2013. február 08., péntek 15:16

Könnyebb a tél vége D-vitaminnal

Írta:  Origo
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A tél vége felé a lakosság zöme D-vitamin-hiánnyal küzd, pedig a vitamin többek között segítene a fertőzések megelőzésében. Mennyi D-vitaminra van szüksége egy felnőttnek, egy gyereknek és egy várandósnak a napfény néküli napokban?


Az elmúlt években a különféle orvosi társaságok sorra emelték meg a napi ajánlott D-vitamin-bevitelt. A régi ajánlás csak a csontok egészségére, az angolkór megelőzésére koncentrált. Az elmúlt évtizedek, évek kutatásaiból azonban kiderült, hogy magasabb dózisban a vitamin segít a daganatos és egyéb krónikus betegségek megelőzésében is.

A vitamin áprilistól-októberig az ultaibolya-B (UVB) sugarak hatására a bőrben képződik, amennyiben napi negyedórát fedetlen karral, vállal, esetleg rövidnadrágban a szabadban tartózkodunk. Egy hazai számítás szerint azonban, decemberben 35-ször kevesebb hatékony UVB-sugárzás éri el a felszínt Budapesten, mint júliusban,és ez azt jelenti, hogy a november-márciusi időszakban több mint napi 200 percet kellene a szabadban tölteni ahhoz, hogy elégséges D3-vitamin termelődhessen a bőrben. Ez egyrészt irreálisan hosszú idő, ráadásul jelentősen túlnyúlik a dél körüli maximális napsugárzási időszakon, nem beszélve arról, hogy télen fedetlenül nem szívesen tartózkodunk a szabadban.

Azt, hogy valaki D-vitamin-hiánnyal küzd-e, kimutatható vérvizsgálattal, a mérést azonban háziorvos még mindig nem írhatja fel itthon, szükség esetén szakorvos kérheti. Térítés ellenében azonban magánlaborítóriumban elvégeztethető a vizsgálat (ennek ára 2 és 10 ezer forint között változhat, egyéb kapcsolt mérések számától függően).

Napi 2000 Nemzetközi Egységet ajánlanak

A hazai ajánlás egészséges felnőtt embernek megelőzésre most már napi 2000 Nemzetközi Egység D-vitamin, ha azonban kialakult a hiányállapot, először ennek a mennyiségnek többszörösére van szükség. "Súlyos hiányállapot esetén heti 50 ezer egységet is felírhat az orvos néhány hétre. Túlsúlyosoknak is nagyobb mennyiségre, a testtömegtől függőn 3-8 ezer egységre van szüksége naponta" - nyilatkozta az [origo]-nak korábban dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinika endokrinológusa. Várandósoknak 2000, kis gyerekeknek 4-500, nagyobb gyerekeknek 6-800 egységet ajánlanak.

Bár a vitamin egyes ételekben (májban, csukamájolajban, tengeri halakban, tojásban, kis mennyiségben tejben, tejtermékekben) is megtalálható, szinte lehetetlen táplálkozással a szükséges mennyiséget biztosítani. Egy friss amerikai kutatás szerint pusztán a táplálkozással a nők átlagosan napi 210 egységet, a férfiak 320 egységet, az egy-nyolc év közötti gyerekek pedig 250 egységet fogyasztanak. Egy hazai becslés szerint a hagyományos magyar konyhával csak körülbelül napi 80 egység D-vitamin kerül a szervezetbe. Ezért amíg nem érkezik meg a tavasz, ajánlott a vitaminszükségletet tablettából, cseppekből fedezni.

Egy korábbi kutatás azt találta, hogy a szolárium szintén emeli a D-vitamin szintet. Ám mivel a bőrben az UVB-sugarak hatására képződik, fontos, hogy a szoláriumban minél magasabb legyen az UVB-sugarak aránya. (A szolárium túlzott használata azonban növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát.)

A gyógyszertárakban a gyógyszerminőségű D-vitamint jobbára receptre lehet vásárolni, azaz általában a háziorvossal kell feliratni. Tb-támogatással néhány száz forintért akár egész télre elegendő mennyiséghez juthatunk.

Recept nélkül, táplálékkiegészítőként forgalmazott D-vitamin-készítmények is elérhetők ma már itthon is, elsősorban bioboltokban, de egyes gyógyszertárakban is kaphatók. A dobozokon vagy D2 vagy D3 felirat olvasható: az előbbi arra utal, hogy a hatóanyag növényi, az utóbbi pedig arra, hogy állati eredetű. Az utóbbi évek vizsgálatai szerint a D3 hatékonyabban hasznosul a szervezetben.

Kapcsolódó elemek

 • A Goodyear a fagyos telet az emberek kedvenc téli helyeiről világszerte készített fényképeivel ünnepli
  A tél idén korán érkezik, Európa egyes pontjain már leesett az első hó, ezért a Goodyear a tél szépségét a közösségi médián keresztül és a valódi életben is ünnepli. A fogyasztók a közösségi médián keresztül feltölthetik a kedvenc téli helyszíneikről készített fényképeiket és videóikat a világ bármely pontjáról az ún. „My Winter Feel Good Place” platformra, és téli nyereményeket nyerhetnek a Goodyeartól. A platform automatikusan összegyűjti az összes képet, és elhelyezi őket egy digitálisan készített térképen, így láthatóvá válik, hogy az emberek hol érzik jól magukat télen világszerte.
 • 5 év a Napon a NASA minden 8. órában lefotózza a napot immár 2010 júniusa óta
  Csodás összeállítást készített a NASA az életet adó csillagunkról. Most összeállított egy csodálatos videót  az 5 év anyagából. Ezalatt az idő alatt amely 1,826 nap 2,600 Terrabájt adat, 200 millió fotó egy soha nem látott világba kalauzolja el Földünk lakóit. csodálatos lett. 
 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Finnországban nyit téli tesztpályát a Goodyear Dunlop

  Az Ivalo melletti, Arctic Center nevű tesztpályával bővülnek a téli abroncs tesztelési lehetőségek


  Budapest, 2014. december 9. - A Goodyear Dunlop bejelentette az új téli abroncsokat tesztelő létesítménye, az Arctic Center megnyitását a finnországi Ivalóban. Az új létesítmény az Északi-sarkkörtől 300 km-re északra, Finnország északkeleti részén, Ivalo közelében található. A pálya Európa egyik vezető téli abroncsokat tesztelő központja, és a mai naptól a Goodyear Dunlop kizárólagos használatába került. A központ egy völgyben helyezkedik el, ami olyan mikroklímát biztosít, amely különösképpen alkalmas a téli abroncsok tesztelésére havas és jeges körülmények között novembertől április elejéig.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST