2013. április 22., hétfő 05:57

HKO: az életenergiáról (qi) és a jin-jang elméletről

Írta:  IMPULSERMAGAZIN
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Az ősi filozófusok képi ábrázolása szerint a fehér szín a jangot tükrözi, a fekete pedig a jint. Az ősi filozófusok képi ábrázolása szerint a fehér szín a jangot tükrözi, a fekete pedig a jint.
A hagyományos kínai orvoslás elméleti alapja a dao. A lényege az, hogy a világon mindennek van két forrása: jin és jang, amelyek az eredetileg egységes qi (ejtsd: csi) energiából születtek. Ez a világegyetem, a kozmosz energiája, a külső csi. Aztán van a belső csi, a mi saját életenergiánk, melyet öröklünk szüleinktől, illetve folyamatosan „megkaphatunk” a külvilágból.


A csi koncepció szerint az ember és a világegyetem össze vannak kapcsolva a csi energiával. E kifejezés alatt a kínai orvostudományban egy finom szubsztanciát értenek, amely nem érzékelhető az érzékszerveinkkel vagy a műszerekkel. Olyan fogalmakkal lehet talán leírni, mint az életerő, szellem, hangulat. A csi életenergia hatására működik az egész szervezet. Az ember a külső világból kapja a táplálékot és a levegőt, ezért annak egyensúlyától függ az egészsége. A külső csi, bekerülvén az emberi szervezetbe, részlegesen átalakul belső csivé, a belső csi – elhagyva a testet – átalakul külső csivé. Így játszódik le a csi állandó körforgása. Tehát az életenergia, a külső csi a táplálékkal és levegővel jut a szervezetbe. A légző- és emésztőrendszerek állapotától függ, hogy mennyire tudnak telítődni az energiával, és ettől függ a szervezet általános állapota. Ez az egész testben meghatározott rend szerint keringő energia szabályozza a szervezet fejlődését, növekedését, védelmezi a testet, és létrehozza az egyensúly állapotát.

Működése kulcsfontosságú a hagyományos kínai medicinában, hiszen harmonikus eloszlása és akadálytalan keringése az egészség feltétele. A szervezet csije aktív kölcsönhatást fejt ki az összes szövetre, különösen a vérre. A vér harmonikus cirkulációja tartja fenn az erős szellemet. A csi gyengülése vérkeringési zavart okoz, a vérpangás pedig a csi pangását. Nincs olyan hely a szervezetben, ahová nem jutna életenergia. A csi áramlásától függően a szervezet működése gyorsul vagy lassul.
Az emberi szervezetben a csi energia meridiánokon kering (Cin-Lo koncepció). 12 páros és 2 páratlan meridiánon, vagyis csatornákon, amelyeknek nincsen anatómiai megfelelője. Az életenergia sorban áthalad a test minden szervén, egy nap alatt egy egész kört megtéve. Minden meridiánnak van maximális és minimális aktivitási időszaka. A maximális aktivitás időszakát nevezik a „szerv órái”-nak, 2 óráig tart, és az adott szervnek ez a legjobb idő annak befolyásolására (gyógyítására). Ha tudjuk a napnak azt az időszakát (ismerjük a szervórát), amikor az adott szerven keresztül maximális energia áramlik, akkor tudjuk ezt a szervet leghatékonyabban gyógyítani. Következésképpen a gyógyítás szigorúan meghatározott időben a leghatásosabb. A meridián rendszeren keresztül segíthetjük az energiaáramlást, oldhatjuk a blokkokat, illetve életenergiával tölthetjük fel a hiányt szenvedő szervünket. Ha az energia áramlásába akadály gördül, az érintett meridiánhoz tartozó szervek a blokk felett túl energetizáltak, alatta pedig energiahiányosak lesznek, és ebből a diszharmonikus állapotból könnyen kialakul valamilyen betegség. Testünk jobb és bal oldalán hat-hat, párosan elhelyezkedő meridián található. A jin meridiánok testünk elülső részén, hasunkon, karjaink és lábaink belső oldalán futnak végig. A jang meridiánok a hátunkon, karjaink és lábaink külső oldalán vezetik a csit. Az életenergia egyensúlyból való kibillenését a helytelen életmódtól, és táplálkozástól kezdve a tartós megerőltetésen át, az időjárás hatásain keresztül a sérülésekig sok minden okozhatja. A kínai gyógyászat szerint egészségünk szempontjából nem egyes szerveink, csontjaink, izmaink, idegeink hibátlan működése a fontos, hanem az életenergia, a csi szabad áramlása. Ha ez akadálytalanul áramolhat a meridiánokon, akkor a szerveink és mi magunk is egészségesek maradunk.A modern biofizika bebizonyította, hogy a meridiánrendszer tényleg létezik!
A kínai filozófiában a jin és a jang (yin és yang) jel először a Ji Kingben (Változások Könyve) szerepel, kb. i. e. 1250 körül. A jin jel jelentése „a hegy árnyékos oldala”, a jang jel jelentése pedig „a hegy napos oldala”. Ez az ősi bölcsesség, miszerint fény nincs árnyék nélkül, vagyis egyik sem létezhet a másik nélkül. Kettejük dinamikus együttműködése a mindenség egysége és egyensúlya. A Sárga Császár Belgyógyászati Könyve szerint „a jin és a jang megkülönböztethető, de el nem választható”. A jin és a jang ellenállnak egymásnak, kölcsönösen függnek egymástól, és meghatározott körülmények között egymásba alakulnak.
Az ősi filozófusok képi ábrázolása szerint (TajCsi Tu) a fehér szín a jangot tükrözi, a fekete pedig a jint. A kép jelzi az ellentétet és az összefüggést, a mozgást. A görbe vonallal az egymásba való átalakulási képességüket ábrázolták, a pont pedig a csírája (kezdete) a másikban.

A jin-jang elmélet megismerése feltétlenül fontos mind a gyógyászat, mind a kínai gondolkodási rendszer megértése szempontjából. Eszerint a világ egységes egész, és ez az egész a két ellentét egyenlő arányának a következménye. A jin-jang koncepció olyan rendszer, amely a két pólus által alkotott egységen alapul. Önállóan sem energiájuk, sem anyagi természetük nincs. A világegyetem minden jelensége tartalmazza a jin és a jang jelleget pl. nappal–éjszaka, hideg–meleg, mozgás–állás, vagy férfi–nő stb. A tao elve szerint semmilyen dolog nem létezhet csupán magában vagy önmagáért. Így azt mondhatjuk, hogy a világ a jin és a jang jellegű erők állandó változásból áll. Ezek az erők normális körülmények között egyensúlyban vannak. Egyik sem létezhet a másik nélkül, hisz egymást tartják mozgásban.
A kezdeti, ősi jellemzésnél a jang és jin szimbólumai a tűz és a víz ellentétét és tulajdonságait hordozták. A tűz minden tulajdonságát a jang-hoz lehet sorolni: forró, fényes, erős, lendületes, felfelé és kifelé tartó mozgás. A víz minden tulajdonságát pedig a jinhez lehet sorolni: hideg, sötét, lassú, lefelé és befelé tartó mozgás. Aztán ezeket az ellentétpárokat és jellemző tulajdonságokat szisztematikusan alkalmazták a világra, a természetre, az évszakokra, de magára az emberre is. Az emberi testben végbemenő folyamatok is jellemezhetők ezzel az elmélettel. Ha ezek a folyamatok normálisan a maguk rendes idejében zajlanak, akkor relatív egyensúly van az emberi szervezetben, és egészségesen funkcionál. Ha ez az egyensúly bármely ok miatt nem tartható fent, akkor alakul ki a betegség.
Ahogy a korábban leírtakból láthatjuk a jin-jang elv nagyon fontos része a hagyományos kínai orvoslásnak. Az ember főbb szerveit és az őket tápláló csatornákat is felosztották jin vagy jang jellegük szerint. Ennek a diagnosztika és a terápia szempontjából volt nagy jelentősége, hiszen az egyensúlyt a hiányt szenvedő szerv párjával lehetett megtámogatni, ezáltal erősíteni. De ez megfordítva is igaz, mivel a túlműködő szerv elnyomhatja a másikat és károsan hat vissza rá. Az ún. szervpárok is fontos eleme a HKO-nak. A Csan-Fu koncepció (csan vagy zan = tömör; fu = üreges) szerint tömör szervnek van üreges párja és ezek a szervpárok is a jin-jang elmélet szerint vannak egymás mellé rendelve. Jin jellegű (tömör) szervek a szív, tüdő, lép, vese, máj. Jang jellegű (üreges) szervek a gyomor, vastagbél, vékonybél, húgy- és epehólyag. A csan szervek funkciója az, hogy tápanyagokat, csit (életenergiát), vért és nedveket termelnek és gyűjtenek (életszubsztancia). Míg a fu szervek szerepe, hogy megvalósítják az emésztést, a tápanyagok felszívódását és a salakanyagok kivezetését.

A lényegét megfogalmazva a HKO-nak: „A jang túlsúlya a jin gyengeségéhez vezet”. Ez alapján keresik a problémák okait és a megoldást is rá.
Tehát igyekezzünk a csit, az öröklöttet okosan beosztani, és a megszerezhetőt pedig mindig feltölteni. Helyes és tudatos táplálkozással, a tiszta levegővel, mozgással a természetben. Ha a mozgásra kevés időnk van, segítségünkre lehet a Tiens chi-gépe (ez az ún. orvosi, eredeti változat), mely segít feltölteni az életenergiánkat, oxigént juttat a vérünkbe, melyet egy kellemes „pezsgő” érzés jelez, és segít a testünk méregtelenítésében is.

Kapcsolódó elemek

 • Az energiát nem pótolja az energiaital
  Az energiaital magas koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, így ha valaki sportolás közben, napozáskor vagy alkohollal együtt fogyasztja, rosszullétet, kiszáradást, sőt ájulást is okozhat. Akinek pedig rejtett szívproblémája van, annál már egyetlen doboznyi elfogyasztása hirtelen szívleállást idézhet elő – hívja fel a figyelmet Dr. Maurovich Horvat Pál kardiológus szakorvos. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika adjunktusának elmondása szerint az energiaital emellett függőséget okoz, hosszútávú hatása pedig egyelőre ismeretlen.
 • Mikoterápia – a gomba mint orvosság
  Nálunk eddig kevéssé ismert kezelési forma a mikoterápia, vagyis a gombával való gyógyítás. A természetgyógyászatban a gombákat már régóta alkalmazzák betegségek kezelésére. A hagyományos kínai orvostudományban már évezredek óta használják a gyógyerejét, például a shiitake és a reishi gombákat számos betegség megelőzésére és kezelésére célzottan alkalmazzák. Időközben a gyógygombákat a hagyományos kínai orvosláson kívül is felhasználják természetgyógyászok és orvosok önálló kezelési formaként.
 • Kvantumok, mágnesek, terápiák
  A mágnes terápiás eljárások alapvető tudományos háttere
  Az elektromágneses elven működő orvostechnikai eszközök (pl. Impulser® terápia) felbukkanása sok tudományos félreértésre és áltudományos fejtegetésre adott okot az elmúlt években. Ezért érdemes néhány tudományos tény segítségével tisztázni a terápiás eszközök valódi működési hátterét.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST