2013. február 07., csütörtök 12:44

Félnünk kellene a mobiltól?

Írta:  Hír24
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Megsüti az agyunk? Rákot okoz? Elektroszmoggal szennyezi a környezetünk?


Nem bírunk meglenni a kütyük nélkül: a tévé, sőt a számítógép is kötelező kellék szinte minden otthonban, a mobil pedig lassan már a vécére is velünk jön. Ennek ellenére a kütyükkel járó elektroszmogtól szabadulnánk, mint a tűztől, noha azt, hogy a fogalom mit is jelent, csak kevesen tudjuk.

Vajon tényleg káros?

A gonosz elektroszmog, amiről az utóbbi időben elterjedt, hogy rákot okoz, illetve még egyéb betegségeket is, tulajdonképpen nem más, mint egy a szervezetünket érő terhelés, amit főleg az elektromos és mágneses terek, valamint a rádiófekvenciás sugárzások okoznak. Mint például a mobil, vagy épp a készenléti állapotban lévő tévé.

Hogy rákot okoz? Nos, a tudomány mai állása szerint nincs rá bizonyíték, hogy az elektroszmog veszélyes lenne. Igaz, arra sincs, hogy nem az. Az orvostudomány ennek ellenére tényként kezeli, hogy léteznek olyan betegségek, melyeket az úgynevezett „elektroszmog-érzékenység” vált ki. Így például annak az 51 éves nőnek a tüneteiért is a mobilja, a laptopja és a tévéje felel, aki közel 300 fontot (átszámolva 100 ezer forintot) költött arra, hogy saját Faraday-kalitkát építsen, ami megóvja a sugárzástól.

Érzik a frekvenciákat

A nő állítása szerint mióta a modern technika vívmányai beszivárogtak a mindennapjaiba állandó panaszok gyötrik: fejfájás, émelygés, feledékenység, gyors szívverés, szédülés és különféle fájdalmak. Leginkább azonban a mobiltelefonok gyötrik, így aztán naponta legalább 15 órát tölt a kis sugárzás-mentes kalitkájában, hogy nyugodtan, tünetektől mentesen ehessen és aludhasson.

És nem ő az egyetlen. A népszerű humorista, Galla Miklós is ódzkodik a mobiltól és csak vészhelyzetre tart magánál egyet. „Van mobil telefonom, de csak vészhelyzet esetére. Meg ha odamegyek valahova, hogy oda tudjak szólni: gyertek le értem, vagy engedjetek be! Társalogni, csevegni nem szoktam rajta. Zsibbad tőle a fejem. Kis helyen, például autóban különösen. Érzem a frekvenciákat. Átmennek a fejemen. Ha a sofőr mobilozik, szólok neki, hogy ne tegye. Az a taxis, akivel évek óta rendszeresen utazom, már tudja ezt, de egy vidéki úton mindig külön kell szólnom a kollégáknak. Azért is ódzkodom mobilon hívni embereket, mert valaki mindig éppen csinál valamit. A legextrémebb eset az volt, amikor felhívtam valakit, és remegő hangon beleszólt, hogy most nem jó, mert temetésen van. Kérdeztem: milyen minőségben? Egyébként mikróm sincs - hasonló okból. Hallottam, hogy káros. Van egy villanysütőm, abban bármit meg tudok melegíteni.”

Folynak a vizsgálatok

2005-ben a Health Protection Agency (angol közegészségügyi hivatal) vizsgálatából kiderült, hogy nincs tudományos összefüggés az elektromos szerkezetek és a kellemetlen tünetek között(igaz az is, hogy a kutatók ebből a vizsgálatból kihagyták a mobiltelefonokat). Rá két évre az Environmental Health Perspectives című folyóiratban jelent meg egy kettős vakteszt eredménye, mely azt próbálta bizonyítani, hogy az elektroszmog-érzékenység csupán az agyban létezik, ám a kritikusoknak ezt a vizsgálatot sikerült cáfolniuk.

2011-ben ezzel szemben már a WHO is közbeszólt, és jó néhány vizsgálat után kijelentették, hogy a mobiltelefonokból érkező sugárzás valóban rákkeltő lehet, pontosan annyira, mint ólom, a kipufogógáz, illetve a kloroform, ám mivel a mobiltelefon nagyon új találmány, ezért a hosszú távú hatásairól is csak évek múlva lesznek pontos adatok.

Addig is, a legjobb, amit tehetünk - pláne, ha valaki fél az elektromos szennyezéstől -, hogy minél kevesebb időt töltünk a kütyüinkkel, és ha már úgy alakult, hogy egy légtérben vagyunk, készenlét helyett teljesen kikapcsoljuk őket.

Kapcsolódó elemek

 • V32-es mini motor még ilyen simán nem járt!
  -
  A Motores Patelo csapata a világon egyedi V32 - es  motort épített mely 47,5 cm3-es űrtartalommal bír. A hengerek átmérője mindössze 13,75 mm, lökethosszuk  10 mm.
 • Nyitott könyv lehet a hírszerzők előtt a SIM-kártya - Veszélyben lehetsz!
  -
     London, 2015. február 20., péntek (MTI) - Amerikai és brit titkosszolgálatok már évekkel ezelőtt megszerezték a világ legnagyobb SIM-kártya gyártójának azonosítási és titkosítási kódrendszerét és így szabad hozzáféréshez jutottak a mobil készülékeken bonyolított beszélgetésekhez és adatforgalomhoz - írja a The Intercept hírportál.
 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Így készült Morgan Freeman iPad festménye
  -
  Nézd meg hogyan készíthetsz te is hasonló rajzot pappír, és ceruzahegyezés nélkül! Kyle Lambert művész az iPad rajzoló programjával készítette el Morgan Freeman önarcképe mindössze 200 órába és 285.000 vonalba tellett, amíg elkészült a remekmű. Hogy ezt be is bizonyítsa, videót is készített róla: 
 • 10 éven belül eltűnnek az ablakok a repülőgépekről!
  -
  10 éven belül ablak nélküli gépeken utazhatunk. A változást spórolási okokból  vezetnék be, üzemanyag és CO2 kibocsátás csökkentése érdekében vezetnék be. 
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST