2013. március 25., hétfő 14:07

Feketeüröm női bajokra és alvászavarra

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A feketeürömből készült speciális tea kifejezetten hasznos alvászavaroknál. A feketeürömből készült speciális tea kifejezetten hasznos alvászavaroknál.
Sajnos a feketeüröm átfogó gyógyhatásai mára nagyrészt feledésbe merültek. Még az alternatív gyógyászatban és a természetgyógyászatban is csak kevés terapeuta alkalmazza a feketeürmöt a praxisában.


Magán a növényen pedig nem múlik. Alig van más gyógynövény, amelynek ilyen sokoldalú hatásai lennének, különösen belsőleg. A hatások közül a súlypont a tipikus női panaszokon van, így a feketeüröm enyhítő és gyógyító hatással van például a krónikus petefészek-gyulladásra. De a feketeüröm-tea a menstruációra is jó hatást gyakorol, és csillapítja a görcsöket. A változókori panaszokban szenvedő nők is nagyon jól járnak a feketeürömmel. A gyógynövény gondoskodik arról, hogy a tünetek enyhüljenek, és a változókort testileg és lelkileg is jobban átvészeljük.

A feketeüröm azonban nem csak a nőgyógyászatban népszerű gyógynövény sok évszázada. Aki gyomor-bélproblémákban, étvágytalanságban vagy lanyha emésztésben szenved, szintén fogyasszon rendszeresen feketeürmöt – pl. tea formájában. Ez tehermentesíti az emésztést, serkenti az étvágyat, és nyugtatja a gyomor-béltraktust. A feketeüröm továbbá támogatja a keringést, és segít izomláz és mindenféle görcs ellen. Ha például a munkánk során sokat kell járnunk vagy állnunk, rendszeresen vegyünk magunkhoz feketeürmöt. Végül a feketeüröm azoknak is ajánlható, akiknek a veséjükkel van problémájuk.Aki akár a munkájában, akár a magánéletében állandó idegfeszültségben él, több nyugalmat talál a feketeürömmel. A növény serkenti a test, szellem és lélek kikapcsolódását, és ezzel hatékonyan megszünteti az alvászavarokat is. Léteznek például speciális feketeüröm-teák, amelyeket közvetlenül lefekvés előtt ihatunk. De már a növény szárított virágának és levelének az illata is elég ahhoz, hogy a testet és elmét pihentesse. Erre a célra vannak speciális párnák, amelyekbe a feketeüröm virágát és levelét töltötték, és így a nyugodt és pihentető alváshoz járulnak hozzá.

Amint látjuk, a feketeüröm valóságos csodaszer. Mindenesetre figyeljünk arra, hogy az alkalmazás során ne adagoljuk túl. Mivel meglehetősen nagy arányban tartalmaz illóolajokat, tanninokat és keserűanyagokat, a túladagolás problémákhoz vezethetne az emésztésben, valamint a szív- és érrendszer területén.

Kapcsolódó elemek

 • A kialvatlanság
  Az alvás alapvető létszükséglete szervezetünknek, elengedhetetlen idegrendszerünk regenerálódásához, meghatározó szerepet játszik a megfelelő szellemi és fizikai tevékenységek elvégzéséhez. Talán kevesen tudják, hogy a kialvatlansággal ítéljük halálra leginkább agysejtjeinket.
 • A sütőtök mint gyógynövény
  Az őszi időszak a sütőtök ideje. Létezik sokféle vonzó és ízletes étkezési sütőtök, de dísztök is, amely egy olyan anyagot (cucurbitanic) tartalmaz, amelynek keserű az íze, és hányingert, hányást okozhat.
  A sütőtök téli zöldségként a hosszú eltarthatósága miatt nemcsak különösen vonzó, hanem nélkülözhetetlen is. Hűvös helyen tárolva január közepéig eltartható. A sütőtök azonban nem csak ízletes, hanem halloweeni kellékként is tökéletes. Már az észak-amerikai indiánok és az ázsiai népek is gyógyhatású ételként becsülték, és a narancssárga húsú zöldség Európában is egyre népszerűbbé vált a sok értékes és egészséges összetevői miatt.
 • Mi mindenre lehet gyógyír a kamilla?
  A kamilla egy elterjedt gyógynövény, ami számos probléma ellen jó hatóanyag lehet. Hazánkban is termesztik, sőt, „vadon” is nő, nagyobb mennyiségben megfigyelhető a mezőkön, parlagokon, szikes legelőkön, réteken, akár az útszéleken, udvarokban is. Magának a növénynek jellegzetes illata van. A fészkes virágzatúak csoportját képviseli. 10-20-30-40 cm között nő meg általában. A gyűjtése szedőfésűvel, június-július tájékán történik.
 • Articsóka mint gyógynövény
  Az articsóka sok ember számára csupán a konyhából ismerős, ahol előkelő zöldségként sokféle ételhez felhasználják. Közben az articsókának csak kis része alkalmas fogyasztásra, különösen a levelek húsos része, valamint a virágzata.
 • Bazsarózsa a gyógyászatban
  A bazsarózsa csodaszép: élénkpiros virágai mámorító illatot árasztanak. A bazsarózsát azonban nem csak a szépsége miatt szeretjük. Bár viszonylag ismeretlen, de az emberek a tüske nélküli rózsa gyógyhatásában is bíznak. A bazsarózsa erejét már évszázadok óta használják a gyógyászatban.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST