2013. március 19., kedd 09:40

A füstölésről

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A füstölt árura egy koromréteg is rakódik, amely antibakteriális hatású. A füstölt árura egy koromréteg is rakódik, amely antibakteriális hatású.
Mit jelent a füstölés?

A szárítás és a besózás mellett a füstölés az egyik legrégibb módszere a hús, a szárnyasok és a hal tartósításának.


Ennek során egyrészt az élelmiszerből fokozatosan elvonják a folyadékot, másrészt a füst összetevői a megmaradt fehérjét megdermesztik. Maga a füst parázsló fa, faforgács vagy fűrészpor révén keletkezik speciális füstölő kályhákban. A tüzelőanyag (gyakran bükk, boróka, tölgy vagy éger) nem ég el teljesen. A füstölt árura egy koromréteg is rakódik, amely lezárja azt és antibakteriális hatású. A tartósító hatás mellett a füstölés kellemesen befolyásolja a hal és a hús színét, ízét és illatát is.

Hideg füstölés

12-30 °C között történik az időigényes hideg füstölés. Ez elsősorban a sonkánál alkalmas, de a kolbászféléknél is. A hidegen füstölt lazac ugyancsak egy különleges specialitás. Fontos, hogy a füstölnivaló teljesen száraz legyen, amikor a füstölő kályhába vagy a kamrába kerül. Egy nehéz sonkánál ez a füstölési folyamat akár hat hétig is eltarthat. Időközben mindig gondoskodni kell friss levegőről. A hideg füstölés előnye a sonka vagy kolbász viszonylag hosszú eltarthatósága, amit a lassú szárítás eredményez, és a nagyfokú szilárdság miatti könnyű szeletelhetőség. Egy lazac ezzel a füstölési módszerrel azonban korábban elkészül. A nagyságától függően 16-24 órát tölt a füstölő kályhában.

Meleg füstölés

Ez a módszer olyan füstölt különlegességekhez alkalmas, mint a füstölt oldalas vagy a főzőkolbász, amelyeket azonban hamarosan el is kell fogyasztani. Az így tartósított füstölt áru eltarthatósága maximum három hétre korlátozódik. Maga a füstölés 30-50 °C között történik, és 2-24 órán át tart.Forró füstölés

Ez a leggyorsabb füstölési módszer. A hús és a hal különösen omlós marad, mivel a füst csak maximum két órán át hat. Egyes halaknál elég a 30 perc is. Az aroma azonban, amely a 90°C vagy e fölötti füstölési hőmérsékleten keletkezik, nem olyan intenzív, mint a hideg füstölésnél. A forrón füstölt ételek eltarthatósága is korlátozott, így az ilyen módon füstölt sonkát előbb meg kell főzni, és amilyen hamar csak lehet, elfogyasztani.

Kapcsolódó elemek

 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
 • Makrobiotikus táplálkozás
  A makrobiotika nem csak közönséges étrend vagy étkezési szokás, hanem alapvetően filozófiai életmód. Jellemzően egyfajta meggyőződés, hogy a mentális és fizikai állapot elválaszthatatlan egymástól.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST