2013. március 19., kedd 10:06

Agyvérzés ellen gyomorbaktérium

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A helicobacter pylori baktérium a gyomornyálkahártyában él, és ott évtizedeken keresztül képes életben maradni. A helicobacter pylori baktérium a gyomornyálkahártyában él, és ott évtizedeken keresztül képes életben maradni.
A helicobacter pylori nevű agresszív gyomorbaktérium a gyomorfekély és gyomorrák egyik kiváltójának számít, azonban megvédhet az agyvérzéstől és a tüdőráktól – számolnak be a New York-i orvosi egyetem kutatói.


A mechanizmus ismeretlen

A tudósok majdnem 10.000 ember adatait elemezték egy több mint 12 éves időszakban. Azoknál a kísérleti személyeknél, akik a legagresszívabb helicobacter törzzsel voltak megfertőzve, csak feleakkora volt annak kockázata, hogy agyvérzésben haljanak meg, mint azoknál a résztvevőknél, akik nem voltak megfertőzve a baktériummal. Ezen kívül az előbbi csoportnál 45%-kal volt alacsonyabb a halálozási rizikó tüdőrákban. Az e mögött rejlő mechanizmus viszonylag ismeretlen – mondja a tanulmány fő szerzője, Yu Chen professzor. Ennek ellenére nem ők az elsők, akik ezzel az összefüggéssel találkoztak.

A baktérium befolyásolja az immunrendszert

Szerepet játszhat a cagA nevű baktérium-gén, amellyel az agresszívebb helicobacter pylori törzsek rendelkeznek. Az, hogy milyen kapcsolat áll fenn a cagA és az agyvérzés rizikója között, még nem tudják. Az viszont ismert, hogy az agresszív baktériumtörzsek erősebben lépnek kölcsönhatásba az emberi szervezettel. Talán a helicobacter pylori befolyásolja az immunrendszert – feltételezi Chen.

Újabb tanulmányok felvetették, hogy az immunrendszer úgynevezett szabályozó T-sejtjei védenek az agyvérzéstől, és a helicobacterrel fertőzött embereknek sokkal több ilyen immunsejtje van, mint a baktérium nélküli személyeknek. Martin J. Blaser mikrobiológus szerint a helicobacter talán a gyomorba irányítja a T-sejteket, ahol azok kifejtik lokális és globális hatásaikat. Egy elmélet szerint az immunsejtek védik az ereket a gyulladásos folyamatoktól.Élet a gyomornyálkahártyában

A helicobacter pylori baktérium a gyomornyálkahártyában él, és ott évtizedeken keresztül képes életben maradni. A világ népességének több mint fele ad otthont a baktériumnak a gyomor-bél traktusban. Elsősorban a családon belül terjed, a legtöbb ember 10 éves kor alatt fertőződik meg. A fejlődő országokban a helicobacter pylori még mindig jelen van, az ipari országokban a jobb higiéniai normáknak köszönhetően egyre inkább eltűnik.

Kapcsolódó elemek

 • 7 betegség, amely könnyen leolvasható a bőrről!
  A betegségek általában még idejében „jeleznek”. Vannak olyan ismertető jelek, melyekből arra következtethetünk, hogy valamilyen probléma van szervezetünkben. Figyeljünk oda az intő jelekre!
 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Egy cseppnyi odafigyelés
  Életünkért önmagunk felelünk, ne minden esetben hárítsuk orvosra a felelősséget testi és lelki épségünk érdekében, hiszen a betegség nem tartozhat az emberhez.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST