2013. március 12., kedd 15:54

Gyógyulás zeneterápiával

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Hasonlóan a fényhez és az illatokhoz a zajoknak is közvetlen hatásuk van az emberi test és lélek jó közérzetére.


Ez a tézis régóta ismert. Különösen pozitív lehet ez a hatás, ha a pácienst speciális zene segítségével kezelik. Az évszázadok során ebből a tudásból külön szakma alakult ki. Ma az úgynevezett zeneterapeuta egy elismert szakma az egészségügyi ágazatban. Sőt, a tudomány és a modern orvoslás is elismeri már, hogy a zene gyógyító hatással van az emberi testre, szellemre és lélekre. Ennek oka az az érzelmi reakciók, amelyeket a zene hatása kivált.

Ma már a zeneterápia több formáját különböztetjük meg. Ezeket a formákat először két fő kategóriába sorolhatjuk. A receptív zeneterápiánál a terápiás hatást kizárólag azzal érik el, hogy a páciens rendszeres időközönként és meghatározott időtartamban zenét hallgat. Az aktív zeneterápiánál ellenben a páciens zenét hoz létre, tehát különböző hangszereken játszik. Megkülönböztetünk továbbá egyéni és csoportos zeneterápiás foglalkozásokat. A zeneterápia célja a sérült funkciók helyreállítása, és a páciens hozzásegítése egyfajta kreatív öngyógyításhoz.Lényegesen gyakrabban alkalmazzák ma az elsőként említett, azaz receptív zeneterápiát. Ez egyúttal a zeneterápia legrégibb formája, és már az ókorban is alkalmazták. A zene, amely kezelési eszközül szolgál, szólhat egy szokványos CD-ről, de megvan arra is a lehetőség, hogy a terapeuta hangszerek segítségével maga hozza létre azt. A zene segítségével bizonyos hangulatokat váltanak ki a páciensből, amelyek végül a tudatállapot-változás révén testi, szellemi vagy lelki hatássá alakulnak. Így például ma már nem férhet ahhoz kétség, hogy a zeneterápia segítségével a depressziós betegek is hatékonyan kezelhetők. A kómában fekvő pácienseknél is nagyon jó sikereket értek el zeneterápiával. 

Kapcsolódó elemek

 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • A zenehallgatás balzsam a fülnek és a léleknek
  Bizonyára mindannyian ismerjük az érzést: felhangzik a rádióban a kedvenc dalunk, és azonnal elmerülünk egy szép emlékbe, vagy hirtelen teljes békébe kerülünk magunkkal és a világgal. Miért van szükségünk a zenére?
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST