2013. február 22., péntek 09:49

Bazsarózsa a gyógyászatban

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A bazsarózsa virágából nagyon finom tea is készíthető, de ez csak mértékkel fogyasztható. A bazsarózsa virágából nagyon finom tea is készíthető, de ez csak mértékkel fogyasztható.
A bazsarózsa csodaszép: élénkpiros virágai mámorító illatot árasztanak. A bazsarózsát azonban nem csak a szépsége miatt szeretjük. Bár viszonylag ismeretlen, de az emberek a tüske nélküli rózsa gyógyhatásában is bíznak. A bazsarózsa erejét már évszázadok óta használják a gyógyászatban.


A bazsarózsa gyógyszerként való alkalmazása egészen az ókorig vezethető vissza, és nem csak az európai népi gyógyászatban. Az ázsiaiak is bíztak a gyógyhatásában. A hagyományos kínai gyógyászatban a bazsarózsa különböző fajtáit még ma is alkalmazzák gyógynövényként számos panaszra. Dioszkuridész görög orvos női panaszokra és hólyag-, valamint vesefájdalmakra ajánlotta. Még a középkorban is használták erre, továbbá a köszvény hatékony szerének is számított. A gyökerét már akkoriban is alkalmazták epilepszia ellen, egészen a 19. századig.

A bazsarózsának mind a virága, mind a gyökere felhasználható. A kínai növénygyógyászatban két bazsarózsafaj gyökerét használják terápiás célokra:

-A paeonia rubrae radix gyökerét pl. nőgyógyászati zavarokra, hasi fájdalmakra, hasi daganatokra stb. alkalmazzák.
-A paeonia lactiflorae radix alkalmazási területe a menstruációs fájdalmak és fejfájás enyhítése, a végtaggörcsök oldása, ezen kívül magas vérnyomás ellen jó, és gyulladásgátló hatása van.

A virágszirmok manapság teakeverékek díszítésére és köhögés elleni szirupok színezésére szolgálnak. A kerti bazsarózsa általános nyugtató és görcsoldó hatással rendelkezik. A gyökeréből korábban kúpot állítottak elő, amelyet bélrendszeri görcsöknél alkalmaztak. Ma a virágokat és a gyökeret homeopátiás készítményekhez használják fel. A bazsarózsa virágát nyálkahártya- és bőrbetegségeknél, aranyér repedéseinél, köszvénynél, reumánál, valamint a légutak betegségeinél és panaszainál alkalmazzák. A bazsarózsa gyökerét különféle görcsöknél, az emésztőrendszer, valamint a szív- és érrendszer panaszainál, migrénnél, allergiás betegségeknél és általános erősítő szerként használják.

Kapcsolódó elemek

 • A sütőtök mint gyógynövény
  Az őszi időszak a sütőtök ideje. Létezik sokféle vonzó és ízletes étkezési sütőtök, de dísztök is, amely egy olyan anyagot (cucurbitanic) tartalmaz, amelynek keserű az íze, és hányingert, hányást okozhat.
  A sütőtök téli zöldségként a hosszú eltarthatósága miatt nemcsak különösen vonzó, hanem nélkülözhetetlen is. Hűvös helyen tárolva január közepéig eltartható. A sütőtök azonban nem csak ízletes, hanem halloweeni kellékként is tökéletes. Már az észak-amerikai indiánok és az ázsiai népek is gyógyhatású ételként becsülték, és a narancssárga húsú zöldség Európában is egyre népszerűbbé vált a sok értékes és egészséges összetevői miatt.
 • Mi mindenre lehet gyógyír a kamilla?
  A kamilla egy elterjedt gyógynövény, ami számos probléma ellen jó hatóanyag lehet. Hazánkban is termesztik, sőt, „vadon” is nő, nagyobb mennyiségben megfigyelhető a mezőkön, parlagokon, szikes legelőkön, réteken, akár az útszéleken, udvarokban is. Magának a növénynek jellegzetes illata van. A fészkes virágzatúak csoportját képviseli. 10-20-30-40 cm között nő meg általában. A gyűjtése szedőfésűvel, június-július tájékán történik.
 • Feketeüröm női bajokra és alvászavarra
  Sajnos a feketeüröm átfogó gyógyhatásai mára nagyrészt feledésbe merültek. Még az alternatív gyógyászatban és a természetgyógyászatban is csak kevés terapeuta alkalmazza a feketeürmöt a praxisában.
 • A hagyományos kínai orvoslás (HKO) kialakulása és alapjai
  A hagyományos kínai orvoslás a szelíd gyógymódok közé tartozik, nem alkalmaz olyan technikákat és beavatkozásokat, amelyek káros mellékhatásokkal járnak, hanem elsősorban a test és szellem energetikai egyensúlyának mechanikai ingerlésen alapuló, vagy gyógynövényes terápiákkal való visszaállítására törekszik.
 • Articsóka mint gyógynövény
  Az articsóka sok ember számára csupán a konyhából ismerős, ahol előkelő zöldségként sokféle ételhez felhasználják. Közben az articsókának csak kis része alkalmas fogyasztásra, különösen a levelek húsos része, valamint a virágzata.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST