2013. március 27., szerda 09:48

A népszerű kombucha ital

Írta:  IMPULSERMAGAZIN
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Más teákkal ellentétben a kombuchát szinte mindig hidegen isszák. Más teákkal ellentétben a kombuchát szinte mindig hidegen isszák.
Az úgynevezett kombucha tea a nyugati országokban néhány éve nagy tetszést arat. Igazi csodaszerként dicsérik az egész szervezet egészsége számára, és a hosszú élet, valamint a testi és szellemi frissesség távol-keleti titkának számít. Miről szólnak ezek az ígéretek? Valóban ilyen csodaszer a kombucha, vagy ismét az egészségipar nagy marketingfogásáról van szó? Ezeknek a kérdéseknek járunk utána.


Először is a kombucha már abban különbözik más, csodaszernek nevezett készítményektől, hogy egy tiszta natúrtermékről van szó. A kombucha előállításához édesített teát (többnyire zöld teát) alkalmaznak, amelyet aztán a kombucha gombával együtt erjesztenek. Egy idő múlva elkészül az ital, amelyet aztán elfogyasztanak. Fontos tudni, hogy a kombucha gomba tulajdonképpen nem gomba, hanem különböző élesztőfajták keveréke, amelyek vegetatívan szaporodnak. Egy kombucha kultúrából nagy mennyiségű ital készíthető, mivel folyamatosan szaporodik.

Más teákkal ellentétben a kombuchát szinte mindig hidegen isszák. Édes-savanykás íze van, amelyet sokan különösen kellemesnek éreznek. Ha édesebb ízt szeretnénk elérni, rövidebb ideig erjesszük, ha inkább a savanykásabbat kedveljük, hosszabb ideig. Már a különböző korai kínai dinasztiákban is orvosságként alkalmazták a kombuchát. Mégis sok évszázadig eltartott, amíg Európában és a világ más részein is megismerték ebben a vonatkozásban. A kombucha hatása a modern orvostudományban meglehetősen vitatott.Máig elismert mindenesetre, hogy a kombucha magas glükuronsav-tartalma hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez és salaktalanításához, és ennek következtében az immunrendszer erősítéséhez is. Az egész gyomor-béltraktusra gyakorolt jótékony hatását is alátámasztották időközben. A további ígéretekre a kombucha hatásával kapcsolatban, mint például a felgyorsult sejtnövekedés és ezzel az ember öregedési folyamatának lassítása, eddig tudományosan elismert bizonyítékok nincsenek. Az orvostudomány a kombuchának ma csupán a savanyított tejtermékekhez (pl. kefír, író stb.) hasonló hatást tulajdonít.

Kapcsolódó elemek

  • A hosszú élet titkát őrzi egy apró görög sziget
    -
    A görög Ikaría szigetének lakói átlagosan tíz évvel tovább élnek, mint a többi nyugat-európai ember - mutat rá az Athéni Egyetem szakembereinek tanulmánya, amely részletesen elemzi a szigetlakók hosszú életének titkát.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST