2013. március 13., szerda 09:00

Az életet meghosszabbító rost

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A ballasztanyagok telítettségérzésről gondoskodnak, így segítenek megelőzni a túlsúlyt. A ballasztanyagok telítettségérzésről gondoskodnak, így segítenek megelőzni a túlsúlyt.
Egyre többen kövérek és betegek. Az egészséges karcsúság titka a táplálkozás. A több rostanyag leolvasztja a lerakódott zsírt, véd a betegségektől, sőt az életet is meghosszabbítja.


Ha a táplálkozásról van szó, a modern európai még mindig a háború utáni időkben él: sok fehér liszt, sok hús, sok zsír és sok cukor. A féktelen falánkságnak magas az ára: még soha ezelőtt nem volt ennyi túlsúlyos, cukorbeteg, magas vérnyomású vagy szív- és érrendszeri problémáktól szenvedő ember. És még soha ezelőtt nem harcoltak a táplálkozási szakemberek, az önjelölt diétaguruk és az érintettek ennyire elkeseredetten ezeknek a civilizációs betegségeknek a burjánzó járványa ellen. Az olyan fogalmak, mint az alacsony szénhidráttartalom, az alacsony zsírtartalom vagy az anyagcsere-egyensúly jelentik a végső megoldást. A hosszú távú karcsú egészség titka azonban főleg abban rejlik, hogy mennyi rostanyagot fogyaszt az ember.

Állítólagos hizlalók

Régebben az volt a mottó: amit a szervezet nem képes felhasználni, az fölösleges, vagy – ahogy a neve is mondja – csak „ballaszt”. Valójában sokan még mindig azon a véleményen vannak, hogy a ballasztanyagok a felelősek a nagy hasért és az úszógumikért. Ez egy tévhit. A rostanyagok nem hizlalnak, hanem sok egészségmegőrző tulajdonságuk van. Emészthetetlen „töltőanyagként” a ballasztanyagok „hígítják” a táplálék energiatartalmát, és elősegítik a telítettségérzést – ez jó előfeltétele annak, hogy karcsúvá váljunk és azok is maradjunk.A táplálkozástudományi szakemberek különbséget tesznek oldható és oldhatatlan rostok között. Az oldhatatlanok képesek megkötni a vizet, és erősen felduzzadnak. Ezáltal serkentik a béltevékenységet, és szélesen elterjedt problémákat enyhíthetnek, mint amilyen a székrekedés. Az oldható rostanyagok ezzel szemben elsősorban az anyagcserében játszanak fontos szerepet. Így például csökkenthetik a vérzsírértékeket, és segíthetnek a szervezetnek a koleszterin kiválasztásában. A rostanyagok ezen kívül segítenek megelőzni a túlsúlyt, a 2-es típusú cukorbetegséget és a vastagbélrákot.

Kapcsolódó elemek

 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
 • Makrobiotikus táplálkozás
  A makrobiotika nem csak közönséges étrend vagy étkezési szokás, hanem alapvetően filozófiai életmód. Jellemzően egyfajta meggyőződés, hogy a mentális és fizikai állapot elválaszthatatlan egymástól.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST