2013. március 19., kedd 09:46

Rákjelentés: egyre több nő hal meg tüdőrákban

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
2015-ig a tüdőrák átveheti a nők leghalálosabb daganatfajtájának helyét a mellráktól. 2015-ig a tüdőrák átveheti a nők leghalálosabb daganatfajtájának helyét a mellráktól.
2015-ig a tüdőrák átveheti a nők leghalálosabb daganatfajtájának helyét a mellráktól. A hasnyálmirigy-daganat is egyre gyakoribb. Más daganatfajtáknál csökkennek a számok, ahogy a most nyilvánosságra hozott európai rákjelentés mutatja.


A rákos halálesetek száma csökkenőben

Svájci és olasz statisztikusok 27 európai ország statisztikáit értékelték ki, és felállítottak egy prognózist 2013-ra. E szerint a vizsgált országokban ebben az évben 1,3 millióan fognak daganatban meghalni. A jó hír: a szám kevesebb, mint 2009-ben, a férfiaknál 6, a nőknél 4%-kal csökken.

7%-kal több tüdőrák

Ami a tudósokat aggasztja, az a tüdőrákos halálozások növekvő száma – elsősorban a nők körében. A 2013-ra szóló prognózis 7%-os emelkedésből indul ki a 2009-es évvel szemben. Ha ez a tendencia folytatódik, a tüdőrák már 2015-ben Európa-szerte a legtöbb halálos áldozatot követelheti a nők között – vélik a kutatók. A férfiaknál már most is ez a helyzet.

A mellrák csökkenőben, a hasnyálmirigy-daganat növekvőben

A tüdőrákos esetek várható növekedése arra vezethető vissza, hogy a 60-as és 70-es években sok fiatal nő kezdett el dohányozni – feltételezik a tudósok. A mellrákos halálozások számának csökkenését ellenben a kutatók a terápia fejlődésére és a korai felismerésre vezetik vissza. A vizsgált országok között mindenesetre részben jelentős különbségek vannak. Például a hasnyálmirigy-daganatnál, ahol az európai átlagban 100.000 férfiból nyolcan és 100.000 nőből 5,5-en adják meg magukat ennek a betegségnek. A német nők között azonban ez 100.000-ből 6,3, míg a spanyol nők kevésbé érintettek 4,1-gyel. Összességében a hasnyálmirigy-daganat ezzel Európa-szerte a halálos rákbetegségek negyedik helyére emelkedett – mind a férfiaknál, mind a nőknél.Megelőzés leszokással

A hasnyálmirigy-daganat elleni legjobb megelőzés a dohányzás, a túlsúly és a gyakran ebből keletkező diabétesz elkerülése. A tudósok szerint Európában a halálesetek egyharmadát ebben a rákfajtában így lehetne megakadályozni. Mert sem a kezelésben, sem a diagnózisban pillanatnyilag nem várható áttörés, amely a halálozási rátát kedvezően befolyásolhatná. Ha több embert lehetne arra ösztönözni, hogy szokjon le a dohányzásról, vagy el se kezdje azt, minden évben rákos halálozások százezreit lehetne megakadályozni.

Kapcsolódó elemek

 • 7 betegség, amely könnyen leolvasható a bőrről!
  A betegségek általában még idejében „jeleznek”. Vannak olyan ismertető jelek, melyekből arra következtethetünk, hogy valamilyen probléma van szervezetünkben. Figyeljünk oda az intő jelekre!
 • Rózsaszín nap Salgótarjánban
  -
  Salgótarján, 2014. október 3. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke (b2) és Frances Goodfriend, M. André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének felesége (k) a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott rendezvényen Salgótarjánban 2014. október 3-án. 
 • Egy cseppnyi odafigyelés
  Életünkért önmagunk felelünk, ne minden esetben hárítsuk orvosra a felelősséget testi és lelki épségünk érdekében, hiszen a betegség nem tartozhat az emberhez.
 • A stressz
  A stressz korunk leghangsúlyozottabb betegségei közé tartozik, amely alattomosan támad és alig tudjuk tetten érni.
  A stressz mai értelmében a fokozott és tartós idegesség, amely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott állandósult válaszreakció a szervezet részéről.
 • Mitől férfi egy férfi, és mitől nő egy nő?
  Egyre többször hallani férfi és női szerepekről szóló előadásokat, és talán a legtöbb bevétel is a „szerepekből” származnak. Lehet azért, mert sejtjük, hogy valami nincs rendben körülöttünk. Ráadásul úgy tűnik, a férfiak és a nők sem azok, akiknek valójában lenniük kellene!
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST