2013. február 19., kedd 10:04

Árpa – rostanyagokban gazdag

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Feltételezések szerint már Kr. e. 10.000 évvel termesztettek árpát. Feltételezések szerint már Kr. e. 10.000 évvel termesztettek árpát. Fotó: Andrew Barwick
Az árpa összetevői

A búza, rozs és zab mellett az árpa is a legismertebb gabonafajták közé tartozik.


Az árpának magas a cellulóztartalma, 8-15% körül mozog. A cellulóz a rostanyagok közé tartozik, és így emészthetetlen. A rostanyagok jobb telítettségérzésről gondoskodnak és serkentik az emésztést. A ballasztanyagok mellett 100 gramm árpa tartalmaz 12,7 gramm vizet, 9,8 gramm fehérjét, 2,1 gramm zsírt, 63,3 gramm szénhidrátot, B- és E-vitamint, valamint ásványi anyagokat.

Az ásványi anyagok közül az árpa különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, káliumban, vasban és foszforban. A gabona ezen kívül sok esszenciális aminosavat tartalmaz, azaz olyan aminosavakat, amelyeket a szervezet nem képes maga előállítani. Az árpában lévő esszenciális aminosavakhoz tartozik többek között a leucin, a fenilalanin és a valin.

Az árpa a világ legősibb gabonafajtáihoz tartozik, és eredetileg a Közel-Keletről és a keleti Balkánról származik. Feltételezések szerint itt már Krisztus előtt 10.000 körül termesztettek árpát, majd Krisztus előtt 5.000 körül az árpa Közép-Európába is eljutott. Megkülönböztetünk őszi és tavaszi árpát.

Különböző felhasználási lehetőségek

Az őszi árpát elsősorban állattakarmányként alkalmazzák. A tavaszi árpával összevetve magasabb a fehérjetartalma, 12-15% közötti. A tavaszi árpát főként sörfőzésre használják fel. A sör mellett az árpamalátából whiskyt és malátakávét (árpakávét) is állítanak elő. Ázsiában az árpát ezen kívül árpatea készítéséhez is felhasználják. Korábban az árpateát Európában is alkalmazták a gyomor- és torokbetegségek háziszereként. Étkezési célra az árpa gabonát ellenben csak ritkán használják, darának, árpagyöngynek vagy lisztnek dolgozható fel. Elsősorban Ázsia és Afrika szegényebb régióiban használják még fel az árpalisztet kenyér készítéséhez.

Kapcsolódó elemek

 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
 • Makrobiotikus táplálkozás
  A makrobiotika nem csak közönséges étrend vagy étkezési szokás, hanem alapvetően filozófiai életmód. Jellemzően egyfajta meggyőződés, hogy a mentális és fizikai állapot elválaszthatatlan egymástól.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST