2013. február 08., péntek 14:49

Heti 20 óra tévézés megfelezi a spermiumszámot

Írta:  Origo
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Heti húsz óra tévézés majdnem felére csökkentheti férfiaknál a spermiumok számát - állapította meg egy új kutatás. Jó hír azonban, hogy közel ugyanennyi testedzéssel a hatást ellensúlyozni lehet.


Több célzott vizsgálat is megállapította az elmúlt időben, hogy a férfiak spermájának örökítő képessége az elmúlt évtizedekben világszerte jelentősen romlott. A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatói azt vizsgálták, milyen szerepe lehet ebben a mozgásszegény életmódnak, konkrétan annak, hogy ki mennyi időt tölt egy helyben ülve a szabadidejében. Az eredmények azt mutatták, hogy ha egy férfi hosszú távon legalább napi három órát tévézik, közel felére csökkenhet hímivarsejtjeinek száma. A spermiumok száma és a testmozgás közötti összefüggés szerencsére fordítva is működik: a rendszeres, intenzív testedzés jótékonyan hat a hímivarsejtek mennyiségére.

A British Journal of Sports Medicine folyóirat számolt be arról a kutatásról, amelyben 18 és 22 éves kor közötti fiatal, egészséges, termékenységi problémáktól mentes férfiak vettek részt. A szakemberek feltérképezték a résztvevők megelőző negyedévre jellemző, munkaidőn kívüli életmódját, többek közt a tévézéssel, DVD- vagy videó nézésével töltött idő mennyiségét, továbbá a spermiumok minőségét igazoltan befolyásoló tényezőket, pl. az étrendet, az őket érő stressz mennyiségét és a dohányzási szokásaikat. A 189 fiatalember több mint felénél teljesen normális volt a testtömeg-index, és csak minden negyedik megkérdezett dohányzott.

Az eredményekből kiderült, hogy a hetente legalább 20 órát tévézéssel töltő férfiaknak 44 százalékkal alacsonyabb volt a spermiumszáma a tévé előtt legkevesebbet (maximum heti 4 órát) ülőkhöz képest. A tévézés ugyanakkor nem befolyásolta a hímivarsejtek mozgékonyságát vagy alakját.

Aki sokat sportol, annak több a hímivarsejtje

A mozgás és a spermaszám közötti összefüggés azonban fordítva is működött: minél többet sportolt a megkérdezett fiatalember hetente, annál magasabb volt hímivarsejtjeinek száma. A legalább heti 15 órát közepes vagy nagy intenzitással edző férfiak spermiumszáma 73 százalékkal volt magasabb a legkevesebbet (maximum heti 5 órát) mozgó társaikhoz képest. A mozgás nem befolyásolta a hímivarsejtek alakját vagy mozgékonyságát, de a kutatásból az is kiderült, hogy a könnyű, kis megerőltetéssel járó mozgásformáknak nincs spermiumszám-emelő hatása. A javasolt edzésformákat további kutatásokkal igyekeznek majd pontosítani.

Kapcsolódó elemek

 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
 • Makrobiotikus táplálkozás
  A makrobiotika nem csak közönséges étrend vagy étkezési szokás, hanem alapvetően filozófiai életmód. Jellemzően egyfajta meggyőződés, hogy a mentális és fizikai állapot elválaszthatatlan egymástól.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST