2013. március 13., szerda 14:55

Milyen gyógyulási esélyei vannak a herpesznek?

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(1 szavazat)
A herpesz vírusát nem lehet eltávolítani a szervezetből, csak tüneti kezelési módszerek jöhetnek szóba. A herpesz vírusát nem lehet eltávolítani a szervezetből, csak tüneti kezelési módszerek jöhetnek szóba.
Csak a herpesz tüneteit küzdhetjük le


A herpes simplex és a herpes zoster olyan vírusok, amelyeknek sikerült optimálisan alkalmazkodniuk az emberhez, mint egyedüli gazdaszervezethez. Az egyszer bekövetkezett fertőzést már nem lehet visszacsinálni. A fertőzött, még ha nem is mutat tüneteket, az élete hátralévő részére vírushordozó lesz. A vírusok elsősorban az idegsejtekben rejtőznek, főként a perifériás idegrendszer ganglionjaiban, ahol az immunrendszer számára nem elérhetők az idegsejtek elpusztítása nélkül.

Mi váltja ki a herpesz rohamát?

Minden, ami az immunrendszert gyengíti

A lappangási időszakban a fertőzés a ganglionokban külsőleg felismerhető tünetek nélkül zajlik. Egy működő idegrendszer képes rá, hogy megakadályozza az idegsejteken kívüli terjedést. Ezen a módon a vírus és az immunrendszer patthelyzetben van. Egyértelműen felismerhető jelek a fertőzöttnél csak akkor lépnek fel, ha az immunrendszere elkezd gyengülni. Betegség, stressz, diéta, menstruáció, bőrirritációk és hasonló körülmények a kiváltói gyakran a herpeszes tüneteknek.

Milyen tünetei vannak a herpesznek?

Hólyagocskák és érzékeny bőrfoltok

Az orális herpesz tünetek nélkül vagy enyhe tünetekkel is lezajlódhat. A tünetek fellépésekor hólyagok jelennek meg az ajkakon, gyakran a szájnyálkahártya és a normál bőr határterületén, főleg a szájszögletekben. Súlyosabb esetben lázzal, fejfájással és levertséggel is jár. Ha ehhez még egy bakteriális fertőzés is társul, a hólyagképződés átmehet az érintett szövet fekélyesedésébe is. A szájnyálkahártya és a fogíny is érintett lehet.
HSV-2 fertőzésnél többnyire nincsenek látható tünetek, egyes esetekben azonban ugyancsak hólyagok képződnek a genitáliákon és a környező területeken.

A herpes zoster égő érzésben és erős fájdalomban mutatkozik meg azon a bőrterületen, amelyet az érintett idegek látnak el. A páciens többnyire fáradtnak és levertnek érzi magát. A betegség későbbi lefolyásakor fokozott fájdalmak lépnek fel, párhuzamosan a bőrtünetek kialakulásával. Először vörös, gyulladásos foltok képződnek a bőrön, amelyek hamarosan hólyagokká alakulnak át, és egy víztiszta folyadékot tartalmaznak. A hólyagocskák aztán kifakadnak, és néhány nap múlva kiszáradnak.Hogy néz ki a herpesz kezelése?

Nincs rá lehetőség, hogy a herpesz vírust eltávolítsuk a szervezetből. Csak tüneti kezelési módszerek jöhetnek szóba, mint a láz- és fájdalomcsillapítás. Helyi érzéstelenítő hatású kenőcsök és gélek enyhíthetik a viszketést és a fájdalmat. Az alternatív gyógymódoknak ugyancsak pozitív hatásuk lehet a herpesz fertőzéseinek kezelésében.

Kapcsolódó elemek

 • 7 betegség, amely könnyen leolvasható a bőrről!
  A betegségek általában még idejében „jeleznek”. Vannak olyan ismertető jelek, melyekből arra következtethetünk, hogy valamilyen probléma van szervezetünkben. Figyeljünk oda az intő jelekre!
 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Egy cseppnyi odafigyelés
  Életünkért önmagunk felelünk, ne minden esetben hárítsuk orvosra a felelősséget testi és lelki épségünk érdekében, hiszen a betegség nem tartozhat az emberhez.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST