2013. március 20., szerda 10:29

A kullancsok által terjesztett betegségekről

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A kullancs okozta járványos agyvelőgyulladás megelőzésére létezik védőoltás. A kullancs okozta járványos agyvelőgyulladás megelőzésére létezik védőoltás.
Járványos agyvelőgyulladás

A kullancsok terjeszthetnek olyan vírusokat, amelyek az úgynevezett járványos agyvelőgyulladást okozzák. Nem minden kullancs terjeszt vírust, de ha igen, akkor a fogékony szervezetben elszaporodva súlyos betegséget okozhat.


A betegség első fázisa kb. egy héttel a kullancscsípést követően kezdődik influenzaszerű tünetekkel. Ez el is maradhat, szerencsés esetben viszont ezzel a fertőzés be is fejeződik, és csak utólagos szerológiai vizsgálatok utalnak a betegség átvészelésére. Kettő-négy héttel a csípést követően, átlagosan 21 nap múlva, léphet fel a lényegesen súlyosabb második fázis. A vírusok az agyat támadják meg, ott gyulladást idéznek elő, károsítva az agy- és idegsejteket. Magas láz, erős fejfájás, szédülés vezeti be a tüneteket, majd kezelés nélkül a beteg eszméletlenné válhat. A vírus ideiglenes vagy tartós vállövi bénulást is okozhat. Minden 100-120 esetből egy biztosan halállal végződik. Hatékony védelemmel rendelkezünk, amely megvéd ez ellen a betegség ellen, FSME, illetve Encepur védőoltásokkal. Az alapimmunizáláshoz 3 oltásból álló oltási sorozat szükséges, a továbbiakban három-ötévente emlékeztető oltást kell adni. Az oltási sorozatot célszerű a kullancsszezon előtt megkezdeni, a kora tavaszi hónapokban. A második oltás beadását követően 90, a harmadik oltás után 100%-os védelemmel rendelkezünk.

Kinek ajánlott a védőoltás?

Mindazoknak, akik sokat tartózkodnak a szabadban, és fertőzött területeken élnek. Magyarországon Sopron környéke, de az egész Kisalföld, Zala megye területe, a Balaton környéke és a budai hegyek számítanak fertőzöttebb területeknek, de gyakorlatilag az egész országban ki vagyunk téve a veszélynek, hogy vírussal fertőzött kullancs csíp meg bennünket.

Ha fertőzött területen kullancs csípett meg és nem kaptunk védőoltást, lehetőség van úgynevezett posztexpozíciós oltás beadására is, ami tulajdonképpen kész ellenanyagokat visz be a szervezetbe, így akadályozva meg a betegség kialakulását. Az oltásokat háziorvosunktól kérhetjük, szükség esetén infektológus (fertőző betegségek szakorvosa) segítségét is kérhetjük.Hogyan előzhetjük meg a kullancscsípést?

Elterjedt az a nézet, hogy a kullancsok a fákon élnek, onnan leesve fúródnak a bőrünkbe. Ez nem igaz, a kullancsok főleg a fűben és az alacsonyabb bokrokon találhatók, a fűszálak és a levelek fonákján függnek, ezért nem is látjuk őket. Ha az ember a fűben vagy a bokrok között járva végigsúrolja az ilyen fűszálat vagy levelet, a kullancs szőrös lábai beleakadnak a láb, esetenként a kar fedetlen bőrébe, onnan másznak észrevétlenül tovább a hajlatokba és a szőrrel fedett területekre.

Mi a teendő, ha bőrünkbe fúródva kullancsot veszünk észre?

Amint észrevettük, a lehető leggyorsabban el kell távolítani. Régebben úgy tartották, hogy a befúrodott kullancsot valamilyen zsiradékkal bekenve a kullancs megfullad, majd kilökődik a bőrből. Ne tegyünk így! A kórokozók főként a kullancs bélcsatornájában találhatók, így az állat haláltusája közben vírusait belénk olthatja. A helyes megoldás az, hogy egy csipesszel megfogva forgó mozgással az állatot kivesszük a bőrünkből. Ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk szét. Ha bennmaradt a kullancs feje, ne ijedjünk meg, a kórokozók a bélrendszerben vannak, a beszakadt fej magától kilökődik. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a védőoltás fontosságát, a megelőzés szemléletét. Ha egy súlyos betegség ellen hatékony védőoltással rendelkezünk, ne sajnáljunk ennyit megtenni egészségünk érdekében.

Kapcsolódó elemek

 • 7 betegség, amely könnyen leolvasható a bőrről!
  A betegségek általában még idejében „jeleznek”. Vannak olyan ismertető jelek, melyekből arra következtethetünk, hogy valamilyen probléma van szervezetünkben. Figyeljünk oda az intő jelekre!
 • Egy cseppnyi odafigyelés
  Életünkért önmagunk felelünk, ne minden esetben hárítsuk orvosra a felelősséget testi és lelki épségünk érdekében, hiszen a betegség nem tartozhat az emberhez.
 • A stressz
  A stressz korunk leghangsúlyozottabb betegségei közé tartozik, amely alattomosan támad és alig tudjuk tetten érni.
  A stressz mai értelmében a fokozott és tartós idegesség, amely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott állandósult válaszreakció a szervezet részéről.
 • Kullancs – ne dőljünk be minden tévhitnek
  -
  Rengeteg tévhit kering az interneten a kullancsok viselkedéséről vagy eltávolításáról. Nem árt tisztázni, hogy melyeknek van valóságalapja.
 • Agyvérzés ellen gyomorbaktérium
  A helicobacter pylori nevű agresszív gyomorbaktérium a gyomorfekély és gyomorrák egyik kiváltójának számít, azonban megvédhet az agyvérzéstől és a tüdőráktól – számolnak be a New York-i orvosi egyetem kutatói.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST