2013. március 25., hétfő 13:45

A lélek és a hát

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A hosszú hátfájós történet gyakran akut fájdalommal kezdődik. A hosszú hátfájós történet gyakran akut fájdalommal kezdődik.
Ha a hátunk szúr és fáj, többnyire testi okokat keresünk. Pedig pszichés problémák is gondot okozhatnak a keresztcsontban, a nyakon és a vállakban. És egész jelentős befolyásuk van arra, milyen erősnek érezzük a fájdalmat és hogy mennyi ideig tart.


Ahol valami fáj, ott valami tönkre is ment – ez a látszólag logikus szabály hátproblémáknál többnyire nem érvényes. A keresztcsontjukat fájlaló embereknek mintegy 85%-a egyértelmű testi ok nélkül szenved. Bár az orvosok ilyen esetekben a vizsgálat során gyakran megállapítják a gerinc degenerációját vagy porckorongsérvet, de ezek a sokszor évekig észrevétlen károsodások nem mindig kiváltói a kellemetlen panaszoknak.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az érintettek a panaszukat csak beképzelik. A szakértők ma abból indulnak ki, hogy a rendszeresen fellépő, így krónikus fájdalmakat gyakorlatilag mindig a psziché befolyásolja – és hogy ezek egyenesen függetlenné képesek válni. Sőt, a krónikus fájdalom már önálló betegségnek számít.

A hosszú hátfájós történet gyakran akut fájdalommal kezdődik, például egy műtét vagy baleset után. Aztán a fájdalmak egyszerűen nem akarnak eltűnni. Sőt, sok esetben akár rosszabbodnak a panaszok, pedig a kiváltó sérülés vagy gyulladás már rég meggyógyult. Az injekciók, tabletták, masszázsok és műtétek is hatástalanok maradnak – a kín állandósult.Amikor az idegek megtanulnak szenvedni

De min múlik az, hogy egyesek egy baleset után már rögtön panaszmentesen élnek, míg másoknak teljesen hasonló körülmények között krónikus fájdalmaik vannak? Nagy szerepet játszik a lelki hogylétünk. Az, hogy a hátban érzett fájdalom tartós panasszá válik-e, erősen függ attól, hogy érezzük magunkat: a psziché befolyásolja, milyen erősen és mennyi ideig érzékeljük a fájdalmat.

Az idegrendszerünk egyenesen tanulni képes a szenvedést. A tudósok és orvosok ebben az összefüggésben találóan fájdalomemlékezetről beszélnek: a gyulladt vagy elszakadt idegrostok képesek hosszú távon fájdalomimpulzusokat küldeni. Ezáltal a gerincvelőben a szomszédos idegek vagy rostok is riadókészültségbe kerülnek, érzékenyebbé válnak a beérkező ingerekre. Az agy regisztrálja ezt a tartós fájdalomjelzést, és egyre inkább a bosszantó szúrásra, húzódásra vagy lüktetésre koncentrál – még ha az eredeti kiváltó nincs is már jelen. Adott körülmények között tehát a hátunk tényleg ok nélkül fáj – csak mert az idegek megjegyezték az eredeti fájdalmat.

Különösen hatékonyan tárolja az agy a fájdalmat, ha a testi terhelés negatív érzelmekkel (harag, szomorúság, félelem vagy stressz) kapcsolódik össze. Ha például a munkahelyünkön boldogtalanok vagyunk, vagy nyomás alatt érezzük magunkat, talán még szorongunk is, jelentősen nagyobb a rizikó, hogy a fájdalmunk idővel tartóssá válik, mint ha minden nap vidáman és nyugodtan végezzük a dolgunkat.

Kapcsolódó elemek

 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • 10 lelki jó tanács
  Nem tudjuk megígérni, hogy mindenkinél beválik, működik, de a mai rohanó világban érdemes megfontolni. Sok óriásinak tűnő probléma egy kis odafigyeléssel, más szemszögből, egy mély levegővétel után újra nekifutva sokkal tisztábban, megfontoltabban könnyebben legyőzhetővé válik. Nos lássuk melyek is ezek!
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST