Nyomtatás
2013. február 13., szerda 16:55

Dorn-féle gerincterápia

Írta:  Impulser Magazin
Értékelés:
(0 szavazat)
A hát- és gerincpanaszok a legtöbb esetben a lábak egyenlőtlen hosszára vezethetők vissza. A hát- és gerincpanaszok a legtöbb esetben a lábak egyenlőtlen hosszára vezethetők vissza.
Dorn-módszer, Dorn-terápia, Dorn–Breuss-terápia, Dorn–Breuss-módszer, Dorn-féle gyengéd gerincterápia és Breuss-masszázs. Ezek csak néhány elnevezései a Dorn-módszernek, amelyet egyre több gyógymasszőr, ergoterapeuta, fizioterapeuta, természetgyógyász és orvos alkalmaz terápiás vagy diagnosztikai koncepcióként egy holisztikus praxisban.


Ez az elismert és a világ minden táján elterjedt módszer Dieter Dorn nevéhez fűződik, aki a népi gyógyítás alapján fejlesztette ki gyengéd, hatékony és biztonságos terápiáját. A Dorn-módszer egy holisztikusan alkalmazható terápia a hát, a gerinc és az ízületek panaszainak, valamint a lábakba, karokba és fejbe kisugárzó fájdalmaknak a kezelésére. Normál esetben egy Dorn-terapeuta 2-4-szer kezeli a páciensét, és minden alkalommal otthoni gyakorlatokat is ad a gerincre és az ízületekre.

A terápia abból indul ki, hogy a panaszok a legtöbb esetben a lábak egyenlőtlen hosszára vezethetők vissza. A végtaghossz-különbség miatt a medence ferde helyzetű, és az arra épülő gerincoszlopon is deformitások alakulnak ki, amelyek a belső szervekre is hatással lehetnek. A gerinc és az ízületek blokádjait, deformitásait és rendellenességeit kézzel diagnosztizálják, és gyengéd, érzékeny módon kezelik és hárítják el (nem kiropraktika!). Ez mindig a gerinc és az ízületek a páciens általi mozgatásával történik, aki az egész kezelés alatt együtt dolgozik a terapeutával. A Dorn-terápia a csigolyák és az ízületek gyengéd mobilizálása. Ennél a terápiánál nem alkalmaznak semmilyen segédeszközt vagy gyógyszert, és minden más kezelési módszerrel kombinálható.

A terápia nemcsak betegségek kezelésére, hanem megelőzésére is alkalmas. Az egész kezelést önkezelésként is végezhetjük saját magunkon. A kezelés utáni otthoni Dorn-féle gyakorlatok gondoskodnak a hosszú távú stabilitásról. Ez a módszer egy gyakorlati kezelés és kevés elméletet tartalmaz, azonban minél több háttérismerettel rendelkezik a terapeuta, és minél több tapasztalata van az alkalmazásban, annál tartósabb a terápia eredménye.

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned