljenek minél előbb, és aztán ajánlott lenne minél előbb "megszabadulniuk" emlőiktől, illetve petefészkeiktől. "Ezeknek a nőknek a szervezetében ugyanis ezek a szervek időzített bombaként ketyegnek" - teszi hozzá.

A rendszeres emlő MR-vizsgálat továbbá azoknak is ajánlott, akik implantátumot viselnek, ez alá ugyanis se a röntgen, se az ultrahang nem "lát be". Az MR fontos diagnosztikai eszköz olyan esetekben is, amikor a hónaljban daganatos áttétet találnak, az elsődleges forrást azonban a mammográfia és az ultrahang alapján nem azonosították a mellben.

Az emlőrák kockázati tényezői

Növeli az emlőrák kockázatát:

- Az öregedés (a betegek 80 százaléka 50 év feletti)
- A korai menstruáció
- Menopauza utáni hormonpótló kezelés
- Magas testtömegindex (BMI), kevés mozgás
- Napi 10 grammnál több zsír fogyasztása
- Alkoholfogyasztás

Csökkenti az emlőrák kockázatát:

- Minden kihordott terhesség 7 százalékkal csökkenti.
- Minden 14 hónapnyi szoptatás 4 százalékkal mérsékli.

Kapcsolódó elemek

 • 7 betegség, amely könnyen leolvasható a bőrről!
  A betegségek általában még idejében „jeleznek”. Vannak olyan ismertető jelek, melyekből arra következtethetünk, hogy valamilyen probléma van szervezetünkben. Figyeljünk oda az intő jelekre!
 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST