2013. április 11., csütörtök 09:26

A párkapcsolat színháza

Írta: 
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Szereplői vagy rendezői lettünk az életünknek? Szereplői vagy rendezői lettünk az életünknek?
Gyermekkorunktól kezdve szerepeket játszunk. Eleinte legyőzhetetlen hősöket, híres sztárokat utánzunk, később sikeres, fiatalos nők és férfiak benyomását próbáljuk kelteni az üzleti életben és a párkapcsolatban. A Facebookon ezerszámra látni olyan pillanatképeket, amelyek azt sugallják, hogy „mi boldogok vagyunk és nagyon szeretjük egymást”.


De mi van akkor, ha az a szerep, amit – tudatosan vagy észrevétlenül – felvettünk, pár év múlva egyre kínosabb lesz? A párunkat már meghódítottuk, vagy meghódított, minden megszokottá vált, és ami eleinte izgalmas, különleges, nem hétköznapinak számított, mára alig jelent valamit. Az érintése, csókja, szenvedélyes tekintete nem hoz lázba, és minden közös program unalmassá válik.
Valamin változtatni kellene, de nem tudjuk nevén nevezni, mi lehet az. Olyan érzésünk támad, mintha állandóan hazudni kellene, kötélen rángatnának, vagy külső szemlélője lennénk az eseményeknek. Hazafelé közeledve megemelkedik a pulzusszám, a feszültség növekszik, majd előtör a menekülési kényszer.

Hadd tegyek fel egyszerű kérdést: egy színdarab bemutatása során, amikor felmegy a függöny, a színész játssza a szerepet vagy a rendező, a színészek által?
Az előadáshoz szükség van – többek között – rendezőre, díszlettervezőre, zenei vezetőre, koreográfusra, színészekre, statisztákra. Vajon az emberi kapcsolatokban ki a rendező? Kinek a díszlete előtt játszunk? Kinek a zenéjére kell táncolnunk? Ki mondja meg, mit kell csinálnunk? Kik statisztálnak a párkapcsolatainkhoz? Milyen forgatókönyvből játszunk? És végül: szereplői vagy rendezői lettünk az életünknek?
Ha a nézők között foglalna helyet, akkor a saját életét látná vagy valaki másét? Netalán Önt is megrendezi valaki, aki lehet, hogy épp a párja, vagy a szülei, vagy az anyósa, apósa, vagy a barátja, barátnője? Vagy még rosszabb: önmagát találta ki és rendezte meg?Egy operaénekes barátomtól kérdeztem:

– Amikor egy darabot előadsz, akkor te játszol vagy a rendező általad?
– Én – felelte.
– Rendben. De mi van akkor, ha nemet mondasz az instrukcióira, mert te másként szeretnél előadni?
– Próbáljuk megbeszélni a szerepet, és belevinni az elképzeléseimet. De ha olyat kér, amivel nem értek egyet, és ragaszkodik az elképzeléseihez, akkor – rosszabb esetben – felmondok.

Ki is játszik valójában? A színész vagy a rendező? Játszani szeretne egy párkapcsolat nevű színházban vagy ennél többre vágyik?
„Színház az egész világ.
És színész benne minden férfi és nő:
Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár
Életében…”
(Shakespeare: Ahogy tetszik, II. felvonás 7. szín; fordította Szabó Lőrinc) 

Kapcsolódó elemek

 • CAR-MEN - "Autószínház" indul Szegeden
  -
     Szeged, 2014. június 12., csütörtök (MTI) – Egynézős, intim színházi előadásokra várja a szegedi REÖK és a Homo Ludens Project a nézőket június 18-ától: a CAR-MEN című előadás-sorozatban négy rövid produkciót egy-egy negyedórás belvárosi autózás során nézhetnek meg az érdeklődők
 • Vállás olcsón! - Évente 1500 házasságot érvénytelenít a Sacra Rota vatikáni bírósága
  -
  Olasz, lengyel, de indiai és zambiai házaspárok is a Szentszék legfőbb bírósági testületétől kérik házasságuk érvénytelenítését, mivel a vatikáni "válás" olcsóbb és gyorsabb - írta a Sacra Rotáról szóló vasárnapi cikkében a Corriere della Sera című napilap.
 • Amikor a büntetés: nincs szex!
  Egész nap izgatottan várja az estét. Megfogadja: bármi történik, nem lesz dühös. Ha kell, ezerig is elszámol, de halvány jelét sem mutatja majd, mennyire elege van párja nyűgösködéseiből. A mai naptól megpróbálja úgy szeretni, ahogy van. Eszébe jut, miközben feláll a székéből és az ajtó felé siet: idejét sem tudja, mikor szeretkeztek. Elfelejtette milyen az, amikor tekintetük egyszerre találkozik az ölelés pillanatában. Felhívja, ne hívja? Mondjon valamit, amiből érezheti, hogy többet szeretne, mint együtt vacsorázni, unottan beszélgetni, tv-t nézni, majd aludni?
 • Töltött káposzta, magas vérnyomás, válás
  Gondolt már arra, hogy a rosszul elkészített töltött káposzta hosszú távon magas vérnyomáshoz, majd végül váláshoz is vezethet? Számtalan jól indult párkapcsolat vérzik el azért, mert valaki nem úgy csinál valamint, mint ahogyan azt a másik elképzeli. Feri nagyon szerette Anikót, de az első, közös vasárnapi ebéden felszolgált töltött káposzta nem úgy sikerült, mint ahogyan azt Feri az édesanyjánál megszokta.
 • A párkapcsolat végtelen fantáziája
  Miközben ezt a fotót nézem, azon gondolkodom, hogy mitől olyan érdekes? Lehet, hogy titokban mindannyian arra vágyunk, hogy idős korunkra a párunkkal eltévedjünk egy nagy virágos mezőn, kerékpárral vagy anélkül, és ezen az egészen egy jót mosolyogjunk? Vagy inkább valami olyasmit átélni, ami a múlt közösen szerzett élményeiből táplálkozva a jelen eseményeinek is értelmet, varázslatot ad?
  A párkapcsolat lehet fantáziában gazdag, örömteli, élvezetes, határtalanul boldog, de lehet unalmas, lapos, fárasztó, idegesítő is. Az elsőt nehéznek tűnik szinten tartani? Pedig sokkal könnyebb, mint gondolnánk, annak ellenére, hogy a második mindenkinek megy, csípőből, elég hozzá egy megjegyzés a vasárnapi ebéddel kapcsolatban. A titok egyszerű: semmi sem kötelező, mert egyszerűen csak jön magától mindaz, amit egymásért és egymással teszünk! Könnyedén!
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST