2013. március 04., hétfő 09:31

A hagyma és a fokhagyma segítenek az egészség megőrzésében

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A hagymafélék valóságos szívvédők is: kéntartalmú vegyületeik gátolják a vérlemezkék csomósodását. A hagymafélék valóságos szívvédők is: kéntartalmú vegyületeik gátolják a vérlemezkék csomósodását.
A hagyma és más liliomfélék, mint a fokhagyma, a gyöngyhagyma és a metélőhagyma kén- és szulfidtartalmú anyagokat tartalmaznak, amelyek a ráktól, valamint a szív- és érrendszeri betegségektől védenek.


A gyomorrák egy gyakori daganatfajta, amelynek kialakulása szoros összefüggésben áll a felvett táplálékkal. A hagyma és fokhagyma termőterületein, ahol ezeknek a liliomféléknek a fogyasztása átlagon felüli, a gyomorrákban való elhalálozási ráta szignifikánsan alacsonyabb.

Védelem gyomorrák és bélrák ellen

Egy kontrollált, prospektív kohorszvizsgálatban napi több mint egy fél hagyma fogyasztásánál bizonyították a gyomorrák rizikójának jelentős csökkenését. A vastagbélrák kockázatának csökkenését is megfigyelték sok fokhagyma és hagyma fogyasztása mellett. Ezért a védő hatásért valószínűleg főként a hagymában és a fokhagymában lévő kéntartalmú összetevők a felelősek. Mindenesetre az a kérdés, hogy a liliomféléknek csak nyers állapotban van-e ilyen hatásuk, vagy megfőzve és megsütve is – idáig még nincs kielégítően tisztázva.

Hagymával és fokhagymával az agresszív gyökök ellen

A hagymának további jó tulajdonságai is vannak: magas arányban tartalmazza a kvercetin nevű flavonoidot. A kvercetin antioxidatív hatású, segít tehát a szervezetnek az agresszív szabad oxigéngyökök elleni küzdelemben. A kvercetin antikarcinogén és antimikrobiális hatással is rendelkezik. A flavonoidok hőstabilak, így a sült hagyma is tartalmazza azokat. Az antimikrobiális tulajdonsága miatt Egyiptomban már Krisztus előtt 1500 körül is alkalmazták a hagymát gyulladt sebek kezelésére.Alliin, a szívvédő

A hagymafélék valóságos szívvédők is: kéntartalmú vegyületeik gátolják a vérlemezkék csomósodását, és így megelőzik a véralvadékok képződését, az egész vérkeringés javul. Különösen hatékony anyagnak bizonyult az ajoén és az allicin. Az ajoénnak hasonlóan erős hatása van a vérlemezke-aggregációra, mint az aszpirinnek. Az allicin csak a fokhagyma aprításakor jön létre az alliin nevű anyag enzimatikus hasításával, és a fokhagyma jellemző illatáért, valamint a hagymavágáskor keletkező könnyekért is felelős.

Kapcsolódó elemek

 • 7 betegség, amely könnyen leolvasható a bőrről!
  A betegségek általában még idejében „jeleznek”. Vannak olyan ismertető jelek, melyekből arra következtethetünk, hogy valamilyen probléma van szervezetünkben. Figyeljünk oda az intő jelekre!
 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Hagyma praktikák és receptek
  A hagyma bevonzza a mikrobát, így tart minket egészségesen: A hagyma mindkét végét levágva, magunk mellé helyezve éjszakára, könnyen előfordulhat, hogy reggelre megfeketedik, főként nátha esetén. A megmaradt, szeletelt nyers hagymát is inkább dobjuk ki, szendvicsbe rakva is egy éjszaka alatt megromolhat, ételmérgezést okoz a mikrobák toxinjai miatt. Az asztalon felejtett majonézes hagymás krumpli saláta sem a majonéztől romlik meg.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST